Cloudy1 °C
2020. január 19. vasárnap Sára
Menü

Armelle, a francia válogatott kézilabdás, aki megtalálta helyét a fehérvári kapuban

Armelle, a francia válogatott kézilabdás, aki megtalálta helyét a fehérvári kapuban
Armelle Attingré a nyáron igazolt Fehérvárra, rögtön alapemberré is vált az Alba FKC kapujában (Fotó: Horváth Gyula / Alba FKC Facebook)

Armelle Attingré egy csésze kávé mellett mesélt kézilabdáról, a magyar nyelv nehézségeiről és persze az Alba Fehérvár KC kapusként eltöltött első hónapjairól.

Ha már néhány nappal a kávé világnapja után ültünk le beszélgetni, mivel is kezdhettük volna interjúnkat, mint egy csésze finom eszpresszóval. Armelle elárulta, bár szereti a kávét, de csak reggel iszik egyet, illetve néhanapján délután is elcsábul egy csészényi finoman gőzölgő koffeinbombára, de ez utóbbi eset ritkán fordul elő. Miután megbeszéltük, hogy ezek szerint interjúnkat pont egy ilyen napra időzítettük, a kávénk pont elfogyott, mi pedig belekezdhettünk az Alba Fehérvár KC francia kapusával eddig magyarországi tapasztalatainak összegzésébe.

Armelle Attingré ugyan francia válogatott, ám Elefántcsontparton, Kadjokróban született 1989-ben. Kézilabda-pályafutása már Franciaországban teljesedett ki, hét éven át az Issy Paris erősségének számított, majd egy esztendőnyi török légiós élet után a Nantes hálóőre lett. A francia válogatottban 16 alkalommal pályára lépő kapus a nyáron igazolt Székesfehérvárra, ahol elmondása szerint napról-napra egyre jobban érzi magát.

- Ez valóban így van, tényleg egyre jobban feltalálom magam a városban, egyre könnyebbé válnak a mindennapok. Természetesen nagy könnyebbség, hogy két honfitársam is itt játszik, Sabrina Zazai és én most érkeztünk, de Claudine Mendy már évek óta Fehérváron él és nagyon sokat segített a beilleszkedésünkben. Nagyon sokat segített a költözés körüli teendőkben, ő már a nyelvet is jól érti, így ezen a téren nem voltak nehézségeink. Sabrina szülei is jöttek velünk, az első napokban, míg mi új csapatunk körüli teendőinket intéztük, főztek ránk, segítettek és támogattak bennünket, ami nagyon jól esett és hálás vagyok érte. Ami a csapatot illeti, a lányok nagyon gyorsan befogadtak, nem volt gondom a beilleszkedéssel, megtaláltuk a közös hangot. Természetesen össze kellett csiszolódnunk a pályán, mert védekezésben nekem, mint kapusnak és a védekező mezőnyjátékosoknak egységként kell teljesítenünk, hogy sikeresek legyünk. Ez a munka hosszú folyamat, de szerintem jól haladunk a lányokkal.

Egy pillanatra visszakanyarodtam az említett nyelvi nehézségekre, és megkérdeztem Armelle-től, hogy az elmúlt bő négy hónapban sikerült-e megismerkednie a magyar nyelvvel? "Kicsit" - jött a válasz mosolyogva, magyarul, majd immár angolra váltva hozzá tette, a kézilabdához kapcsolódó szakkifejezések már mennek, de nem könnyű a mi dallamos anyanyelvünket elsajátítani. Mint mondja, egyelőre ismerkedik vele, de igyekszik minél több szót, kifejezést elsajátítani. E rövid kis kitérő után visszakanyarodtunk a kézilabdához, mert érdekelt, mekkora és milyen különbségeket érez a magyar és a francia bajnokság között.

- Magyarországon minden hétvégén nagyon kemény és éles meccsek vannak, itt szó szerint minden egyes pontért vagy győzelemért nagyon meg kell dolgozni. Élesebb a magyar bajnokság, a nemzetközi szinten is kiemelkedő csapatok mögött nagyon szoros a többiek közötti verseny. Nagyon jó játékosokat látok szinte minden csapatban, ráadásul sok a tehetséges fiatal, szerencsére ezekben az Alba sem kivétel. Szóval a magyar pontvadászat más mint a francia, sokkal nagyobb kihívás itt szerepelni.

Armelle Attingré az Alba egyik legjobbja volt az eddigi bajnokikon (Fotó: NoNém Média)
Armelle Attingré az Alba egyik legjobbja volt az eddigi bajnokikon (Fotó: NoNém Média)

- Elég zaklatottan indult a szezon számotokra, hiszen Májer Krisztina és Temes Bernadett anyai örömök elé néz, mellettük pedig Afentáler Sára, Varga Emőke, Hudra Enikő és Piller Kármen is kidőlt súlyos sérülés miatt. Az első négy fordulóban három pontot szerzett a csapat, győzelem a Mosonmagyaróvár ellen, döntetlen Szombathelyen, illetve vereség a Debrecen és a BL-győztes Győri Audi ETO KC ellen. Hogy látod a csapat rajtját?

- Nagyon szerettünk volna meglepetést okozni Debrecenben, illetve két ponttal zárni a szombathelyi túrát. Sajnos ezek a meccsek nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, de nem vagyunk könnyű helyzetben, nagyon sok a sérültünk, ráadásul ugye ketten a nyáron anyai örömök miatt szintén kiestek a csapatból. Most a fenti okok miatt nagyon fiatal csapat a mienk, de ugyanakkor látom a lányokon, hogy mindent beletesznek minden egyes mérkőzésbe. Ha épp nem is játszunk jól egy meccsen vagy egy meccs bizonyos szakaszában, az akarásunkkal sok dolgot ellensúlyozni tudunk. Ugyanakkor tanulnunk kell az első négy bajnokinkból, mert csak úgy léphetünk előre, ha kijavítjuk a hibáinkat.

- Egyénileg viszont jól sikerült számodra a bemutatkozás, szinte minden meccsen a csapat legjobbjai közé tartoztál.

- Köszönöm, igyekszem meghálálni azt a bizalmat, amit Fehérváron kaptam. De ez csapatjáték, az a legfontosabb, hogy csapatként sikeresek legyünk.

- Milyen a közös munka a fehérvári edzőkkel?

- Kiváló szakmai stáb jött össze Fehérváron, jó kezekben van a csapat. Rita kiváló vezetőedző, és nagyon jó a kapusedzőnkkel, Sugár Tímeával is együtt dolgozni, nagyon sok új dolgot, edzésmódszert, technikát mutatott meg nekem, melyeket eddig nem ismertem. Ritka az olyan edző, aki minden edzést, minden meccset, minden lövést alaposan kielemez azért, hogy fejlődési lehetőséget nyújtson a játékosainak. Susu ilyen, és ezt teszi őt egészen kiváló szakemberré. Szerencsére minket, kapusokat elkerültek a sérülések, mindhárman bevethetőek vagyunk és azt kell mondanom, nagyon jó kapustársaim vannak az Albánál, Györkös Rebeka és Mistina Kitty egyaránt kiváló hálóőrök. Nem könnyű persze a helyzet, hiszen csak egyikünk állhat a kapuban, de én úgy érzem, jól kezeljük ezt a szituációt és egymást erősítve dolgozunk a csapat érdekében.

Armelle búcsúzóul még elárulta, bízik abban, hogy a sérülések után már csupa jó dolog történik a csapattal és hisz abban, megfogyatkozott kerettel is képes lehet az Alba egy szép helyezés elérésére.

Mit is lehet erre mondani? Így legyen!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
  Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
 • A zöld szemű szépség és a zúzmara – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  A zöld szemű szépség és a zúzmara – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Koncertekkel, filmvetítésekkel és kiállításokkal ünneplik a Magyar Kultúra Napját Fejér megyében
  Koncertekkel, filmvetítésekkel és kiállításokkal ünneplik a Magyar Kultúra Napját Fejér megyében
 • A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek
  A hejcei katasztrófa áldozataira emlékeztek
 • Újabb lavinák akadályozzák az eltűnt hegymászók mentését
  Újabb lavinák akadályozzák az eltűnt hegymászók mentését
 • Lakóra vár „Fehérvár bölcsője"
  Lakóra vár „Fehérvár bölcsője"
 • Kulisszatitkok a táncban
  Kulisszatitkok a táncban
 • Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
  Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban

Eseménynaptár

 • Nyolcan meghaltak egy nyugat-csehországi idősotthonban
  Nyolcan meghaltak egy nyugat-csehországi idősotthonban
 • Emberre is veszélyes állatcsapdát találtak
  Emberre is veszélyes állatcsapdát találtak
 • A hónap végén lejárnak a tavalyi éves autópálya-matricák
  A hónap végén lejárnak a tavalyi éves autópálya-matricák
 • Újházi Péter terei - kötetbemutató a Csók Képtárban
  Újházi Péter terei - kötetbemutató a Csók Képtárban
 • Izer Norbert: egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt
  Izer Norbert: egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt
 • Az idegenforgalom újjáélesztésére jelentős összeget különített el az ausztrál kormány
  Az idegenforgalom újjáélesztésére jelentős összeget különített el az ausztrál kormány
 • Novellával pályázhatnak Székesfehérváron
  Novellával pályázhatnak Székesfehérváron
 • Nyolc településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
  Nyolc településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
 • Idén is megszentelték a Balatont
  Idén is megszentelték a Balatont
 • Cipőben járható végig a Miskolctapolcai barlangfürdő
  Cipőben járható végig a Miskolctapolcai barlangfürdő
 • Több pénzt kapnak a kormányhivatali dolgozók
  Több pénzt kapnak a kormányhivatali dolgozók
 • Lemondott királyi titulusáról Harry herceg
  Lemondott királyi titulusáról Harry herceg
 • Fogadalmi szentmise és Szent Sebestyén-napi ünnepség
  Fogadalmi szentmise és Szent Sebestyén-napi ünnepség