Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

Okostelefonos applikáció a családon belüli erőszak áldozatainak

Okostelefonos applikáció a családon belüli erőszak áldozatainak
Sokszor nem is tudjuk hova fordulhatnánk segítségért, pedig az interneten sok minden fellelhető. De most van egy alkalmazás, melyet akár a fiatalok is használhatnak. (Fotó: gazetasi.al)

Milliónyi hasznos és még annál is több haszontalan alkalmazással vannak tele az alkalmazás áruházak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már maguk az üzemeltetők is fellépnek a rengeteg felesleges és potenciálisan akár veszélyes alkalmazás ellen.

Mindezek ismeretében mindig örömteli, ha olyan app kerül elő, mely nem csak a játék, a közösségi média, vagy éppen az átlagos felhasználási területen mozog. Akad azért ilyen is, szép számmal. Itt a Kocka blogban is volt már terítéken nem is egy olyan app, mely az átlag ember ingerküszöbét - egyben az enyémet is - megüti. Vagyis túlmegy a nettó haszontalan időtöltésen.

A családon belüli erőszak témája nem újdonság. Sajnos egyre többet hallani erről, melynek az internet adta lehetőségek talán nagyobb nyilvánosságot adnak. Szükség is van erre, mert nem egy olyan esetről hallani, melyben az áldozat nem mert, vagy fiatal kora miatt nem tudott segítséget kérni, annak ellenére sem, hogy a médiában is egyre többet hallani ennek veszélyéről.

Most végre talán lesz egy újabb felület a családon belüli erőszak áldozatainak arra, hogy segítséget kérjenek. Az erőszakmentesség világnapján (október 2-án) startolt egy új applikáció, még pedig a Kapcsolj egyből! Az alkalmazás jelen pillanatban még csak iPhone-ra érhető el, de az androidos verzió is napokon belül éles lesz.

Okostelefonos applikáció a családon belüli erőszak áldozatainak

Az alkalmazás felülete letisztult, egyszerű, ugyanakkor könnyen kezelhető és átlátható. Sok hasznos információ, térképes kereső, magyarázó szöveges tartalmak és kattintásos, azonnali telefonhívás segíti a felhasználókat.

Az alkalmazás célja, hogy a krízishelyzetben lévőknek könnyű elérhetőséget biztosítson a szakszolgálatok felé, illetve informatív felületet biztosítson a segítségnyújtás formáiról.

Segítségével a potenciális áldozatokat célozza meg a fejlesztő, a Családbarát Országos Nonprofit Közhasznú Kft. Bár azt is jó tudni, hogy az áldozatok gyakran fel sem ismerik a fenyegetés tényét. Ilyen esetekben is tud segíteni az alkalmazás. Gyakori eset, hogy nem veszik komolyan a fenyegetést, vagy csak próbálják a gyanúját eloszlatni. Annak ellenére, hogy talán érzik is, nincs minden rendben a családban. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben próbál meg a felhasználóknak segíteni a Kapcsolj egyből! néven futó alkalmazás.

Az app könnyen kezelhető, segítségével akár egy kamasz gyermek is könnyedén tud segítséget kérni, ha a gyanúja felmerül a családon belüli erőszaknak. Az alkalmazás nem csak a segítség kérésben tud segítségére lenni a felhasználónak. Sokkal fontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyáltalán erőszakról van-e szó? Az alkalmazás ebben is sokat segít.

Bemutatja az erőszak, a bántalmazás tipikus jellemzőit, mellyel akár magunk is megbizonyosodhatunk, hogy segítségre szorulhatunk. De ezen túl az app abban is segít, hogy szükség esetén szakemberek segítségét kérhessük. Térkép alapján mutatja a hozzánk legközelebbi áldozatsegítő intézmény címét, sőt, akár arra is lehetőségünk van, hogy tárcsázzuk az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat számát, melyen a nap bármely órájában képzett szakemberek fogadják a hívást.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
  Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
 • Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
  Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
 • Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
  Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
 • Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
  Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
 • Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
  Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
 • Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
  Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
 • VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
  VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
 • Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
  Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Eseménynaptár

 • Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
  Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
 • Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
  Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
 • Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
  Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.