Light rain10 °C
2021. április 19. hétfő Emma
Menü
Házhozszállítás

Pump Up The Jam! Ezt hallgatta a világ 30 éve

Pump Up The Jam! Ezt hallgatta a világ 30 éve
A Technotronic és Janet Jackson is tarolt 1989 októberében (Fotó: NoNém Média)

Berobbant a Technotronic, andalgott egy kicsit Janet Jackson, a németek lambadáztak, mi pedig az első magánkiadói aranylemezt ünnepeltük - Ezt hallgatta a világ 1989 novemberében.

"Repül az idő, de nincs egyedül, Te vagy aki most vele repül" - A Rapülők örökéletű dalszövege vezetem fel 1989 októberére visszatekintő zenei időutazásunk, jelképesen elbúcsúzva legutóbbi cikkünktől, amely a 30 évvel ezelőtti, szeptemberi slágereket idézte meg. Jöjjön október és a három évtizedes remekművek!

Utunkat szokás szerint Nagy-Britanniában kezdjük, ahol szeptember elején lépett trónra a Black Box és a "Ride On Time". A DJ Daniele Davoli, Mirko Limoni és Valerio Semplici összetételű Black Box nem kis jogviták után állította csatasorba Loleatta Holloway 1980-as diszkóslágerének, a "Love Sensation" című dalának újragondolt verzióját, de utólag mondhatjuk, megérte a huzavona. A dal összesen hat hétig, egészen 1989 októberének közepéig ült a UK Top 40 Chart első helyén, később pedig ez a kislemez lett az év legnépszerűbb korongja a szigetországban!

Érdekesség, hogy a Black Box szeptemberben a nyár egyik nagy slágerét, a Jive Bunny And The Mastermixers kiváló keverését, a 14 egykori nagy rock and roll klasszikusból összerakott "Swing The Mood" című dalt lökte le az élről, majd október közepén visszaadta a Jive Bunny And The Mastermixers számára a legmagasabb pozíciót. Az Andy és John Pickles alkotta apa-fia DJ páros új kislemezét is csúcsra járatta 30 esztendeje, a "That's What I Like" 1989 októberében három héten keresztül állt a brit lista vezető pozíciójában.

A két kiváló nóta mögött is nagy volt a tülekedés, én most egy olyan zenét emelek ki, amely ugyan nem volt listavezető a briteknél, mégis, az utókor emlékeiben jobban megmaradt, mint a fenti két listavezető. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején új erőre kapó klubélet egyik alaphimnuszáról van szó, nem túlzás állítani, a diszkókban rongyosra játszották a nótát tartalmazó sercegő bakelitlemezeket. Hiába három évtized, a mai napig sokan dúdolják és a rádiókban is gyakran feltűnik. E nóta pedig nem más, mint a legendás Technotronic legnagyobb slágere, a "Pump Up The Jam".

A hip-hop, a hiphouse és a house sikeres elegyét megalkotó Technotronic a belga Jo Bogaert fejéből pattant ki, aki Ya Kid K és a kongói születésű modell-énekesnő Felly Kilingli segítségével járatta világslágerré a dalt. A "Pump Up The Jam" a névadó dala volt a hasonló című albumnak, amely Nagy-Britanniában és Hollandiában arany-, az Egyesült Államokban pedig platinalemez lett. Maga a nóta a briteknél 15 hétig szerepelt a kislemezlista legjobb 40 dala között, legmagasabb helyezése pedig a második volt 1989 októberében.

Franciaországban még 1989 októberében is tombolt a Lambada-láz, ahogy azt egy korábbi visszatekintőnkben már írtam, a Kaoma gigaslágere 12 héten át nem mozdult el a Singles Top 100 első pozíciójából. A könnyes búcsú a magaslati levegőtől végül 1989. október 21-én jött el, a ringó csípők örök himnusza azonban így is minden idők egyik legsikeresebb nótája lett francia földön.

A Lambada "megbuktatása" egy bizonyos Philippe Lafontaine nevéhez fűződik, a francia énekes október második felében két hétre vette át az első helyet "Coeur De Loup" című dalával.

Németország azonban gondoskodott arról, hogy a "Lambada" lemezeladási adatai továbbra is meredeken emelkedjenek, a Kaoma ugyanis 1989 októberében az Offizielle Deutsche Chart első helyére ugrott. A derék németek pedig vevők voltak a világ más tájain már kifutóban lévő rázásnak, a "Lambada" ugyanis tíz héten át el sem mozdult a legmagasabb pozícióból. Mondhatjuk, Franciaország első helyéről Németország első helyére lépett a Kaoma.

Mögötte nagy volt a tülekedés, feltűnt a korábban már tárgyalt Technotronic és a "Pump Up The Jam", a Black Box és a "Ride On Time", illetve a korábban a brit listán remeklő Sydney Youngblood és az "If Only I Could". Mivel e nótákkal már foglalkoztunk, jöjjön egy olyan himnusz, amely nagy hatással volt a zenei életre, mégsem futott be olyan karriert Németországban, mint amelyet megérdemelt volna. Ez a dal nem más, mint a Depeche Mode remekműve, a "Personal Jesus", amely mindössze az ötödik helyig jutott az Offizielle Deutsche Chart-on. Ezt a helyezést még október közepén érte el, igaz, utána egészen november közepéig tagja volt a legjobb tíznek, a listán pedig nem kevesebb mint 26 héten át volt fellelhető.

Ugorjunk át tengerentúlra, ahol a Billboard Hot 100 legjobbjai között válogathatunk. A 30 évvel ezelőtti októbert Janet Jackson és a "Miss You Much" kezdet az élen, a Jackson família kétség kívül legcsinosabb tagja pedig köszönte szépen a lehetőséget, négy hétre, vagyis az egész hónapra megtartotta első helyét. Janet Jackson egyébként pályafutása során 41 dallal került fel a Billboard Hot 100 slágerlistájára, ezek közül 27 eljutott a legjobb tíz közé, pontosan tíz nótája pedig listavezető is volt. A "Miss You Much" a csúcsra jutó dalai közül a második volt az 1986-os "When I Think Of You" után.

Persze Janet Jackson mögött nagy volt a tülekedés, a második helyig jutott Madonna és a "Cherish", a The Cure és a "Love Song", illetve a Tears For Fears és a "Sowing The Seeds Of Love" is.

A Top10 további helyein pedig olyan dalok kértek és kaptak helyet a közönségtől, mint a The Rolling Stones és a "Mixed Emotions" vagy egy homlokegyenest más műfaj képviselője, Young MC és a "Bust A Move".

Utazásunkat zárjuk hazai vizeken, köszönhetően az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin zenei rovatának. A lap felkérte az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium IV/D osztályát egy saját slágerlista összeállítására, a 30 évvel ezelőtti nebulók pedig toronymagasan a Beatrice klasszikusát helyezték az első helyre, talán már arra gondolva, hogy három évtized múlva majd úgy sóhajtanak fel az iskolás időszakra gondolva, hogy "Azok A Boldog Szép Napok"...

Az IM 1989 októberi száma a hazai zenetörténet egy jelentős mérföldkövéről is megemlékezik, a frissen megalakuló, magánkézben lévő kiadók ugyanis első aranylemezüket ünnepelhették. A korong nem volt más, mint az MHV, vagyis a Menyhárt János, Homonyik Sándor és Vikidál Gyula alkotta trió albuma, az "Ébresztő MHV" című LP, amely a Nívó gondozásában jelent meg. Az album három hónappal a piacra kerülése után lett aranylemez, ami nagyban volt köszönhető a korong legnagyobb slágerének, az "Álmodj Királylány" című dalnak.

Ezúttal ennyi fért időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1989 novemberének zenei kínálatát idézzük fel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár