4 évnél régebbi cikk

Pump Up The Jam! Ezt hallgatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotójaPump Up The Jam! Ezt hallgatta a világ 30 éve

Berobbant a Technotronic, andalgott egy kicsit Janet Jackson, a németek lambadáztak, mi pedig az első magánkiadói aranylemezt ünnepeltük - Ezt hallgatta a világ 1989 novemberében.

"Repül az idő, de nincs egyedül, Te vagy aki most vele repül" - A Rapülők örökéletű dalszövege vezetem fel 1989 októberére visszatekintő zenei időutazásunk, jelképesen elbúcsúzva legutóbbi cikkünktől, amely a 30 évvel ezelőtti, szeptemberi slágereket idézte meg. Jöjjön október és a három évtizedes remekművek!

Utunkat szokás szerint Nagy-Britanniában kezdjük, ahol szeptember elején lépett trónra a Black Box és a "Ride On Time". A DJ Daniele Davoli, Mirko Limoni és Valerio Semplici összetételű Black Box nem kis jogviták után állította csatasorba Loleatta Holloway 1980-as diszkóslágerének, a "Love Sensation" című dalának újragondolt verzióját, de utólag mondhatjuk, megérte a huzavona. A dal összesen hat hétig, egészen 1989 októberének közepéig ült a UK Top 40 Chart első helyén, később pedig ez a kislemez lett az év legnépszerűbb korongja a szigetországban!

Érdekesség, hogy a Black Box szeptemberben a nyár egyik nagy slágerét, a Jive Bunny And The Mastermixers kiváló keverését, a 14 egykori nagy rock and roll klasszikusból összerakott "Swing The Mood" című dalt lökte le az élről, majd október közepén visszaadta a Jive Bunny And The Mastermixers számára a legmagasabb pozíciót. Az Andy és John Pickles alkotta apa-fia DJ páros új kislemezét is csúcsra járatta 30 esztendeje, a "That's What I Like" 1989 októberében három héten keresztül állt a brit lista vezető pozíciójában.

A két kiváló nóta mögött is nagy volt a tülekedés, én most egy olyan zenét emelek ki, amely ugyan nem volt listavezető a briteknél, mégis, az utókor emlékeiben jobban megmaradt, mint a fenti két listavezető. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején új erőre kapó klubélet egyik alaphimnuszáról van szó, nem túlzás állítani, a diszkókban rongyosra játszották a nótát tartalmazó sercegő bakelitlemezeket. Hiába három évtized, a mai napig sokan dúdolják és a rádiókban is gyakran feltűnik. E nóta pedig nem más, mint a legendás Technotronic legnagyobb slágere, a "Pump Up The Jam".

A hip-hop, a hiphouse és a house sikeres elegyét megalkotó Technotronic a belga Jo Bogaert fejéből pattant ki, aki Ya Kid K és a kongói születésű modell-énekesnő Felly Kilingli segítségével járatta világslágerré a dalt. A "Pump Up The Jam" a névadó dala volt a hasonló című albumnak, amely Nagy-Britanniában és Hollandiában arany-, az Egyesült Államokban pedig platinalemez lett. Maga a nóta a briteknél 15 hétig szerepelt a kislemezlista legjobb 40 dala között, legmagasabb helyezése pedig a második volt 1989 októberében.

Franciaországban még 1989 októberében is tombolt a Lambada-láz, ahogy azt egy korábbi visszatekintőnkben már írtam, a Kaoma gigaslágere 12 héten át nem mozdult el a Singles Top 100 első pozíciójából. A könnyes búcsú a magaslati levegőtől végül 1989. október 21-én jött el, a ringó csípők örök himnusza azonban így is minden idők egyik legsikeresebb nótája lett francia földön.

A Lambada "megbuktatása" egy bizonyos Philippe Lafontaine nevéhez fűződik, a francia énekes október második felében két hétre vette át az első helyet "Coeur De Loup" című dalával.

Németország azonban gondoskodott arról, hogy a "Lambada" lemezeladási adatai továbbra is meredeken emelkedjenek, a Kaoma ugyanis 1989 októberében az Offizielle Deutsche Chart első helyére ugrott. A derék németek pedig vevők voltak a világ más tájain már kifutóban lévő rázásnak, a "Lambada" ugyanis tíz héten át el sem mozdult a legmagasabb pozícióból. Mondhatjuk, Franciaország első helyéről Németország első helyére lépett a Kaoma.

Mögötte nagy volt a tülekedés, feltűnt a korábban már tárgyalt Technotronic és a "Pump Up The Jam", a Black Box és a "Ride On Time", illetve a korábban a brit listán remeklő Sydney Youngblood és az "If Only I Could". Mivel e nótákkal már foglalkoztunk, jöjjön egy olyan himnusz, amely nagy hatással volt a zenei életre, mégsem futott be olyan karriert Németországban, mint amelyet megérdemelt volna. Ez a dal nem más, mint a Depeche Mode remekműve, a "Personal Jesus", amely mindössze az ötödik helyig jutott az Offizielle Deutsche Chart-on. Ezt a helyezést még október közepén érte el, igaz, utána egészen november közepéig tagja volt a legjobb tíznek, a listán pedig nem kevesebb mint 26 héten át volt fellelhető.

Ugorjunk át tengerentúlra, ahol a Billboard Hot 100 legjobbjai között válogathatunk. A 30 évvel ezelőtti októbert Janet Jackson és a "Miss You Much" kezdet az élen, a Jackson família kétség kívül legcsinosabb tagja pedig köszönte szépen a lehetőséget, négy hétre, vagyis az egész hónapra megtartotta első helyét. Janet Jackson egyébként pályafutása során 41 dallal került fel a Billboard Hot 100 slágerlistájára, ezek közül 27 eljutott a legjobb tíz közé, pontosan tíz nótája pedig listavezető is volt. A "Miss You Much" a csúcsra jutó dalai közül a második volt az 1986-os "When I Think Of You" után.

Persze Janet Jackson mögött nagy volt a tülekedés, a második helyig jutott Madonna és a "Cherish", a The Cure és a "Love Song", illetve a Tears For Fears és a "Sowing The Seeds Of Love" is.

A Top10 további helyein pedig olyan dalok kértek és kaptak helyet a közönségtől, mint a The Rolling Stones és a "Mixed Emotions" vagy egy homlokegyenest más műfaj képviselője, Young MC és a "Bust A Move".

Utazásunkat zárjuk hazai vizeken, köszönhetően az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin zenei rovatának. A lap felkérte az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium IV/D osztályát egy saját slágerlista összeállítására, a 30 évvel ezelőtti nebulók pedig toronymagasan a Beatrice klasszikusát helyezték az első helyre, talán már arra gondolva, hogy három évtized múlva majd úgy sóhajtanak fel az iskolás időszakra gondolva, hogy "Azok A Boldog Szép Napok"...

Az IM 1989 októberi száma a hazai zenetörténet egy jelentős mérföldkövéről is megemlékezik, a frissen megalakuló, magánkézben lévő kiadók ugyanis első aranylemezüket ünnepelhették. A korong nem volt más, mint az MHV, vagyis a Menyhárt János, Homonyik Sándor és Vikidál Gyula alkotta trió albuma, az "Ébresztő MHV" című LP, amely a Nívó gondozásában jelent meg. Az album három hónappal a piacra kerülése után lett aranylemez, ami nagyban volt köszönhető a korong legnagyobb slágerének, az "Álmodj Királylány" című dalnak.

Ezúttal ennyi fért időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1989 novemberének zenei kínálatát idézzük fel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek