Partly cloudy23 °C
2020. június 4. csütörtök Bulcsú
Menü

Tíz év után is móka és kacagás a zombiirtás? - Zombieland 2: A második lövés kritika

Tíz év után is móka és kacagás a zombiirtás? - Zombieland 2: A második lövés kritika
Az eredeti brigád minden tagja visszatér a Zombieland 2: A második lövésben (Fotó: hollywoodreporter.com)

A napokban debütált a Zombieland 2: A második lövés, amelynek a 2009-ben bemutatott első etapja igencsak beleégett az agyamba: voltak benne élőhalottak, akik úgy hullottak, mint a legyek, és tisztán emlékszem, hogy szinte végigröhögtem a mozit, na, meg Woody Harrelson is tiszteletét tette a buliban. Na, most ehhez képest mi változott tíz év alatt? Röviden: semmi. Hosszabban: tényleg semmi. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Zombieland 2: A második lövés! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nem tudom, hogy kinek jutott eszébe egy zombis filmet bedobni a kegyetlen Hollywoodi darálóba, de hogy nem volt komplett, az is biztos. Míg a Zombieland első része simán megállta a helyét az akkori zombiőrületnek köszönhetően, addig manapság nem igen van kereset az apokaliptikusan élőhalottas túlélős sztorikra. Erre tíz évre a Zombieland után kijött a Zombieland 2: A második lövés, amely... nem, egyszerűen csak: miért?

Mert, hogy az első etap 2009-ben akkora telitalálat volt, mint annak a rendje, ám nem biztos, hogy a folytatás is nagyot szól majd. Sőt. Ha mondjuk nem vártak volna tíz évet, csak ötöt, akkor inkább érezném azt, hogy nem csak a manapság divatos rebootok/remake-ek által kiváltott nosztalgiával akarják legombolni a népeket, hanem valamit kezdeni is akartak volna a történettel. De nem.

Persze az első felvonásban nagyot robbantó mémáradat a folytatásban is működhet, ugyanis manapság is van min csámcsogni, de szerintem nem kellett volna ilyen sokáig húzni a rajongók agyát, ugyanis így kicsit elveszett a varázs. Még úgy is szinte egy az egyben behúzták az eredeti szereplőgárdát, a rendezővel, Ruben Fleischerrel egyetemben. Hogy is mondják? Szódával jó lesz.

 

Sztori

Az első rész óta felcseperedett Little Rock (Abigail Breslin) felcseperedett. Hogy mi van? Szóval Little Rockból Big Rock lett, aki már a háta közepére sem kívánja az idegesítően atyáskodó Tallahassee-t (Woody Harrelson), így mivel testvére, Wichita (Emma Stone) és Columbus (Jesse Eisenberg) között mosolyszünet van, a leányzók egy szép napon elszelelnek.

Persze ezt a jó öreg Tallahassee sem hagyhatja annyiban, így Columbusszal és egy szőke, ám cserébe vállalhatatlanul buta nővel, Madisonnal (Zoey Deutch) karöltve a lányok után indulnak. Persze út közbe jó pár húsos és vérmes zombin is át kell aprítaniuk magukat. Ki gondolta volna?

 

Karakterek

Most mit is mondhatnék? Hogy semmi sem változott az első etap óta? Mert valahogy így fest a dolog. Egyértelmű, hogy ezúttal is Woody Harrelson viszi el a show-t: bármit tett a karaktere, attól minimum felnevettem, és ha ő nem lenne, akkor igencsak üres lenne a Zombieland 2: A második lövés. Mit üres? Teljesen érdektelen. Valószínűleg sok múlott azon, hogy elvállalja a folytatást. A lényeg: Elvis a legnagyobb király!

Rajta kívül láthatjuk a szabálymániás Jesse Eisenberget is, aki szintén jópofa, de a karaktert, amit hoz, már számtalan mozijában láttam. Emma Stone, az Emma Stone. Ehhez nem is kell semmit hozzáfűznöm. Jó volt látni, hogy számos drámai alkotás után ő is el tudja engedni magát. Az újak közül ki kell emelnem Zoey Deutch szőke pi... plázacicáját, aki amennyire idegesítő, legalább olyannyira szórakoztató. Simán beleillik az amúgy is illusztris társaságba. 

Egy biztos: a színészek igencsak jól szórakozhattak a forgatás alatt.

 

Összegzés

A Zombieland 2: A második lövés tényleg csak egy második lövés, semmi több. Vagy célba talál, vagy nem. Szerintem inkább az utóbbi, ugyanis tisztára olyan érzésem volt, mintha a 2009-es alkotást láttam volna kicsit ráncfelvarrva. És ez jónak jó, de baromira kevés. Azért is, mert míg ugyanezek a poénok tíz évvel ezelőtt megálltak a helyüket, addig ma már nem biztos, hogy van létjogosultságuk. Dettó ez elmondható a CGI-ról is: borzasztó! Maradjunk annyiban, meglátszik, hogy a színészek azóta letettek egy-két ütősebb darabot az asztalra.

Jó, azért ennyire nem rossz a helyzet, de ha úgy ülsz be a Zombieland 2: A második lövésre, hogy nem láttad az első felvonást, akkor nem nagyon fogod érteni, miért is születhetett meg ez az alkotás 2019-ben.

Mert az, hogy néhány jól csengő név zombikat vág állcsúcson, miközben káromkodnak és jópofáskodnak nem biztos, hogy tömegeket fog bevonzani a moziba. Vagyis de, azokat, akik végigszakadták az első részt, ugyanis a Zombieland 2: A második lövés nekik egy igazi nosztalgiafröccs lesz, amelyből pár lehúzott pohár bőven elég lesz, aztán inkább rendelnének valami mást, mielőtt kidobnák a taccsot. 

Persze ettől függetlenül tehettek vele egy próbát, talán üdítően hathat a mozis felhozatalban, de hogy nem lesz harmadik zombihentelés arra mérget mernék venni. Ja, és - ha kibírjátok, akkor - maradjatok bent a stáblista után is, ha másért nem, ezert megéri végigülni a filmet.

10/6 - Még mindig szórakoztató, de tíz év elteltével szinte semmi újdonsággal nem kecsegtet

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
  A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
 • Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
  Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
 • Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
  Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
 • Megemlékezések ma Székesfehérváron
  Megemlékezések ma Székesfehérváron
 • Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
  Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
 • Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
  Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
 • Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
  Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
 • Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt
  Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt

Eseménynaptár

 • Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
  Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
 • Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
  Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
 • Idén is lesznek Erzsébet-táborok
  Idén is lesznek Erzsébet-táborok
 • Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
  Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
 • A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
 • Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
  Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
 • Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
  Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
 • Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
  Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
 • Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást
  Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást