4 évnél régebbi cikk

Római kori gyűrűt találtak Csákberénynél
Római kori gyűrűt találtak Csákberénynél

Néhány méterre a csákberény-orondpusztai avar kori temető feltárásának helyszínétől a Szent István Király Múzeum szervezésében kutatómunkát végeztek múlt pénteken: a múzeum szakemberei mellett önkéntes fémkeresők közreműködésével vizsgálták a területet, a temetőhöz tartozó település emlékeit, nyomait keresve.

Az ezerháromszáz éves avar kori temető területén közel ötven sír feltárására volt lehetőség a nyáron. Az ásatás több szempontból is kiemelkedő jelentőségű – nyolcvan év után folytatták a szakemberek a feltárást. Ettől a helyszíntől nem messze végeztek a múlt héten fémkeresős kutatást és terepbejárást.

„A kulturális örökség mindannyiunké. Önkénteseknek is lehetőségük van részt venni a kutatásunkban, de nagyon fontos a szakemberek felügyelete. Itt most ily módon zajlott a kutatás, biztonságosan, mert az elmúlt évtizedekben óriási károkat okoztak az illegális fémkeresők. Becsatornázva ezt a kulturális örökség szempontjából is hasznos eszközt, plusz eredmények birtokába juthatunk. Ez a múzeumnak is kedvező, és az önkéntesek is élvezhetik a hobbijukat törvényes és szakmailag elfogadott keretek között.” – mondta el Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze.

Az biztos, hogy az egykori falunak vízfolyás mellett kellett lennie. Természetes eredetű vízfolyás csak a most vizsgált területen valamint a temető mellett néhány száz méterre van. A közelben elhelyezkedő Móri-árok rendkívül gazdag régészeti lelőhelyekben, de maga Csákberény közigazgatási területe is.

Az első régészeti lelet előkerülése Sándor Lajos nevéhez kötődik, aki rendszeresen együtt dolgozik több múzeummal is az országban. Egy egészen apró bécsi fillér miatt jelzett a fémkereső eszköze: „Az első lelet egy körbenyírt bécsi fillér volt, ami nagyon pici. Talán a tapasztalatomnak és a szerencsének is köszönhető, hogy megtaláltam. Nagyon nagy felületen megyünk. Elindulunk cserkelni, és ahol találunk valamit, azt a részt szisztematikusan átvizsgáljuk.”

Aztán csakhamar előkerült egy ennél jóval értékesebb lelet: egy kora római kori gyűrűt rejtett a föld, és ezúttal is Sándor Lajos berendezése jelzett. 

Szücsi Frigyes kifejtette: a cél az avar kori faluhely megtalálása, valamint hogy a nyilvántartásban szereplő három, ismeretlen korúként meghatározott lelőhelyről további információkat szerezzenek, hogy megállapíthassák, melyik korszakba sorolhatók, és kiderüljön, milyen lelőhelyekről van szó.

Volt egy harmadik célja is a kutatómunkának, hiszen a modern technika segítségével sikerült azonosítani épületeket is a területen, melyek a római korhoz kötődnek. „Műholdkép alapján azonosítottunk római kori épületeket. Ezeknek a környékét szeretnénk megkutatni, hogy több információval rendelkezzünk arról, milyen jellegű lelőhelyről van szó, és hogy a római koron belül milyen korszakra tehető.” – mondta el Szücsi Frigyes. Talán elgondolkodik azon, hogy mitől jó vagy rossz egy kaszinó. Akár a bónusz, akár a cashback, akár a nyerési esély, nagyon óvatosnak kell lenned, amikor kiválasztod a kaszinót, ahol játszani szeretnél. Adminunk nagyon ajánlja a leovegas-t, mert ez a kaszinó megfelel mindezen követelményeknek. Ha szeretne egy jó és minőségi értékelést olvasni a leovegasról, kérjük, olvassa el látogasson el erre az oldalra , és megtanulja az összes apró részletet, amelyek nagyon fontosak.

Borítókép: Zsiday Ádám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek