Light rain10 °C
2021. április 19. hétfő Emma
Menü
Házhozszállítás

Római kori gyűrűt találtak Csákberénynél

Néhány méterre a csákberény-orondpusztai avar kori temető feltárásának helyszínétől a Szent István Király Múzeum szervezésében kutatómunkát végeztek múlt pénteken: a múzeum szakemberei mellett önkéntes fémkeresők közreműködésével vizsgálták a területet, a temetőhöz tartozó település emlékeit, nyomait keresve.

Az ezerháromszáz éves avar kori temető területén közel ötven sír feltárására volt lehetőség a nyáron. Az ásatás több szempontból is kiemelkedő jelentőségű – nyolcvan év után folytatták a szakemberek a feltárást. Ettől a helyszíntől nem messze végeztek a múlt héten fémkeresős kutatást és terepbejárást.

„A kulturális örökség mindannyiunké. Önkénteseknek is lehetőségük van részt venni a kutatásunkban, de nagyon fontos a szakemberek felügyelete. Itt most ily módon zajlott a kutatás, biztonságosan, mert az elmúlt évtizedekben óriási károkat okoztak az illegális fémkeresők. Becsatornázva ezt a kulturális örökség szempontjából is hasznos eszközt, plusz eredmények birtokába juthatunk. Ez a múzeumnak is kedvező, és az önkéntesek is élvezhetik a hobbijukat törvényes és szakmailag elfogadott keretek között.” – mondta el Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze.

Az biztos, hogy az egykori falunak vízfolyás mellett kellett lennie. Természetes eredetű vízfolyás csak a most vizsgált területen valamint a temető mellett néhány száz méterre van. A közelben elhelyezkedő Móri-árok rendkívül gazdag régészeti lelőhelyekben, de maga Csákberény közigazgatási területe is.

Az első régészeti lelet előkerülése Sándor Lajos nevéhez kötődik, aki rendszeresen együtt dolgozik több múzeummal is az országban. Egy egészen apró bécsi fillér miatt jelzett a fémkereső eszköze: „Az első lelet egy körbenyírt bécsi fillér volt, ami nagyon pici. Talán a tapasztalatomnak és a szerencsének is köszönhető, hogy megtaláltam. Nagyon nagy felületen megyünk. Elindulunk cserkelni, és ahol találunk valamit, azt a részt szisztematikusan átvizsgáljuk.”

Aztán csakhamar előkerült egy ennél jóval értékesebb lelet: egy kora római kori gyűrűt rejtett a föld, és ezúttal is Sándor Lajos berendezése jelzett. 

Római kori gyűrűt találtak Csákberénynél (Fotó: Zsiday Ádám)
Római kori gyűrűt találtak Csákberénynél (Fotó: Zsiday Ádám)

Szücsi Frigyes kifejtette: a cél az avar kori faluhely megtalálása, valamint hogy a nyilvántartásban szereplő három, ismeretlen korúként meghatározott lelőhelyről további információkat szerezzenek, hogy megállapíthassák, melyik korszakba sorolhatók, és kiderüljön, milyen lelőhelyekről van szó.

Volt egy harmadik célja is a kutatómunkának, hiszen a modern technika segítségével sikerült azonosítani épületeket is a területen, melyek a római korhoz kötődnek. „Műholdkép alapján azonosítottunk római kori épületeket. Ezeknek a környékét szeretnénk megkutatni, hogy több információval rendelkezzünk arról, milyen jellegű lelőhelyről van szó, és hogy a római koron belül milyen korszakra tehető.” – mondta el Szücsi Frigyes.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár