Clear sky15 °C
2021. február 25. csütörtök Géza
Menü
Házhozszállítás

Nagydobostól Hokkaidóig: Így igazodjunk el a tökfajták között

Nagydobostól Hokkaidóig: Így igazodjunk el a tökfajták között
Fajtától függetlenül a sütőtök igazi vitaminbomba (Fotó: Kiss László)

Mi a közös Provence-ban, Kanadában, Hokkaidóban és Nagydobosban? Ha kimegyünk ősszel a piacra vagy elmegyünk a legközelebbi zöldségesig, megkapjuk a választ: mindegyikről elneveztek egy sütőtökfajtát!

Sárga hosszú, szürke vastag héjú, cirmos gerendás vagy éppen halloween-lámpásnak való. Szépen, mondhatni, katonás rendben álltak a tökök Keszler László, a gárdonyi négyszeres tökkirály standján: „Az őszi tökfajták közül a legnépszerűbb a hosszúkás kanadai sárga, a provence-i, a Hokkaidó- és a szürkés nagydobosi tök. Ezeket viszonylag sok helyen lehet kapni, és a spájzban vagy a panellakás jól szellőző szekrényében – ha nem sérül meg a héjuk – akár hónapokon keresztül is elállnak.”

A dísztököket használjuk inkább dekorációnak (Fotó: Kiss László)
A dísztököket használjuk inkább dekorációnak (Fotó: Kiss László)

A kanadai tök hosszúkás, nyújtott körte alakú. Sárga kívül, sárga belül. A töktermesztő szerint minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma és annál finomabb. Viszonylag kicsi a magháza, és elég sok benne a hús. Kiváló köret készíthető belőle, de levesnek is finom.

A kanadai sárga töknek minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma (Fotó: Kiss László)
A kanadai sárga töknek minél narancsosabb a színe, annál magasabb a cukortartalma (Fotó: Kiss László)

A nagydobosi töknek vastag, szürke a héja. A felbontásához komoly, éles késre van szükség. A magháza nagyobb, mint a kanadaié. Keszler László hangsúlyozta, ezt a fajtát érdemesebb novemberben vásárolni, mert ha megcsípi a dér, akkor sokkal édesebb. Általában ezt szokták sütőben sütni. Egy kis fahéjas mézzel meglocsolva akár önálló desszertként is megállja a helyét.

Nagydobosi tök (Fotó: Kiss László)
Nagydobosi tök (Fotó: Kiss László)

A provence-i tököt a vastag hurkáiról lehet megismerni. Ha érett, ennek is vastag héja és narancssárga színe van. A többihez képest nagyon nehéz, zömök, ezért általában darabolt formában lehet kapni.

Provance-i tök (Fotó: Kiss László)
Provance-i tök (Fotó: Kiss László)

A Hokkaidó-tök viszonylag kisebb. A súlya nagyjából fél és másfél-két kiló között mozog. Valamivel drágább, mivel nem annyira gyakori. A termesztő megjegyezte: a mérete miatt akkor célszerű ezt a fajtát választani, ha valaki egy vagy két főre főz. Levesként, köretként vagy csak magában, sütve is nagyon finom.

Hokkaido tök (Fotó: Kiss László)
Hokkaido tök (Fotó: Kiss László)

Keszler László kiemelte, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb lett a lámpásnak való halloween-tök (amit reméljük, minél többen hoztok majd a II. Fehérvári Töklámpás Fesztiválra), melynek a hagyományos narancssárgán kívül létezik fehér változata is:

A halloween-tököt takarmánytökfélékből nemesítették. Meg lehet enni, de nincs olyan beltartalma, amiért érdemes lenne, ezért csak ki szokták őket vájni. A dísztökök többsége nem ehető, ha mégis, akkor is rossz az ízük, ráadásul kevés bennük a gyümölcshús és macerás őket megpucolni."
Ez a tök csak arra vár, hogy lámpás legyen belőle (Fotó: Kiss László)
Ez a tök csak arra vár, hogy lámpás legyen belőle (Fotó: Kiss László)

Érdekesség, hogy az Őrségben hagyományosan olajtököt termesztenek, mely valamivel kisebb, mint egy halloween-tök csak a héja zöld-cirmos. A magjának viszont nagyon magas az olajtartalma, amit ki lehet préselni. Tökmagolajjal lehet sütni-főzni, de kozmetikumként is lehet használni. A benne lévő E- és A-vitamin valamint a magas antioxidáns-tartalma jótékony hatással van a gyulladt bőrre.

A töktermesztő végül hozzátette: ha azt látjuk – fajtától függetlenül – hogy a sütőtök héja megrepedt, és a résen gyantaszerűen kicsordult a leve, akkor biztosan magas a cukortartalma, és akárhogy is használjuk fel, ízletes fogást készíthetünk belőle!

Nagyon egészséges!

A sütőtök igazi őszi vitaminbomba, tele van B2, B11 és C-vitaminnal valamint karotinnal. Jelentős a kalcium-, a cink-, a mangán- és a réztartalma.

 

Tökhéjból edény

A tökök az emberiség történetében nagyjából a kutyákkal egy időben lettek háziasítva. Hamarabb kezdték őket termeszteni, mint a búzaféléket, mert könnyen lehetett őket szaporítani. A héjukat később edényként is lehetett használni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár