Partly cloudy20 °C
2021. június 14. hétfő Vazul
Menü
Házhozszállítás

Így változik a buszok közlekedése október 29-től a Balatoni és a Farkasvermi úti lezárások miatt

Kedden és szerdán zajlik a Balatoni út töltésének izotópos és röntgenes vizsgálata: mindkét nap lezárják az utat reggel 6 és este 18 óra között a Borszéki úttól a tóvárosi körforgalomig. A forgalomkorlátozás miatt terelőúton közlekednek az érintett helyközi és helyi autóbuszjáratok, valamint megnövekedett menetidővel kell számolni. A Farkasvermi úton járdaépítés kezdődik kedden, várhatóan november végéig tart.

A megemelkedett gépjárműszám és forgalom miatt erősen felgyorsult a Vásártéri úti felüljáró és a Balatoni út töltésének az állagromlása. A 70 éve épült töltésen a rendkívül nagy forgalom és a korábban beültetett, majd kivágott nyárfasor miatt süllyedések alakultak ki. A Vásártéri úti felüljáró statikai vizsgálatai és a felújítás tervei elkészültek nyár végére: a komoly műszaki beavatkozást az Önkormányzat 30 millió forint összegű beruházással biztosítja. A felújítás magában foglalja a Vásártéri úti felüljáró szerkezetének és a Balatoni úti csatlakozásnak a megerősítését, a Balatoni úti töltés injektálásos, habbeton-kitöltéses megerősítést kap. A Vásártéri úti felüljárónál hamarosan elindulnak a munkálatok, a MÁV-engedély függvényében, a szükséges pénzügyi döntéseket az Önkormányzat meghozta.

A beruházás első fázisában izotópos és röntgenes vizsgálatot végeznek el a szakemberek a töltésnél, amire – az iskolai őszi szünet idejében várható kisebb forgalom miatt – október 29-30-án, kedden és szerdán kerül sor. A vizsgálat csak teljesen nyugalmi, rezgésmentes állapotban végezhető, emiatt mindkét napon 6-18 óra között lezárják a Balatoni utat, a Borszéki úttól a tóvárosi körforgalomig.

A lezárás során a buszok terelése miatt egyirányúsítják a Batthyány utcai vasúti átjárót a Balatoni úti körforgalom felé: ez a városból kifelé menő buszok iránya lesz. A Rádió utcába a városba befelé jövő buszokat terelik, emiatt a Rádió utcai megállóhely áthelyezésre kerül az Úrhidai úti körforgalom irányába.

A lezárásokat több helyen jelzik majd táblák a helyi közlekedők és a városba érkezők tájékoztatására. A munkálatok idején kérik a közlekedők türelmét és körültekintését az utak megszervezésében, figyelembe véve a megnövekedett menetidőt. Javasolják az elkerülő utak használatát, ugyanis azok rövidebb menetidőt eredményezhetnek.

Lezárják a Balatoni út – Szilvamag körforgalom Batthyány utca felé vezető kihajtó ágát; a Batthyány utcától a vasúti átjárón keresztül a körforgalomig egyirányú forgalmi rendet vezetnek be. (A lezárás során a buszok terelése miatt egyirányúsítják a Batthyány utcai vasúti átjárót a Balatoni úti körforgalom felé: ez a városból kifelé menő buszok iránya lesz.) Az útzárról táblákkal tájékoztatják a járművezetőket a Balaton felől a Balatoni út – Rádió utca csomópontban, a belváros felől a Balatoni út – Horvát István utca körforgalomban. A Rádió utcába a városba befelé jövő buszokat terelik, emiatt a Rádió utcai megállóhely áthelyezésre kerül az Úrhidai úti körforgalom irányába.

A helyközi autóbuszok közlekedése:

- A 7 és 7201 sz. főutak irányába közlekedő helyközi járatok a Palotai út – Széchenyi utca – Csíkvári út – Batthyány utca – körforgalom - Balatoni út terelőútvonalon közlekednek.

- A Székesfehérvár, Autóbusz-állomás felé közlekedő helyközi járatok a Balatoni út – Rádió utca – Vásárhelyi utca – Batthyány utca – Csíkvári út – Széchenyi utca – Palotai út terelőútvonalon közlekednek.

- A Székesfehérvár, Jancsár utca megállópár helyett a Széchenyi utcai Református Általános Iskola megállópár lesz érvényben.

- A Rádiótelep megállóhely ideiglenesen a Rádió utca és az Úrhidai úti körforgalom közötti területre kerül.

A helyi autóbuszok közlekedése:

- A „10”-es helyi járat az Orsovai utca felé a Palotai út – Széchenyi utca – Csíkvári út – Batthyány utca – Balatoni út, a Szedreskerti lakónegyed felé a Balatoni út – Rádió utca – Vásárhelyi utca – Batthyány utca – Csíkvári út – Széchenyi utca – Palotai út terelőútvonalon közlekedik.

A Rádiótelep megállóhely ideiglenesen a Rádió utca és az Úrhidai úti körforgalom közötti területre kerül áthelyezésre.

Kimaradt megállóhelyek:
Hosszúsétatér; Jancsár utca; Rádiótelep „B” (áthelyezve); Szilvamag utca „B” (belváros irányába).

Az érintett helyi autóbuszjáratok Rádió utcai óvoda megállóhely kivételével a terelőútvonalon rendszeresített autóbusz-megállóhelyeken megállnak.


A munkálatok idején kérik a közlekedők türelmét és körültekintését az utak megszervezésében, figyelembe véve a megnövekedett menetidőt. Javasolják az elkerülő utak használatát, ugyanis azok rövidebb menetidőt eredményezhetnek.

 

Járdaépítés a Farkasvermi úton

Október 29-én, kedden járdát építenek a Farkasvermi úton: a körforgalom irányába egyirányúsítják az utat a Régi Csóri út és a Mura utca között, A munkálatok kedden 8 órától előreláthatólag november 30-ig tartanak a Farkasvermi út Régi Csóri út (Lidl-körforgalom) és Mura utca közötti szakaszán. Az építési munkálatok idejére a körforgalom irányába egyirányúsítják az útszakaszt.

A forgalomváltozás miatt Feketehegy városrész kizárólag az Új Csóri út irányából közelíthető meg.

A forgalmi rendváltozásokkal összefüggésben egyirányúsításra kerül a Száva utca a Farkasvermi út irányába. Az autóbuszok és a tehergépjárművek számára a Száva utcát jelölik ki terelőútvonalként.

Az egyirányúsítás miatt a 30-as valamint a 37-es jelzésű autóbuszjáratok kifelé irányban az Új Csóri út – Száva utca – Farkasvermi út – Opole tér – Farkasvermi út – Körösi út terelőútvonalon közlekednek, és valamennyi megállóhelyen megállnak. Kimarad a Szárazréti Közösségi Központ megállóhely.

 Forrás: ÖKK

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Több biciklitároló lesz a Velencei-tó melleti vasútállomásokon
  Több biciklitároló lesz a Velencei-tó melleti vasútállomásokon
 • Országszerte tart a tömeges oltás
  Országszerte tart a tömeges oltás
 • Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű autós segélyhívó eszköz iránt
  Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű autós segélyhívó eszköz iránt
 • Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be
  Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be