4 évnél régebbi cikk

Másodszor mentett életet a játékvezető
Fehérvár Médiacentrum fotója
Závotka Csongor
Másodszor mentett életet a játékvezető

Valljuk be, a meccseken a játékvezető szinte soha nem válhat hőssé. Závotka Csongor azonban már másodszor igazolta, hogy ez igenis lehetséges, mindkétszer emberi életet mentett a zöld gyepen.

Több mint öt évvel ezelőtt a Fejér Megyei Labdarúgó Bajnokság második osztályában Vál-Bodajk mérkőzést rendeztek. A bajnokin a hazaiak játékosa, Rada Gábor egy fejes után a földre esett és hátra csúszott a nyelve, a játékos közvetlen életveszélybe került ezzel. Szerencsére a mérkőzés játékvezetője azonnal szakszerű ellátásban részesítette, megmentve a labdarúgó életét.

2019. november 3-án a megyei első osztályban Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő - Ercsi Kinizsi mérkőzést rendeztek. A tabella élén álló hazaiak, érvényesítve a papírformát 3-1-re győztek, ám mint kiderült, az izgalmak nem értek véget a lefújással. A vendégcsapat egyik szurkolója közvetlenül a mérkőzés után rosszul lett, a mentők kiérkezéséig őt is a játékvezető részesítette elsősegélyben.

Hogy mi a közös a két történetben? A segítséget nyújtó játékvezető személye. Závotka Csongor fiatalabb korában maga is labdarúgóként volt szereplője a mérkőzéseknek, megyei első osztályig jutó pályafutását azonban korán, részben egy sérülés miatt felcserélte a sípmesterségre. 1993 óta több száz felkészülési, bajnoki és kupameccset vezetett, kétszer is megválasztották a megye legjobb játékvezetőjének.

- Nagyon szeretem a játékvezetést, minden mérkőzés egy külön élmény számomra. A legnagyobb hatással egy különleges mérkőzés volt rám, Magyarország eddig kétszer volt házigazdája a jogászok és ügyvédek világbajnokságának, én mindkét tornán részt vehettem játékvezetőként. Volt egy Hollandia - Elefántcsontpart mérkőzés, épp itt Fehérváron, a korábbi Sóstói Stadionban, ez a 90 perc nagyon megmaradt bennem a hangulata miatt. Nem volt sok néző, de mégis ott olyan hangulat alakult ki, olyan volt maga a meccs, hogy biztosan nem fogom elfelejteni, hatalmas élmény volt.

Ki tudja, talán a sors keze, hogy a fentebb említett, szerencsére nem tragédiával záruló esetek épp azokon a meccseken történtek, melyeket Závotka Csongor fújt. A kiváló játékvezető ugyanis civilben már 21 éve a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház sebészetén dolgozik műtősként, így azonnal tudta, mit kell tennie egy hátra csúszott nyelv, vagy a legutóbbi fordulóban egy néző rosszulléte esetén. De nézzük is, mi történt november harmadikán Gárdonyban.

- Már vége volt a mérkőzésnek, sétáltunk be az öltözőbe, mikor az Ercsi Kinizsi vezetőedzője rohant oda hozzám, hogy segítsek, mert rosszul lett egy néző. Odaszaladtam, nyolc-tíz ember vette körbe az urat, de senki nem mert semmit csinálni. Sokan tudják egyébként, hogy ilyenkor mit kellene csinálni, de leblokkolnak, egy éles szituációban nem mernek nekikezdeni az elsősegélynyújtásnak. Az úr a földön feküdt, félájult állapotban, nagyon verejtékezett, lassan tudott csak beszélni. Kikérdeztem, vannak-e betegségei, kiderült hogy cukorbeteg. Látszott, hogy le van lassulva, ez is az egyik olyan jel, mely arra utal, hogy leesett a cukra. Gyorsan hozattam egy kis édességet, a szájába tettem, hogy szopogassa a cukorkát. Felültettük, néhány korty vizet is adtam neki, többet nem, nehogy félrenyelje. Látszott, hogy kezd jobban lenni már, azonban egyszer csak lesápadt és az ölemben elájult. Na akkor cukor ki, lefektettem, magasba emeltem a lábát, hideg vízzel kicsit meglocsoltam és látszott, hogy ez segített, magához tért és javult az állapota. Mire a mentő megérkezett, egészen jól lett, a tudata kitisztult. Az ájulást egyébként már nem a cukorszint esése, hanem a vérnyomás okozta, ez a kettő hozta össze ezt a szerencsétlen, de mégis szerencsés véget érő történetet.

A történet olyannyira jól végződött, hogy a helyszínen lévők a beteggel együtt még viccelődtek is azon, hogy jó volt a játékvezetés, mert ha nem így lett volna, a vérnyomás egészen biztosan nem esik le, hanem az egekbe szökik. Závotka Csongor elárulta, nem könnyű azért kezelni egy ilyen helyzetet a futballpályán.

- Míg a műtőben minden eszköz adott ahhoz, hogy szakszerűen tudjon az ember reagálni egy ilyen szituációra, addig a pályán ezek nem állnak rendelkezésre, a sípon és a lapokon kívül nincs más nálunk. Ilyenkor hagyatkozni kell azokra az alapokra, melyeket megtanulhatunk, én is ezekhez nyúltam mindkét esetben. Jó érzés, hogy tudtam segíteni, az eset óta az úr kétszer is felhívott már, hogy megköszönje amit tettem. Jó érzés, hogy segíthettem, de remélem, azért a jövőben nem fordulnak elő ilyen esetek és a futballpályákon a foci marad a főszereplő!

Mit is mondhatnánk erre? Így legyen! De ha mégis gond akadna, reméljük, Závotka Csongor lesz a játékvezető!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek