4 évnél régebbi cikk

Brutálisan drága lesz idén az egyik közkedvelt ünnepi csemege
Fehérvár Médiacentrum fotójaBrutálisan drága lesz idén az egyik közkedvelt ünnepi csemege

Vészesen közeledik a karácsony, így sokan már most elkezdték tervezgetni, hogy milyen menü is szerepeljen az ünnepi asztalon. A mindenféle húsos finomságok között feltűnhetnek az ínycsiklandozó sütemények is, amelyek egyik elengedhetetlen kellékeként a ropogós dióbél sem maradhat ki a hozzávalók hosszú sorából. Igen ám, de tavalyi drágulás után idén újabb áremelkedésre kell számítani, így decemberben a héjas növény kilójáért akár hétezer forintot is fizethetünk.

Egy ideje már én is megkezdtem a karácsonyi készülődést, így azon kívül, hogy próbálom összerakni az ajándékok végeláthatatlan kirakósát, természetesen az ünnepi étkeken is ezerrel töröm a fejem. Aztán ha megvannak a fogások, akkor jöhet is a bevásárlólista, amelyet mindenki úgy igyekszik összetákolni, hogy ha lehet, akkor ne az első alkalommal szórják el a világ összes pénzét. Persze úgy nem könnyű, hogy évről-évre emelkedik a termékek ára, de maradjunk annyiban: ehhez már hozzászoktunk.

Ahhoz viszont kevésbe, hogy a héjas dió minden évben dupla annyiba kerül, mint az előző szezonban. Kicsit utánaolvasva a témának, a hellovidek.hu-n találtam egy érdekes cikket, amely a dió áremelkedésének az okait taglalja, illetve azt is megbecsüli, hogy mennyi is lesz annyi az ünnepekhez közeledve.

Ahogy az oldal írja, tavaly mintegy 30%-kal kevesebb dió termett, mint 2017-ben, amelynek köszönhetően duplájára kúszott fel a dió kilogrammonkénti ára. A 2018-as drágulás egyértelműen a szélsőséges időjárásnak volt köszönhető: a diófa nagy vízigényének nem kedvezett az aszályos nyár, ezzel szemben a csapadékos május miatt kialakult különféle gombák és baktériumok is kivették a részüket a termény pusztításából.

Nos, idén az a helyzet, hogy a tavalyihoz hasonló, közepes mennyiségű dió termett az országban: nagyjából 7-7,5 ezer tonna közé saccolják a termésmennyiséget, amely 10-15%-kal kevesebb, mint a 2018-as termés.

Ez nem hangzik valami jól, de mit is jelent mindez a gyakorlatban?

A választ a hellovidek.hu a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökétől tudta meg: a dió idén az előző évek átlagánál 10-15%-kal többe kerül. Apáti Ferenc szerint az idei termés minősége kiváló, de a dióburok-fúrólégy éppen azon dunántúli ültetvények termését károsította, ahonnan a dióbél jelentős része származik.

Jó, jó, de hogyan terheli ez a pénztárcánkat?

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a múlt héten a budapesti nagybani piacon 3650 forintért árulták a hazai diót, míg ez az ár tavaly ilyenkor 3200 forint volt - ez eddig 14,06%-os áremelkedést jelent egy év alatt, de mind a szegedi, mind pedig a debreceni nagybani piacon is hasonló a helyzet. Persze a mostani fogyasztói ár még nem a csúcs, további drágulás jöhet: a kereskedők szerint az ünnepekre akár 7000 forint is lehet a dió kilónkénti ára, a csemege áremelkedésének köszönhetően pedig a diós bejgli is sokkalta többe kerül majd.

A hellovidek.hu cikke szerint a vidéki fogyasztói piacokon nem volt tapasztalható ekkora mértékű áremelkedés, amely valószínűleg annak köszönhető, hogy az árusok kevesebb haszonnal adnak túl a dión: a magas ár miatt attól tarthatnak, hogy rajtuk marad az áru.

Hogy nagyjából meg tudjuk saccolni, mi várható Székesfehérváron, utánajártunk a dió árának a városi piacokon: az elmúlt hetekben a héjas eledel kilónkénti ára 3000-4000 forint között mozgott, karácsony közeledtével pedig akár 2000-3000 forintos emelkedéssel is kell még számolni. Ha beigazolódik, akkor simán összejöhet a 7000 Ft/kg-os dió is.

Persze a nagyobb szupermarketeket se hagyjuk ki a buliból: a Lidlben november 10-ig 1699 Ft/kg-os akciós áron lehetett megvásárolni a diót, de ugyanennyiért a Tescóban jelenleg 4199 forintot is fizethetünk, és ez még mindig nem a jéghegy csúcsa.

Ha olcsón, vagy legalábbis a tavalyi vagy azelőtti áron szeretnétek hozzájutni a dióhoz, akkor érdemes az interneten körülnézni, ugyanis mind a Jófogáson, mind pedig a különböző Facebook-csoportokban jóval olcsóbban árulják a hirdetők héjas portékáikat, mint amennyiért be lehet szerezni a boltok polcain vagy a piacokon.

(Forrás: hellovidek.hu, nosalty.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek