Partly cloudy13 °C
2020. február 25. kedd Géza
Menü

November 28-ig lehet pályázni az ingyenes európai utazási bérletre

November 28-ig lehet pályázni az ingyenes európai utazási bérletre
A program célja, hogy a gyerekek elsősorban vasúton utazva fedezzék fel Európa tájait (Fotó: pixabay.com)

Elrajtolt az ingyenes InterRail-bérletprogram legújabb pályázati fordulója, amely során több ezer európai, köztük több száz magyar fiatal juthat ismét ingyenes európai vonatbérlethez és utazhatja be vele keresztül-kasul az uniós tagállamokat.

A DiscoverEU az Európai Unió kezdeményezése, amelyet 2018-ban indítottak útjára, és lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy ellátogassanak az EU egy vagy több másik országába.

A program célja, hogy a gyerekek elsősorban vasúton utazva (kivételes esetekben, pl. szigeteken vagy távoli területeken élők esetében más közlekedési eszközökkel is) fedezzék fel Európa változatos tájait és érdekesebbnél érdekesebb városait. A DiscoverEU minden évben két pályázati fordulót szervez, a sikeres pályázók pedig utazási igazolványt kapnak.  

Az idei első etapban 20 000 tizennyolc éves, európai diákot választottak ki (a magyar fiatalok közül 7385-en jelentkeztek, és közülük 948-an meg is kapták az ingyenes lehetőséget). A 2019-es pályázat második fordulójára november 28-án délig nevezhettek egy rövid kvíz kitöltésével a DiscoverEU honlapján. A nyertesek aztán olyan ingyenbérletet kaphatnak, amellyel minimum egy és legfeljebb harminc napig vonatozhatnak majd 2020 áprilisa és októbere között Európa teljes területén. 

A DiscoverEU akcióra azok jelentkezhetnek, akik 2001. január 1. és 2001. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve), azon országok valamelyikének az állampolgárai, amelyek a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállamai, illetve megadták a személyazonosító igazolványuk vagy útlevelük számát.

Az elmúlt években háromszázezer fiatal jelentkezett a programra, közülük ötvenezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással. A Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés.

Az ingyenes InterRail-bérletprogram alapötlete két német fiataltól származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A végül DiscoverEU néven megvalósuló program nemrég európai nívódíjat nyert, így azt kell mondani, hogy igencsak sikeressé vált a kezdeményezés.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz
  Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz
 • Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
  Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
 • Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
  Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
 • Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
  Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
 • Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
  Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
 • A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
  A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
 • Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
  Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
 • Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
  Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
 • Lakossági fórum Szedreskerten
  Lakossági fórum Szedreskerten