4 évnél régebbi cikk

Balatoni úti felüljáró alternatívája, óvónőhiány, szennyvíziszap, kalandpark – online fogadóórát tartott Fehérvár polgármestere
·Hírekfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Balatoni úti felüljáró alternatívája, óvónőhiány, szennyvíziszap, kalandpark – online fogadóórát tartott Fehérvár polgármestere
·Hírekfogadóóra·Utolsó frissítés: undefined

A közlekedés kérdése továbbra is központi téma a székesfehérváriak körében, de a hétfői online fogadóórán számos további érdekes felvetés érkezett dr. Cser-Palkovics András részére.

A Facebookon megtartott polgármesteri kérdezz-felelekjére most sem csökkent a kérdezők lelkesedése, és a hétfői online fogadóórán is kérdésdömping várta dr. Cser-Palkovics Andrást, valamint a Városháza szakembereit. Voltak visszatérő témák és persze olyanok is, amelyekre sokan voltak kíváncsiak.

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legfontosabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó problémákat. Most is a teljesség igénye nélkül válogattunk – és emeltünk ki – a kérdésekből és a válaszokból, természetesen azok tartalmának vagy jelentésének megváltoztatása nélkül:

„...A Rác utca burkolatának felújítása, esetleges cseréje mikor várható? Egyáltalán terveben van e, ugyanis már balesetveszélyes rajta gyalogosan közlekedni...”
„A burkolat szerintem is rossz állapotban van, azonban annak cseréje százmilliós nagyságrendű tétel, és jelenleg számos sürgetőbb feladat áll előttünk.”

„...Szeretnék érdeklődni, hogy a megyei/városi könyvtárnak mikorra tudnának egy arra méltóbb helyet találni. Sajnos a belvárosban található épületek se nem akadálymentesítettek, illetve a mai kor követelményeinek sem felelnek meg (digitalizálás, elérhető könyvek). A régi DOMUS vagy a régi SKÁLA áruházak akár ideálisak is lehetnének - természetesen felújítás után. Követendő példának említeném a pécsi Zsolnay negyedben működő könyvtárat...”
„..Magam egyetértek Önnel abban, hogy bár gyönyörű épületekben van most a könyvtár, de mégis szükség lenne egy modern, digitális és jól megközelíthető központi könyvtárra. Ezt azonban saját erőből nem tudjuk kialakítani. Most a múzeum felújítása kezdődhet el, remélem utána lesz forrás egyéb közgyűjtemények fejlesztésére is. A Domus és a Skála magántulajdonban van, azokról tehát nem az önkormányzat dönt. Az új pláza épületben lehet az önkormányzatnak egy nagyobb területe, majd meglátjuk ott felmerülhet-e egy ilyen funkció...”

„...Az Öreghegyen a Zsolnai utcában lakunk, közel a Nagyszombati úti csatlakozóhoz. Korábban (talán májusban) már olvastam itt az online fogadóórán, hogy mások is feltették azt a kérdést, kaphatunk-e felvillanó 30-as táblát LASSÍTS kiegészítéssel, a már-már elviselhetetlenül száguldozó autók ellen (mivel azóta sem történt ez ügyben semmi)? Amíg azt telepítik, addig is heti szintű sebességmérést esetleg zajmérést?!… ...mivel azt a hitet vallom fontos a példamutatás, én betartom a 30-as korlátozást ezen az útszakaszon is (nem azért mert itt lakom, máshol is tiszteletben tartom azt) egészen a Pozsonyi aljáig. Sajnos ez mindig felháborodást kelt polgártársaim körében, mert ők úgy gondolják ez itt NEM lakott terület és SZABAD 70-nel száguldozni! A gyorshajtás veszélyei mellett rendkívül zajos is ez az áldatlan állapot!...”
„..Egy smart megoldás tesztüzemmódban van: aki a Kossuth Iskola előtt a Pozsonyi úton gyorsabban hajt a megengedettnél, azt érzékeli a lámpa és pirosra vált. A közösségi közlekedés fejlesztése nélkülözhetetlen. Az intermodális közösségi központtal együtt egy új és modern hálózat fog kialakulni. Remélhetőleg hamarosan az eszközparkba is környezetkímélő járműveket lehet beszerezni és vizsgáljuk a bérlet kedvezményrendszer bővítésének lehetőségét is, melynek egyik formáját áprilisban már sikerrel ki is próbáltuk. Ez azonban nagyon sokba kerül. Az Ön által említett példa (Dunkerkque) mintegy ötmilliárd forintba kerül évente Székesfehérváron...”

„...A Balatoni úti felüljáró felújítása / lezárása esetére milyen megoldáson gondolkodik a város vezetése?...”
„...Várjuk a vizsgálat eredményét, reményeink szerint a felújítás a forgalom fenntartása mellett is elvégezhető, de fontos, hogy a Bébic utcai kikötés megteremtésével alternatív útvonalat is ki tudjunk alakítani a jövőben...”

„...Jó néhány óvodából arról számolnak be a szülők, hogy óvónőhiány van, nem tudnak felvenni a megüresedett helyekre óvónőket. Ha józan ésszel belegondolok, Fehérvár egy nagyon klassz város, ahova biztosan szívesen jönnének máshonnan akár óvónőként is dolgozni, de nem tudom elképzelni, hogy akár egy fiatal óvónő abból a fizetésből, amit óvónőként keres itt meg tudjon fizetni egy albérletet, és hosszú távon rendezkedjen be. Van néhány vidéki város, akik szolgálati lakással segítik az óvónők helyzetét, szerintem ezt a mi városunk is meg tudná tenni. Mit tervez a város ennek a problémának a megoldására? Jelenleg, nagyon helyesen, a kormány a Családokat sok eszközzel támogatja, de nem látom biztosítottnak, hogy a következő lépésre is gondolnak...”
„...Az Önkormányzat a közfeladatainak ellátásában részt vevő közalkalmazottak, köztisztviselők, munkavállalók részére megfelelő ingatlanok biztosításával folyamatosan keresi a lehetőséget lakhatásuk megoldására (pl. Bébic utca). Amennyiben olyan pályázó jelentkezik megüresedő álláshelyre, aki segítséget kér az Önkormányzattól lakhatására, úgy azt az álláshelyet meghirdető óvodaigazgatók jelzik felénk, és egyedileg vizsgáljuk a probléma megoldásának lehetőségét. 
Az Önkormányzat – annak ellenére, hogy összességében csökkenő tendenciát mutat az ellátandó gyermeklétszám, és városrészenként folyamatosan változnak a szülői igények az óvodák iránt – az óvodai férőhelyek számát nem csökkentette. A csoportok száma igazodik a mindenkori felvételi kérelmekhez, a 2019/2020-as nevelési évben várhatóan közel 400 üres férőhely áll rendelkezésre. Az óvodapedagógusi álláshelyeket mindezekre figyelemmel szükséges meghirdetni. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az Önkormányzat minden óvodában biztosít pedagógiai asszisztensi álláshelyeket (összesen 42,5) a pedagógusok munkájának segítésére...”

„...Évek óta csúfoskodik ez az ipari hulladéklerakó a Bregyóban. A rozsdatemető szennyezi a talajt és a látványa is borzasztó az Atlétikai Sportcentrum közvetlen közelében, a Kodolányi Apartmanház mellett. Mikor számolják fel? Szép kis kert lenne itt kialakítható, fákkal, bokrokkal…”
„...Az említett terület a Kodolányi Apartmanház tulajdona, mely társasházi tulajdonban van és a magáningatlanon az ingatlantulajdonos köteles rendet tartani. Amennyiben az ingatlanon az ingatlantulajdonos által hulladéknak tekintett anyagok, eszközök vannak felhalmozva, azoktól az ingatlantulajdonos a jogszabályokban foglaltak szerint köteles megválni. Az ingatlan állapotával kapcsolatban tudomásom szerint ezidáig bejelentés nem érkezett, hatósági intézkedés sem történt. Továbbíthatom ezt bejelentésként a hatóságnak?...”

„...Legutóbbi fogadóóráján megígérte, hogy továbbítja a főépítész úrnak a zártkertek beépíthetőségének megnövelésére vonatkozó kérdést. Van valami fejlemény ez ügyben?...”
„..Továbbítottuk, de a feltételek sajnos nem megfelelőek. (közművek, infrastruktúra) Csak lépésenként lehet elindulni. Az ügy fontosságára tekintettel azonban külön tanácsnokot bízott meg a Közgyűlés Szigli István személyében a külterületekkel és a zártkerti ügyekkel kapcsolatban...”

„...Szeretném kérni, ismertesse a szennyvíziszappal kapcsolatban az álláspontját! Valóban igaz, hogy továbbra is szállítják külföldről a szennyvíziszapot?...”
„...Valóban mérgező az ide szállított iszap...”
„...Miért nem lehetett megállítani a szennyvíziszap importot ? Hogy lehet, hogy a magánérdek megelőzi a közérdek érvényre jutását?...”
„...Sajnos ebben az ügyben az ellenzék néhány szereplője hónapok óta következetesen becsapja a fehérvári embereket. A vélemény erről a felelőtlen magatartásról október 13-án már megszületett, arra kérnék mindenkit, hogy a fehérváriak ezen véleményét tartsa tiszteletben...”
„...Ahogy azt már sokszor elmondtuk, az önkormányzat határozott álláspontja az, hogy Székesfehérvárra külföldről szennyvíziszap nem érkezhet. Az érintett területre egyébként 27 éve érkezik különböző helyekről iszap, és itt kerül elhelyezésre a Fehérváron keletkező iszap is. Emellett fontos leszögezni, hogy ez a tevékenység engedélyezése nem az önkormányzat hatásköre, ahogy az ellenőrzési feladatokat is állami szervek látják el. Az ügyet véglegesen a vonatkozó jogszabályok módosítása jelentheti, amit a Város kezdeményezett is és úgy tudjuk hamarosan ez eredményre vezet...”

„...Mi lesz a sorsa a Gőzmalom-Királysor sarkán levő malomnak? Tele van galambbal, tetemekkel és azon túl, hogy gusztustalan az egész a rengeteg galambürülék miatt még az egészségre is veszélyes!...”
„...Rendelkezésünkre álló információk alapján a Székesfehérvár, 8655/1 helyrajzi számú ingatlanon álló „Akóts malom” épületre vonatkozóan a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. 2019. júniusában dokumentált állapotfelmérést végzett. Jelenleg folyik a vagyonkezelői jog megszüntetése után a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, mint vagyonkezelő és az Önkormányzat mint tulajdonos között az épület átadása, míg a malom mögötti műhelyépület átadása már megtörtént. Az Önkormányzat egy felújítást követően a műhelyépületben kíván helyet biztosítani a Székesfehérvári Művészek Társaságának akik bemutató jelleggel szeretnének ott művészeti tevékenységet folytatni...”

„...a beígért kalandpark mikor fog elkészülni?...”
„...A tervek elkészültek: két ütemben megvalósítható. Tudomásom szerint az első ütem engedélyeztetése is elkezdődött. Ennek bekerülése költsége 4-500 millió Forint, amihez az önkormányzat is kész hozzájárulni. A forrás nagyobbik fele azonban csak pályázatból biztosítható. Bízom abban, hogy lesz hamarosan erre pályázati lehetőség. A tervek ismeretében pedig biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan szeretnék és használnák is a parkot. Azon dolgozunk, hogy megvalósuljon!...”

A további kérdések és a válaszok dr. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán olvashatóak el:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek