4 évnél régebbi cikk

A közelgő tél legszebb hangja Fehérváron: vadlibák a város felett
A közelgő tél legszebb hangja Fehérváron: vadlibák a város felett

Nyakunkon a tél - ezt jelenti, amikor vadludak húznak el gágogva a város felett. A gyakran éjszaka is repülő madarak ilyenkor folyamatosan egymással kommunikálnak, így tudják tartani a V-alakot.

Megállnak a gyalogosok, az emberek kinéznek az ablakon és csodálják, ahogy a vadlibák egy csípős őszi napokon elhúznak Székesfehérvár felett. Akár hosszú percekig lehet bámulni, ahogy V-alakban repülnek leginkább a tatai Öreg-tó irányába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjáról az is kiderül, miért ilyen alakban repülnek a vadludak:

"Repülés közben szárnyukat enyhén döntött szögben tartják, ezért a szárny fölötti levegő gyorsabban áramlik, mint a szárny alatti területen. Ez hozza létre a felhajtóerőt. Így a környező álló levegőhöz képest a szárny körkörös légáramlást hoz létre, amely a felső felület fölött hátrafelé, az alsó felület alatt előrefelé áramlik. A szárnyak hegyénél felfelé szálló légáramlat alakul ki, amit a követő madár ki tud használni, ha szárnymozgását összehangolja a vezérmadáréval."

A hangos gágogás nélkül pedig képtelenek lennének a formációt tartani. A madarak ilyenkor egymással kommunikálnak, szakértők szerint azt kiabálják egymásnak, hogy

"Te hol vagy? Én itt vagyok! Te hol vagy? Én itt vagyok!"

Kiss László néhány napja kutyasétáltatás közben örökítette meg a Fehérvár felett vonuló vadlibákat:

Magyarországon ebben az időszakban tíz különböző vadlúd faj fordul elő. Közülük a nyári lúd kivételével mindegyik az északi tundrákon, Izlandon, vagy Grönlandon költ, így akár 6-8 ezer kilométert is repülnek, mire Magyarországra érnek. A hideg elől hozzánk érkező madarak a nagy fagy és hó esetén innen is továbbállnak még délebbre, enyhe tél esetén azonban végig az országban maradnak. 

Aki nagy tömegben szeretne vadlibákat látni egy helyen, annak elsősorban Tatát tudjuk ajánlani: az Öreg-tó felületén több tízezer madarat is láthatunk egyszerre. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy mikor érkezünk: kora reggel a vadlibák 50-100-as csoportokban elmennek kapirgálni a közeli legelőkre, ezt a jelenséget kihúzásnak nevezzük, és csak naplemente idején térnek vissza a tóhoz (behúzás). Vagyis ha napközben érkezünk jó eséllyel hoppon maradunk. A madarak életéről folyamatosan beszámol a Tatai Vadlúd Sokadalom honlapja, ahol naprakész infók vannak arról, hogy megközelítőleg hány madár éjszakázott a tónál, de webkamerán is lehet figyelni az állatokat.

Akinek ez nem elég, és még közelebbről szeretné látni a vadludakat, annak ezt a két éve készült lenyűgöző videót ajánljuk:

Borítókép: Facebook/Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek