Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Black Friday: a marketing magas fokú manipulációja?

Black Friday: a marketing magas fokú manipulációja?
A webáruházak egyik legnagyobb bevételi forrása (Fotó: pixabay.com)

Vége! Túl vagyunk rajta! Végre! Erre vártunk hetek, talán hónapok óta, és most, hogy vége van a Black Fridaynek, már csak annyi a dolgunk, hogy a futárt lesve fizikailag is kézbe kaparintsuk a hőn áhított, hatalmas akcióban megszerzett, karácsonyra kiszemelt terméket. De tényleg erre van szükségünk?

Nem olyan régi dolog hazánkban a Fekete Péntek. Azonban a webáruházak térhódításával és az elmúlt években tapasztalható öntisztulásával hazánkban is megjelent a tengerentúlról importált karácsony előtti giga akciós vásárlás egy napja. Az Amerikából származó év végi, 24 órás akciózuhatag a hálaadás dátumához köthető. Minden évben a hálaadás napját követő péntek az ominózus nap.

Itthon 2014-ben jelent meg a kereskedelemben a kifejezés, és az azóta eltelt öt évben sikerült olyan szintre emelni a dolgot, hogy az eseménnyel összefüggésben legtöbbször annak kétes híréről és a vevők megtévesztéséről cikkeznek a legtöbbször.

De tényleg így kell ennek működnie?

Nos, kicsit vegyes érzelmek kerítenek hatalmukba. Vajon tényleg manipulálnak minket? Tényleg kihasználják a gyanútlan vásárlót? Az igazat megvallva a tengerentúli Black Friday sem mentes a tömeg jelenetektől és az üzletek előtti, szinte a verekedésekig torkolló dulakodástól. Azonban, amit itthon előadnak a webáruházak az lassan kezd átcsapni annak a lónak a bizonyos másik oldalára.

Az egész ott kezdődött, hogy kezdetekben nem voltak felkészülve a internetes kereskedők a hatalmas rohamra és a webáruházak felülete pillanatok alatt omlott össze a hatalmas érdeklődés miatt. Persze ez már csak a múlt. Napjainkban a webáruházak próbálnak elkészülni a rohamra és webes kapacitásukat az akció idejére megnövelik.

Azonban az évek alatt a kezdeti botlásokat igyekeznek a marketing, nem ritkán megtévesztő eszközeivel feledtetni. Ez sikerült is, már nem az a legfőbb keserűség, hogy nem tudtam még csak belépni sem a weboldalra. Sokkal inkább a marketing pofátlan szintre emelése a legvisszataszítóbb.

Az idei év volt a csúcsa az eddigi öt évnek. Az egész ott kezdődött, hogy az áruházak egymást kémkedve figyelték, hogy ki mikor tartja a Black Fridayt? De hát ezt megbeszéltük már. A dátum még akkor is adott, ha azt a naptárból számított, évenként változó hálaadáshoz időzítik. Ehhez képest itthon már jóval egy héttel november 29-e előtt megtartotta több áruház is a maga saját Fekete Péntekjét, sőt tart még azóta is nem is egy helyen.

Ez is érdekes. Már nem is egy napról beszélünk. Vannak olyan kereskedők, akik már két hete Fekete Pénteket tartanak, folyamatosan! Sőt, azzal is idén szembesültünk, hogy a kereskedő, akinek sikerült megtartania az idei elsőt, figyelve a konkurenciát rárepült a november 29-re is - azóta már van olyan webáruház is, aki egyenesen Black Friday heteket hirdet.

De a manipuláció mégis csak ott kezdődik, hogy a vevőt nem tájékoztatják az akció kezdetéről. A dátum adott, de hogy pontosan mikor is, az rejtély. Odaülve a számítógép elé, csak annyit látunk, hogy “reggel kezdünk”, “hamarosan nyitunk”. És fokozva az izgalmakat, az akciók indulása előtt az egész webáruházat lekapcsolják, csak a reklámot látjuk, hogy hamarosan.

Mézes madzagnak odadobnak pár üveggolyót, amitől azt érezzük, hogy ha most nem vásárolunk, akkor a karácsony akár el is maradhat! Majd, amikor meg az akciózuhatag elindul, akkor beállhatunk egy virtuális sorba, mert már ilyen is van. Csak, hogy érezzük a vásárlás fizikai folyamatának lényegét! Sorba kell állnunk, hogy a virtuális sorok között görgethessünk az egerünkkel, de siess, mert nincs korlátlan lehetőséged!

Black Friday - a marketing magas fokú manipulációja?

Fehérváron sem okozott csalódást a Black Friday, bár a felvétel tavalyi, de ez a lényegen nem változtat: már-már tudatmódosítóként tud ránk hatni a marketingesek által összeállított összes csapda (Fotó: Facebook/Excom Computer)

Végül az akciók nyitása vegyesen történt. Volt ahol pontban éjféltől indult útjának a gyönyör, és volt ahol csak reggel 7:23-kor. Mikor máskor? Ki az, aki a reggeli kapkodás, a több gyerekes rutinok, a késve érkező buszok és a pontban kezdődő munkaidő ellenére meg tudja magának engedni, hogy hajnaltól a gép előtt ülve azt vizslassa, hogy mikor nyitnak a virtuális ajtók.

Nyilván ez sem véletlen. Azon kevesek, akik ezt meg tudják tenni, és vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy még sorra is kerültek, azoknak jutott a minimális nagyon akciós tételekből, akik pedig csak jóval később tudtak sorra kerülni, vagy nem volt idejük reggel, ők elhiszik azt, hogy azért nem jutott nekik, mert késve érkeztek.

És ez a manipuláció úgy tűnik működik. Sajnos. A marketing magas foka az, amit elkövetnek ellenünk ilyenkor. A felfokozott érdeklődés, az egy-egy darabos kihagyhatatlannak tűnő akciós termék, a jó előre, titokzatosra felépített tévé reklám, a ki tudja mikor kezdődő akció, a nagyon limitált készletek, hogy az árakkal való hatalmas trükközésekről ne is beszéljünk!

Mikor jön el az a világ, amikor mi fogyasztók eljutunk arra a tudatosságra, hogy ne azt és ne így becsapva vásároljuk meg, amit erőszakosan elénk tolnak? Sajnos meg kell értenünk, hogy a Black Friday nem arról szól, hogy nekünk fogyasztóknak adjanak lehetőséget a karácsony előtti spórolásra, hanem arról, hogy a kereskedők a lehető legnagyobb profitot érjék el - igen gyakran a lehető legpofátlanabb és leggátlástalanabb marketing fogásokkal.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
  Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
 • Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
  Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
 • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
  Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
 • Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
  Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
 • Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
  Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
 • Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
  Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
 • Lakóház gyulladt ki Kulcson
  Lakóház gyulladt ki Kulcson
 • Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben
  Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

Eseménynaptár

 • Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
  Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
 • Átalakul a társadalombiztosítás
  Átalakul a társadalombiztosítás
 • Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
  Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
 • Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
  Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
 • Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
  Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
 • Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
  Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
 • December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
  December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
 • A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
  A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
 • A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
  A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
 • A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
  A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
 • Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
  Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
 • Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
  Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
 • A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők
  A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők