Cloudy1 °C
2020. január 26. vasárnap Vanda
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, találkozás Joulupukkival, Fehérvár Hangja döntő és P.Mobil

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, találkozás Joulupukkival, Fehérvár Hangja döntő és P.Mobil
Ünnepi fényárban úszik Fehérvár belvárosa (Fotó: Simon Erika)

Idén valami brutálisan gyorsan repül az idő. Nemrég még a vénasszonyok nyaráról írtam, most meg már ott tartunk, hogy néhány nap, és beköszönt a várva-várt karácsony. Persze mielőtt belevetnénk magunkat az ajándék- és kajatengerbe, nyugodtan merészkedjünk ki a biztonságot jelentő kuckóból, és adjuk át magunkat a fehérvári forgatagnak. A szokásos adventi programok mellett többek között fellép Nyári Aliz és Nyári Edit, koncertet ad a P.Mobil, városunkba látogat Joulupukki és még a Fehérvár hangja döntőt is megleshetitek.

Karácsony: Fehérvári Advent 2019
Mikor? November 29-től
Hol? Belváros

Második hétvégéjére készül a 2019-es Fehérvári Advent, ennek megfelelően pedig számos ünnepi programmal örvendeztetik meg a kilátogatókat. Bár hó - ahogy sajnos, manapság megszokhattuk - nem nagyon van, de azért az egy hete leesett porhó is hangulatossá tudja varázsolni a Fő utcát. Hogy séta közben ne unatkozzunk szombaton az Alba Regia Vegyeskar és a Merry Go Round Duo karácsonyi örökzöldjeit hallhatjuk, vasárnap a gyertyagyújtás előtt Nyári Aliz és Nyári Edit, utána pedig a Mits-Horváth Quartet (Mits Márton, Horváth Dávid, Varga Szabolcs, Vörös Tamás) szolgáltatja a talpalávalót. A teljes adventi programot itten találjátok.

Jótékonyság: Hagyj el egy mikuláscsomagot!
Mikor?: December 6., péntek
Hol?: Bárhol, ahol könnyen megtalálhatják a járókelők

Nyakunkon a karácsony, és közeledtével sokunknak megfordul a fejében, hogy nemcsak szeretteinket, hanem azokat is meglepjük valami kis aprósággal, akik igazán rászorulnak arra. Ha kicsit kreatívabban szeretnétek feldobni valakinek a napját, akkor a tavalyi sikeres akció után idén is arra buzdítják az embereket, hogy december 6-án helyezzenek el egy mikuláscsomagot, játékot vagy könyvet parkban, padon, bolt mellett, játszótéren, orvosi váróban, óvoda vagy iskola előtt - bárhol, ahol nap mint nap megfordulnak, vagy ahol sok ember jár. Fontos, hogy írj a csomagra egy rövidke üzenetet: "Én egy elhagyott csomag vagyok. Nyugodtan hazavihetsz. Azért hagytak el, hogy szebbé tegyem a napodat." Ha megvan, akkor jelezze az alábbi e-mail címen: elhagyottmikulascsomag@gmail.com vagy a Facebook-eseménynél, így a szervezők is tudni fogják, hány emberhez ért el a felhívás.

Koncert: P.Mobil
Mikor?: December 6., péntek 20:00
Hol?: Ikon Club

A hétvégén egy igazán retró hangulatú koncertnek lehettek szem és fültanúi, ugyanis szombaton a Petőfi Kultúrtanszéken lép fel a legendás P.Mobil, amely banda számos örömteli pillanatot okozott rajongóinak az elmúlt ötven évben. Igen, jól hallottátok, ötven, ennek örömére pedig születésnapi turnéra indult a zenekar, amelynek következő állomása Székesfehérvár lesz. Az 1969-ben alapult P.Mobil (akkor még Gesarol néven) főleg hard rockban utazik, történetük során pedig számtalan tagcserén és névváltásokon ment keresztül. Szinte minden évben újdonsággal léptek színpadra, ennek és zúzós bulijaiknak köszönhetően az együttes az 1970-1980-as években a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározójává vált. Az ötven éves műsor gerincét a most megjelenő Babolcsai néni lemez adja, de természetesen a legnagyobb klasszikusok is megszólalnak az est folyamán, tehát minden, ami Mobil!

Karácsony: Találkozás Joulupukkival
Mikor?: December 7., szombat 15:30-17:00
Hol?: Városház tér

Mivel a finn gyermekek számára karácsony este a Mikulás hozza az ajándékot, ezért Joulupukki minden évben még december hatodika előtt látogat el Magyarországra, hogy időben visszaérjen és felkészüljön az ünnepi hajtásra. 2019-ben Joulupukki november 28. és december 8. között vendégeskedik hazánkban, amely során több tízezer gyermek ünnepét varázsolja majd szebbé. Itt tartózkodása alatt gyermekotthonokba, gyermekjóléti- és családsegítő szolgálatokba, kórházakba, iskolákba, óvodákba és karácsonyi vásárokba is ellátogat, illetve elutazik Rovaniemi két testvérvárosába: Veszprémbe és Ajkára is, nem beszélve Székesfehérvárról, ahol december 7-én délután három és öt óra között a Városház téren találkozhattok az igazi Télapóval.

Zene: Fehérvár Hangja 2019 döntő
Mikor?: December 8., vasárnap 18:00
Hol?: Vörösmarty Színház

Bérces Molli, Cservenák Marianna, Eszes Nina, Gyánó Huba, Isaacs Thomas, Kovács Aliz, Kovács Szabolcs, Matern Vanda, Morvai Anna, Nagy Gréta, Papp Rebeka és Sáska Maja - ők tizenketten jutottak tovább a 2019-es Fehérvár Hangja döntőjébe. Az elődöntőn már nem csak a zsűri, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Szakács Gergő és Vörös Tamás, hanem a közönség előtt is megmutatták tudásukat az énekesek, ám hogy ki a legjobb a tucatnyi fiatal énekes közül, az a vasárnap este hat órakor a Vörösmarty Színházban rendezett fináléban derül ki. A versenyzők mozgalmas heteken vannak túl: mentoraik, Vörös Janka énekes és Tátrai Réka koreográfus készítették fel őket a döntőre, amely során közös dalokat és koreográfiákat tanultak, emellett fejlesztették színpadi mozgásukat és jelenlétüket is.

Mozi: Házassági történet
Mikor?: December 6-tól
Hol?: Netflix

A héten ismételten a kanapéról, takaróba burkolózva szegeztem a tekintetem a képernyőre, ugyanis ezúttal is Netflixen debütáló alkotás, a Házassági történet kerül terítékre. Az előzeteseket látva egyáltalán nem vonzott a történet, ám miután a mozi meghódította a Velencei Filmfesztivált, és nem mellesleg számos Oscar-díj várományosa, kicsit közelebbről is szemügyre vettem: mondanom sem kell, Noah Baumbach brutálisan erős filmet tett le az asztalra. A rendező saját válásának kálváriáját mutatja be (Scarlett Johansson és Adam Driver segítségével), ahogy egy alapvetően békésen induló válóper az ügyvédeknek köszönhetően hogyan durvul el annyira, hogy az emberek teljesen kiforduljanak önmagukból.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
  Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
 • A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
  A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
 • Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
  Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
 • Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
  Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
 • A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
  A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
 • A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
  A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

Eseménynaptár

 • Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
  Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
 • Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
  Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
 • Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
  Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
 • Sikeres volt a Backstage című program
  Sikeres volt a Backstage című program
 • Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
  Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
 • Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
  Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
 • 56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
  56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
 • Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
  Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
 • Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
  Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
 • Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
  Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
 • Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
  Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
 • Korlátozások Kínában
  Korlátozások Kínában
 • HÍRADÓ 2020. január 25.
  HÍRADÓ 2020. január 25.