4 évnél régebbi cikk

Milyen ingatlanok a leginkább népszerűek Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
startlak.hu
Milyen ingatlanok a leginkább népszerűek Székesfehérváron?

Az elmúlt évtizedben rengeteget változott az ingatlanpiac. Az árak folyamatosan emelkednek, főként a nagyvárosokban és Budapesten kérnek el néha horror összegeket az ingatlanokért. Nem csak a luxus házak esetében igaz ez, hanem az egyszerű panelek kapcsán is.

Míg 2010 környékén akár tízmillió alatt is vásárolni lehetett panelt, addig napjainkban például Székesfehérváron 18-19 millió alatt nehezen lehet hozzájutni egy átlagos méretű lakáshoz.

Panelvásárlás saját célra

A panelekről mindenkinek megvan a maga véleménye. A korszerű felújítási formáknak köszönhetően azonban olyan belső terekkel találkozni néha, melyek meglepően magas nívót képviselnek. Panelben élni ma már nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy csak kényelmetlenségek és kompromisszumok árán lehet megfizethető ingatlant találni. Tény ugyanakkor, hogy legalább 20 milliót ki kell fizetni ahhoz, hogy élhető környezetet találhassunk. Persze az sem mindegy, hogy hol fekszik a kiszemelt ingatlan, milyen lakókörnyezet társul hozzá. E tekintetben jelentős különbségek adódhatnak a székesfehérvári panelek között.

Egygenerációs családi házak

Legalább harminc százalékos önerő szükséges ahhoz is, ha a kerttel rendelkező családi házak mellett szeretnénk dönteni, és hitelből finanszíroznánk. Akik a paneleknél nagyobb szabadságra vágynának, azok számára ezek az ingatlanok bizonyulhatnak ideálisnak. Sok más területtel ellentétben Székesfehérváron az egygenerációs családi házak a keresettek. A legtöbben a szülőktől, nagyszülőktől külön életet szeretnének kezdeni, és az otthonteremtés során is figyelmet fordítanak erre.

Kiváló fekvés, jó minőség

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiváló fekvéssel bíró ingatlanok várostól függetlenül vezető helyet foglalnak el a népszerűségi listán. Ez az előny természetesen a magasabb árakkal is együtt jár, de ennek ellenére is döntő sokak számára a fekvés. Hasonló a helyzet az ingatlan állapotával kapcsolatban. Akik lakhatási és mihamarabbi beköltözési céllal szeretnének vásárolni, azok a startlak.hu szerint főként a felújított, jó állapotban levő lakásokat keresik. Más a szituáció akkor, ha elsődleges cél olcsón vásárolni, és nem jelent akadályt az, ha felújításra szorul az ingatlan.

Befektetési célú ingatlanvásárlás a folyamatos jövedelmekért

Székesfehérváron is észlelhető az a tendencia, miszerint az albérlet árak jelentős növekedést mutatnak. Akár 100 ezer forint fölötti összeget is ki kell fizetni egy minden extrát nélkülöző, átlagos albérletért. Ami azonban a keresleti oldalon hátrány, az a kínálat számára komoly előnynek számít. Nem véletlen, hogy e városban is egyre többen döntenek a befektetési célú vásárlás mellett. A tapasztalatok szerint nem kell attól tartani, hogy nem sikerül majd kiadni a lakást, hiszen folyamatos kereslet mutatkozik a minőségi albérletek iránt.

Félúton a Balaton és Budapest között

Székesfehérvár szinte félúton helyezkedik el a főváros és a még mindig nagy népszerűségnek örvendő Balaton között. A városi magas ingatlanárak hatással vannak a környező települések áraira is. Gárdonyban, Velencén vagy például Pákozdon is jelentősen emelkedtek az árak, és ma már a háromszázezer forint feletti négyzetméterárak sem mennek ritkaságszámba. Egyre többen vannak, akik éppen a magas árak miatt fontolgatják a környező kis településekre költözést. A régió elképesztő természeti adottságokkal rendelkezik és a mind többek számára lehetőségként kínálkozó otthoni munkavégzés tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy ne kelljen minden nap jelen lenni valamelyik nagyvárosban, megküzdve az ottani nyüzsgéssel és persze az egyre emelkedő ingatlanárakkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek