4 évnél régebbi cikk

Smith, Gonzalez, Nagy - íme a világ leggyakoribb vezetéknevei
Fehérvár Médiacentrum fotója
bit.ly
Smith, Gonzalez, Nagy - íme a világ leggyakoribb vezetéknevei

Különleges térkép mutatja meg, hogy országokra lebontva, melyek a leggyakrabban előforduló vezetéknevek. Hazánkban a Nagy a legelterjedtebb, világviszonylatban viszont a Smith vezet.

2019-es adatokat felhasználva készült az a térkép, amely a legsűrűbben előforduló családneveket mutatja be. A térképen az adott országok legtöbbször előforduló nevei láthatók, olyan különleges színskálával kódolva, amely a nevek eredetét jelzik, az alábbiak szerint:

- A piros olyan vezetéknév, ami nemzetségnévből származik, vagy szülői névből generált vezetéknév (pl. Wilson - Will fia) 

- A sárga foglalkozásból származó vezetéknév

- A világoskék személyes tulajdonságból származó

- A lila földrajzi, a rózsaszín egy hely neve

- A sötétebb kék pedig védőszentekről kapott vezetéknév.

A világon vélhetően a Smith családnév tekinthető a leggyakoribbnak, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Nagy-Britanniában is ezzel a névvel találkozhatunk a leggyakrabban. Hazánkban is számos Smith él, hiszen e név, ahogy a színkód is mutatja, foglalkozásból származó vezetéknév, jelentése pedig magyarul Kovács, ezt a családnevet Magyarországon is sokan viselik. Sokan, de nem elegen az első helyhez, hazánkban ugyanis a legelterjedtebb családnév jelenleg a Nagy.

Kínában a Wang, Oroszországban az Ivanova, a latin-amerikai országokban a Gonzalez és a Rodriguez, Kenyában a Mwangi, Izlandon pedig a Jónsdóttir a leggyakoribb, de a térkép nagy felbontásban elérhető verziójára kattintva a világ összes országának leggyakrabban előforduló vezetéknevét részletesen tanulmányozhatjátok. Ha pedig érdekel titeket, melyek jelenleg a legnépszerűbb keresztnevek Magyarországon, akkor ide kattintva megtudhatjátok!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek