Cloudy4 °C
2020. november 26. csütörtök Virág
Menü
Házhozszállítás

Fantasztikus karácsonyi történetek: A Karácsony Szelleme

December 8-án lezárult a Fantasztikus karácsony című irodalmi pályázat, amelyet a Vörösmarty Mihály Könyvtár szervezett. Az első három írást nálunk is elolvashatjátok: december 25-én a második helyezett, Bialkó László Gergő írását mutatjuk be.

A Karácsony Szelleme

563 évvel a Megtisztulás után

Ha ezeket a sorokat olvasod, az azt jelenti, hogy az inkvizíció ismét lecsapott, és segítségre van szükségem. Nem tudom, mi vár rám, de bármi is legyen, az embereknek joguk van megismerni az igazságot, melyet immár 563 esztendeje titkolnak előttük. Lesznek, akik nem hisznek majd nekem, s továbbra is a Tizenhármakat imádják, de biztos vagyok benne, hogy sokan vannak olyanok, akikben él már a gyanú: a Megtisztulás előtti kultúra valójában egy virágzó társadalom képét mutatja, melynek összetartó ereje a szeretet és az együttérzés volt.

Legutóbbi küldetésünk során találtunk pár tiltott ereklyét, köztük jó néhány könyvet is. Mint bizonyára tudod, a könyvek nem egyszerű kincsek, hanem minden szakrális jelenség megtestesülései. Sajnos 563 évvel ezelőtt, a Megtisztulásnak hazudott világégés során, mint annyi minden, a könyvek nagy része is megsemmisült, ami pedig maradt, az szinte használhatatlan. (Pedig ha csak mint tárgyként tekintünk rájuk, már akkor is sokkal praktikusabbak a mi tekercseinknél…)

Bár a most talált ereklyék sincsenek jó állapotban, akadnak azért olyan részek, melyeket érdemes tanulmányozni. Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan miről szólnak, több szerzetesünk is dolgozik a fordításon, de nem egyszerű: a nyelv, amin írták, nagyon hasonló a mienkhez, mégis érthetetlen. Annyi azonban bizonyos, hogy az idők kezdete előttről üzennek az Ősök, akik – eddigi leleteink szerint – minden évben ilyenkor mágikus kapukat nyitottak az Égi Országokba, hogy megidézzék a Karácsony Szellemét. Nem tudjuk, hogy ez az entitás hogy nézhetett ki, de az biztos, hogy nagyobb hatalma volt még a Tizenhármaknál is. Az emberek világító fákat állítottak tiszteletére, gyümölcsöt és csemegét áldoztak neki, valamint ellátták olyan tárgyakkal, melyeket kifejezetten erre az alkalomra tartogattak. A családok egybegyűltek, közösen énekeltek és nagy lakomát csaptak. Ilyet pedig az átkozottak nem csinálnak.

Mert bármennyire is szeretnék elhitetni a Tizenhármak, az Ősök nem voltak átkozottak. Virágzó kultúrában éltek, s bár valószínűleg tényleg a Fém Kora volt az övék, nem a gépek uralták őket, hanem ők a gépeket. Igaz, nagyon sok dolog nem tiszta még velük kapcsolatban: nem tudjuk például, hogy az Égi Országoknak mi köze van ahhoz a kiválasztott kisgyermekhez, akikről a történeteket szólnak. Az is feltételezhető, hogy fordítói szerzeteseink is tévednek, hiszen a legendákban az szerepel, hogy ez a gyermek szűztől született, ami pedig nyilvánvalóan lehetetlen.

Amit viszont biztosan tudunk, hogy akkoriban a szarvasok még repültek, az elsőszámú mágusra pedig úgy hivatkoztak: Mikulás. Nem is találhattak volna nagyobb varázslót nála, már megjelenése is tekintélyt parancsoló volt: vérvörös ruhában fogta igára repülő szarvasait, hosszú sapkája és ősz szakálla láttán mentem álomba menekültek az egyszerű népek. A krónikák szerint nem volt ildomos felbosszantani, ha ugyanis nem a kedve szerint jártak el, virgácsnak nevezett átokfát hagyott a cipőkben, melyekkel jelezte: sanyarú év vár a viselőjére.

A feltárt leletek tehát arra engednek következtetni, hogy a Fém Kora korántsem csak a gépek uralmáról szólt, a mágia legalább annyira jelen volt az Ősök életében, mint amennyire jelen van a miénkben. Ha azonban kiderülne az igazság, ha mindenki megtudná, hogy az Ősöknek is volt lelkük, s nem csak az átkozott gépek megalkotói voltak, de szárnyas, égi embereket is megidéztek, az a Tizenhármak uralmának végét jelentené.

Mivel a megtisztulás előtti kor kutatása tilos, így én is veszélyben vagyok. Ha ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg az inkvizíció már elkapott. De az igazságot már nem titkolhatják sokáig. Egyre többen vagyunk, mi, könyvtárosok, akik arra tettük fel az életünket, hogy mindent megőrzünk, amit a Megtisztulás előttről találunk. Tudjuk, hogy a Tizenhármak uralma hamis, s közel járunk hozzá, hogy újra megidézzük a Karácsony Szellemét…

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
  Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
 • Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
  Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
 • Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
  Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
 • Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
  Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
 • „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
  „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
 • Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
  Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
 • Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók
  Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók

Eseménynaptár

 • Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
  Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
 • Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
  Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
  Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
 • Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
  Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
 • Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
  Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
 • Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
  Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
 • Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
  Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
 • Fejérben 6528 a fertőzött száma
  Fejérben 6528 a fertőzött száma