4 évnél régebbi cikk

Már egy magyar oldalon is ellenőrizheted, hogy bírja-e az autód az E10-es benzint
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Már egy magyar oldalon is ellenőrizheted, hogy bírja-e az autód az E10-es benzint

Januártól Magyarország is csatlakozott is E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A magasabb bioetanol-részarány azonban a régebbi autóknál gondot okozhat. Készült egy magyar honlap, ahol bárki ellenőrizheti, hogy a kocsija bírja-e az E10-es benzint.

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lett 2020. január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya pedig 6,4 százalékról 8,2 százalékra nőtt. A töltőállomásokon már kicserélték a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett. A régi típusú, 15 évnél öregebb autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. Ebben lehet nagy segítség a napokban indult magyar nyelvű honlap. 

Az e10check.hu a fejlesztők szerint több mint 35 ezer jármű adatait tartalmazza. 

A hatalmas adatbázis ellenére a készítők kiemelik, hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek. Aki biztosra akar menni, annak továbbra is a legbiztosabb megoldás az lehet, ha az alvázszám alapján jár utána a márkakereskedésben, hogy bírja-e az autó a E10-es benzint vagy sem. 

A Fehérvár Televízió is készített összeállítást az E10-ről, melyben konkrét tippek is vannak arra az esetre, ha valaki nem bízná a véletlenre az új összetételű benzin tankolását, és inkább biztosra menne:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek