4 évnél régebbi cikk

Esznek elég zöldséget a fehérvári fiatalok? - A téli vitaminfogyasztás fontosságáról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Esznek elég zöldséget a fehérvári fiatalok? - A téli vitaminfogyasztás fontosságáról

A téli hónapok során az immunrendszer erősítése, a légúti fertőzések megelőzése miatt különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel.

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásában, ezért a szükséges mennyiséget a téli időszakban is biztosítani kell a szervezet számára. De melyek a legfontosabb ásványi anyagok, vitaminok, amik segíthetnek a betegségek elkerülésében, az egészségmegőrzésben?

"A C-vitamin szedése a nyarat kivéve minden évszakban javasolt, hiszen nem mindig tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Azonban a hosszú évekig tartó szedése szünet nélkül akár problémákat is okozhat, többek között vesekő kialakulásához vezethet" – tudtuk meg Schneider Attila gyógyszertárvezetőtől, aki hozzátette, hogy a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt fontos: "A C-vitamin fontos, ám a D-vitamin nélkülözhetetlen, ha az egészségfenntartásról van szó, ezt akár újszülöttek is megkaphatják, persze ők cseppekben. Napi négyszáz nemzetközi egység javasolt a kicsiknél, de a téli időszakban multivitamint is lehet szedni, ami többféle vitamint tartalmaz."

Téli vitaminforrásaink lehetnek éppen ezért a káposztafélék vagy a cékla, sárgarépa, a déligyümölcsök, az olajos magvak, a gyógynövények közül pedig pl a csipkebogyó is hozzájárulhat a megfelelő vitaminbevitelhez.

Ugyanakkor a vas is jótékony hatással van szervezetünkre. Hiánya ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat, ilyen a fáradékonyság, a vérszegénység, a gyenge immunrendszer. 

Egy WHO közreműködésével végzett kutatásból az derült ki, hogy 2014-hez képest csökkent a kamaszok körében a zöldség és gyümölcsfogyasztás. Fehérváron ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap az iskolai egészséges étkezés, hiszen fontos a megfelelő vitaminok, rostok bevitele fiatalkorban.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például heti rendszerességgel tartanak gyümölcsnapokat: "A gyerekekkel tudatosan megbeszéljük, hogy miért fontos és egészséges a zöldség és a gyümölcs fogyasztása, különösen ebben a téli hideg időszakban. A szülők támogatásával, a konyha támogatásával – ők is biztosítanak rendszeresen friss zöldséget gyümölcsöt. Tízóraira, uzsonnára gyümölcssaláta formájában rendszeresen fogyasztják. - Makainé Vida Bernadette, igazgató. 

Supliczné Tóth Mária, egészségtan tanár, táplálkozástudományi szakember hangsúlyozta:

A zöldség – és gyümölcsbevitel azért fontos, mert összességében, egészében tartalmazza azokat a tápanyagokat, aminek a segítségével fel tudnak szívódni a különböző vitaminok és ásványi anyagok.

"Mert ugye tudjuk mi pótolni a vitaminokat és ásványi anyagokat zöldségen kívül is, de soha nem lesz olyan hasznos, olyan tökéletes a felszívódása, mint amikor teljesen organikus formában jut be a szervezetbe."

Országosan nőtt a túlsúlyosok aránya is, holott az elmúlt években több figyelemfelkeltő kampány indult. Fehérváron a Menő menza országos programban is több iskola vett részt, melynek hozadéka a tudatosabb, egészségesebb mennyiségű gyümölcs – és zöldségfogyasztás.

A szakértő által ajánlott adag a napi 30 dkg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek