Partly cloudy27 °C
2021. június 17. csütörtök Laura
Menü
Házhozszállítás

Töltsétek ki a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet, hogy megtudjátok, mennyire ismeritek a rátok leselkedő veszélyeket

Elindult a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt, amelynek célja az online zaklatás és a gyermekek közti erőszak visszaszorítása.

Mit jelent a cyberbullying? Van megoldásod arra, ha valakit a neten bántalmaznak? Felismered azokat a helyzeteket, amikor veszélybe kerülhetsz? - többek között ezekkel a kérdésekkel is találkozhattok, ha kitöltitek a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet.

A számítógépről és okostelefonról is elérhető nagydiaktesztek.hu oldalon található kérdőívet bárki megoldhatja, de elsősorban a 14-22 éves korosztályt szólítják meg a szervezők, a mintegy húsz kérdésből (mindegyikére 50 másodpercet kaptok) álló tesztet pedig április 28-ig lehet kitölteni.

Akik továbbjutnak a megmérettetésen, azok a középdöntőben folytathatják tovább a versenyt. Itt már két ágra: a 14-18, illetve 18-22 éves korosztályokra oszlik a játék, és a döntőt is ebben a két korcsoportban bonyolítják le, ahol is 6-6 fő az élő kvíz során bizonyíthatja be, hogy ő a legjobb.

A DUE Médiahálózat népszerű, immár harmadjára elindított tesztsorozatának ezúttal is az a célja, hogy a fiatalok megtudják: ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, illetve el tudják-e kerülni azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy kényes helyzetben.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója az internetes bűnözés egyik "legdivatosabb" területének nevezte az online zaklatást. Éppen ezért a teszt elsődleges célja a prevenció, de hozzátette:

az online zaklatások napvilágra kerülésében fontos a szülő-gyerek közti bizalmi viszony, a sértő, bántó vagy fenyegető anyagok dokumentálása és a szükséges esetben a feljelentés megtétele.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács YouTube-oldalán ilyen és ehhez hasonló videókkal is készülhettek a tesztre:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Közös hangot talált az amerikai és az orosz elnök
  Közös hangot talált az amerikai és az orosz elnök
 • Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját
  Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját
 • Bobory Zoltán szerzői estje
  Bobory Zoltán szerzői estje
 • Népművészeti programok, moziélménnyel
  Népművészeti programok, moziélménnyel