4 évnél régebbi cikk

Pénteken éjfélkor lejárnak az autópálya-matricák!
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
Pénteken éjfélkor lejárnak az autópálya-matricák!

Ne felejtsünk újat venni, mert február 1-én, szombaton már büntetés jár, ha tavalyi matricával hajtunk fel az autópályára.

A  Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚOSZ) adatai szerint 2020. január 20-án még a 2,5 millió lejáró 2019-es éves e-matricából mintegy 2 milliót nem újítottak meg. Ami jó hír: nem drágul az éves matricák díja 2020-ban, vagyis ugyanannyit kell fizetnünk a heti, a havi, az éves és a megyei autópálya-matricákért díjkategóriától függetlenül, mint 2019-ben. 

A tavalyi matricák ugyanakkor már csak január 31-én éjfélig érvényesek, azt követően pótdíjat kell fizetnünk, ha díjköteles útszakaszra hajtunk fel. A pótdíj összege sem változott: 30 napon belül a D1, D2 kategóriákra 14 875 forint, 60 napon túl fizetve pedig 59 500 forint a büntetés.

Megyei matrica vásárlásakor - amennyiben nem csak egyetlen szakaszt használunk -, jól jöhet a matricakalkulátor, ami néhány kattintás és adat után optimális megyei matrica-összeállítást javasol nekünk. Ugyanis ha több szakaszon is visz az utunk, akkor a költséghatékony megoldás érdekében érdemes matekolni: mivel egy adott megye fizetős útjára érvényes matricával igazoltan használjuk az autópályát a határos megyék irányába eső első lehajtóig. 

Amennyiben online vásároljuk meg az autópálya-matricánkat, érdemes figyelni, hogy melyik felületen tesszük ezt, ugyanis a NÚSZ ematrica.nemzetiutdij.hu oldala az, ahol nem kell plusz költségként úgynevezett kényelmi díjat fizetnünk.

Ha esetleg bizonytalanok vagyunk abban, hogy érvényes-e az adott szakaszra a megyei matricánk, vagy időkorlátosat vásároltunk, de nem emlékszünk rá, hogy pontosan mikor, akkor továbbra is online, rendszám alapján lekérdezhetjük az érvényességet. Arra azonban figyeljünk, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatain vagy viszonteladó partnereinél, így például a benzinkutakon és utazási irodákban vásárolt matrica érvényessége nem kérdezhető le ezen a felületen. De ebben az esetben is kaphatunk információt, vagyis amennyiben a keresett rendszámra nem ad találatot rendszer, úgy a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon (+36-36-587-500) érdemes érdeklődni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek