Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

Feltűnt Fatboy Slim és Queen Latifah, ráadásul pumpáltuk a sört: ezt hallgatta a világ 30 éve

Feltűnt Fatboy Slim és Queen Latifah, ráadásul pumpáltuk a sört: ezt hallgatta a világ 30 éve
Nagy szólt a Bets International 1990 februárjában (Fotó: soundcloud.com)

Hódított Fatboy Slim első formációja, csúcsra jutott Paula Abdul, a 2 Live Crew, Phil Collins és a Technotronic, ráadásul Quee Latifah is kiváló dallal jelentkezett. Ezek voltak a legnagyobb slágerek 1990 februárjában.

Ismét beizzítjuk időgépünket, ezúttal irány 1990 februárja, lássuk, mely muzsikák számítottak a legnagyobb kedvencnek három évtizeddel ezelőtt!

Első utunk hagyományosan Nagy-Britanniába vezet, lássuk, mely zenék voltak a nagy kedvencek a derék briteknél 30 esztendővel ezelőtt. Ahogy múlt havi visszatekintőnkben már megírtuk, a UK Top 40 Chart élére januárban berobbant Sinéad O'Connor élete slágerével, a "Nothing Compares 2 U" című nótával. Az ír énekesnő egy hónapig masszívan őrizte első helyét, egészen 1990 februárjának végéig.

Sinéad O'Connor királysága (pardon, királynősége) egészen február 25-ig tartott, a hónap vége aztán új listavezetőt hozott. Emlékszem, anno órákat ültem apró, egykazettás magnóm mellett, hogy végre felvehessem ezt a bizonyos nótát, míg végre sikerült. A Beats International és Lindy Layton parádés muzsikát rakott össze, a "Dub Be Good To Me" pedig meghódította a brit listát.

Talán kevesen tudják, de az 1989 és 1992 között aktív formáció alapítása Norman Cook nevéhez fűződik. Az úriember később igen komoly karriert futott be az elektronikus zene világában, a vájtfülűek Fatboy Slim néven ismerhették meg... A Beats International tagja volt az alapítón kívül Lester Noel, DJ Baptiste, MC Wildski és Andy Boucher Klaviber. Hozzájuk csatlakozott a fentebb említett énekesnő, Lindí Layton és a graffitiművész ReQ, aki a fellépések közben a háttérben falfestményeket készített. A csapat legnagyobb slágere, a "Dub Be Good To Me" négy héten át vezette a brit slágerlistát.

1990 februárjának két listavezetője mögött persze még rengeteg kiváló nóta tűnt fel a UK Top 40 Chart élmezőnyében. Az ekkorra már egyértelműen teret nyerő elektronikus tánczene képviseletében ott volt az egészen a második helyig eljutó Technotronic és Ya Kid közös nótája, a "Get Up (Before The Night Is Over)", a Black Box és az "I Dont't Know Anybody Else" és a 49ers és a "Touch Me".

Menjünk tovább, csak egy kis ugrás és a csatornán túl találjuk magunkat, nézzük, hogy festett Franciaországban a Single Top 100. Január végén a korábbi listavezető, Roch Vosini és a "Héléne" elveszítette első helyét, átvette azt a hazájában igen népszerű énekes, Francois Feldman, aki "Les Valses De Vienne" című sanzonjával négy hétre az élre állt.

Igen ám, de közben a francia hallgatók rájöttek, hogy hiányzik nekik Roch Vosini és a "Héléne", amely korábban hét hétig vezette a listát. Így eljött az a pillanat 1990. február 24-én, amikor négy hét elteltével a "Héléne" visszavette az első helyet, és újabb két hétig birtokolta azt. Aztán újra jött Feldman, de ez már egy következő történet lesz...

Míg a két francia énekes váltogatta egymást az első helyen, olyan slágerek tűntek fel mögöttük a gallok listáján, mint a Big Fun és a "Blame It On The Boogie", a Milli Vanilli és a "Girl I'm Gonna Miss You" és Jimmy Sommerville és a "Comment Te Dire Adieu".

1990 februárjában Németországban véget ért egy kilenchetes időszak, amikor Phil Collins és az "Another Day In Paradise" trónolt az élen. A kiváló énekes - akinek ez volt a mai napig az utolsó dala, amely meghódította a német kislemez lista élét -, február közepén köszönt el az első helytől, átadva azt, nos, fogalmazzunk úgy, hogy egy egész más típusú dalnak.

Az Offizielle Deutche Charts új listavezetője Werner Wichtig lett a "Pump Ab Das Bier" című feldolgozással. A habzó ital fogyasztására bátorító nóta a Technotronic "Pump Up The Jam" című dalának vicces feldolgozása, amelyet annyira imádtak a németek, hogy három héten át az élen maradt. Werner Wichtig, akinek eredeti neve Raymund Thielecke, nem élvezhette sokáig a sikert, 1992-ben tragikus hirtelenséggel, mindössze 30 esztendősen elhunyt szívrohamban.

Werner Wichtig és a "Pump Ab Das Bier" mögött is akadtak azért nagy slágerek Németországban 1992 februárjában, ott volt a legjobbak között a feldogozott listavezető eredetijét jegyző Technotronic és Ya Kid közös nótája, a "Get Up (Before The Night Is Over)", az F.P.I. Project és a "Rich In Paradise (Going Bact To My Roots)", valamint Laid Back és a "Bakerman".

Phil Collins Németországban ugyan elbúcsúzott az első helytől, Svájcban azonban épp ekkor ért a csúcsra, igaz, mindössze egy hétig tudta megtartani első helyét. Jött ugyanis a már fentebb megidézett Technotronic, és Ya Kid társaságában "Get Up (Before The Night Is Over)" című nótájával igen népszerű volt ekkor a kontinensen. A svájci listán olyannyira, hogy az első helyet is sikerült elfoglalnia.

Egyik személyes kedvencem foglalta el 1990 februárjában a holland lista, a Dutch Single Top 100 csúcsát. A hónapot az 1984-ben alakult, Miami neves hip-hop bandájának számító 2 Live Crew kezdte az élen "Me So Horny" című dalával. A szabados hollandoknak nagyon bejött az erősen szexuális témájú nótákkal jelentkező 2 Live Crew, a "Me So Horny" a hónap végéig az élen állt.

Ugorjunk át az Egyesült Államokba, ahol a Billboard Hot100 ranglistája egy januárban csúcsra jutó listavezetővel, Michael Bolton "How Am I Supposed To Live Without You" című dalával kezdte a februárt. Nem sokáig maradt azonban így, ugyanis hamarosan három hétre élre állt a csodaszép énekesnő, a tengerentúlon igen népszerű Paula Abdul, aki igazán nagyot dobbantott az "Opposites Attract" című nótájával, a februárt gyakorlatilag végig az első helyen töltötte a dal.

Persze akadtak kiváló muzsikák Paula Abdul mögött is, ott volt a legjobbak között a Roxette és a "Dangerous", illetve Rod Stewart és a "Downtown Train".

A Billboard hivatalos raplistájának élén nem volt változás januárhoz képest, a Salt-N-Pepa, vagyis Salt (Cheryl James), Pepa (Sandra Denton), and DJ Spinderella (Deidra Roper) és az "Expression" egészen február végéig uralta a listát. Úgy fest, ez a hónap a hölgyeké volt a tengerentúli raplistán, hiszen berobbant a legjobbak közé Queen Latifah, aki akkoriban még nem a színészkedéssel, sokkal inkább a zenéléssel volt elfoglalva, "Ladies First" című nótája pedig nagy sláger lett 1990 februárjában.

Ennyi fért mai időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1990 márciusának legnagyobb slágereit elevenítjük fel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
  A karácsonyi időszak a legveszélyesebb a vírus terjedése szempontjából
 • Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
  Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő

Eseménynaptár

 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést