4 évnél régebbi cikk

Hogyan óvjuk meg fejbőrünket a hidegtől?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxfuel.com
Hogyan óvjuk meg fejbőrünket a hidegtől?

Ha hideg van, akkor gyakran hullik a hajunk. Ennek oka az, hogy ilyenkor az erek összehúzódnak a fejbőrünkön és így kevesebb tápanyaghoz / oxigénhez jutnak a hajhagymák. Hosszú távon ez a hajszálak elvékonyodásához és hajhulláshoz vezethet. – Mit tegyünk, hogy megőrizzük szép hajkoronánkat? Erre kerestük a választ….

A fejbőr különösen érzékeny a hőmérséklet hirtelen történő változásaira, a szélre, és a páratartalom ingadozására. A téli hónapokban kifejezetten intenzív igénybevételnek van kitéve, hiszen ilyenkor nemcsak a (számára) kellemetlen időjárással kell megküzdenie, hanem annak másodlagos következményeivel is. Ilyen például a gyakori hajszárítás: nyáron, meleg időben általában hagyjuk, hogy a hajunk természetes módon száradjon meg, esetleg a napsugarak segítségével, télen viszont minden alkalommal hajszárító után nyúlunk, mely egyáltalán nem kedvez a se a fejbőrnek, se a hajszálaknak.

Ha már hajmosás: az, hogy milyen gyakran kell hajat mosnunk, az függ a fejbőr zsírosságától (mely egyénenként változó), az izzadástól (amit befolyásolhat az, hogy sportol-e az illető, hiszen edzés közben erőteljes verejtékezés alakulhat ki), a kozmetikai szerektől, s attól is, hogy milyen gyakran érünk a fejünkhöz (aki egyfolytában a haját „pöndöríti” az ujjai között, vagy a haját tűrögeti, az több „piszkot” visz fel rá).

Az optimális hajmosási gyakoriság heti egy-két alkalom.

Egy fehérvári fodrásztól, Varga Barbarától megtudtam, hogy nem ajánlott olyan sampont használni, mely balzsamot is tartalmaz, mivel ezek a samponok nem tisztítják meg rendesen a hajat a szennyeződésektől. A samponnak az a célja, hogy eltávolítsa a szennyeződést, a balzsam viszont „bezárja” a hajszálakat. E kettő kombinációja egyetlen szerrel sosem lesz hatékony! Fontos továbbá, hogy olyan sampont válasszunk, amelyben nincsen szulfát, szilikon és parabén.

"A balzsamot minden hajmosás után ajánlom mindenkinek, mert puhává és fényessé varázsolja a hajat és megvédi a hajvéget a töredezéstől. A balzsamból igazából csak a hajvégekre kell tenni, mert ott sérül legjobban a haj.” – mondta Barbi – „Az olajok pedig plusz védelmet biztosítanak. A növényi olajok, a kókuszolaj és a ricinusolaj nagyon hasznos, és lehet őket alkalmazni hajmosás előtt is, ha nehezen tudjuk kibontani a hajunkat. Hetente egyszer hagyjuk a hajunkon az olajat 20 percig, és az eredmény csodás lesz!”

Figyeljünk arra, hogy hajöblítéskor langyos vizet használjunk, ne forrót, mert a meleg víztől kitágulnak a fejbőrön az erek, amitől fokozódhat a faggyútermelés.

Ha zsírosodásra hajlamos a hajunk, akkor vegyünk 1/3 csészényi kamillát/csalánt/citromfüvet/vagy bojtorjánt (illetve ezek keverékét), forrázzuk le ¼ liter vízzel, hagyjuk hűlni negyedórát, majd szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele a hajunkat.

A korpásodásra  a csalánfüvet és a kakukkfüvet tudjuk használni, hajhullás ellen pedig a rozmaring, az orvosi zsálya, a bojtorján és a csalán használható a már említett módon.

Kevesen tudják, hogy a torma fokozza a fejbőr vérkeringését és serkenti a hajhagymák működését. Ha tehát „hajnövesztés” a célunk, akkor fogjunk egy nagy tormát, hámozzuk meg, reszeljük le és keverjük össze három citrom levével (mivel a citrom fokozza a torma hatását). Így öt adag pakolást készíthetünk el, ami le is fagyasztható! Ezzel a keverékkel hajmosás előtt kell bedörzsölnünk a hajunkat, s fél órán át hagyni hatni.

A sör is csodákat művelhet: oszlassunk el egy kis sört a hajunkon hajmosás után, majd öblítsük kis és hagyjuk, hogy magától megszáradjon! Az eredmény fényes és erős haj lesz, mivel a sörben sok a B2-, B6-vitamin, valamint  a biotin- és folsav.

A fodrász elmondta, hogy a hajzselék és a magas alkoholtartalmú hajlakkok nem tesznek jót se a hajnak, se a fejbőrnek, mert hajhullást, hajtöredezést eredményezhetnek. Hajhulláskor alkalmazhatunk intenzív hajregeneráló kúrát, mely olyan cseppek bedörzsölését foglalja magába, mint a borsmenta, rozmaring és aloe vera. Ez utóbbi ráadásul fertőtlenít és rengeteg vitamint tartalmaz. Ha van otthon egy kis cserepes aole veránk, akkor nincs más dolgunk, mint leszedni a külső zöld részét, felszeletelni a benne lévő zselés anyagot, villával átnyomkodni, és már masszírozhatjuk is a fejbőrünkbe! Hagyjuk fél órát hatni, majd mossuk le. Minden héten megismételhető a művelet.

Végezetül a sapkáról: Sokan azt hiszik, hogy a hideg elleni legjobb védekezés a sapkában rejlik. Nos, ha nem megfelelő minőségűt választunk, akkor inkább ártunk a hajhagymáknak, semmint használnánk!

Ha túlságosan szoros a sapka, akkor a hajhagymák nem tudnak szellőzni, könnyebben zsírosodik a haj, és a kórokozók is jobban érzik magukat. Mindig olyan fejfedőt válasszunk, amely természetes anyagból készült és jól szellőzik.

Télen egyébként figyelni kell a megfelelő folyadék- és vitaminbevitelre is. Ilyenkor több vitamint igényel a szervezetünk, mely ahhoz kell, hogy védje a testünket. A „maradék” jutna a hajra. Ebből következik, hogy ha nincs elég vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, akkor a hajunk töredezetté, fénytelenné válhat. Ekkor használhatjuk a már említett hajvég ápoló olajokat, növényeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek