4 évnél régebbi cikk

Kötelező bérmegjelölés az álláshirdetésekben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Kötelező bérmegjelölés az álláshirdetésekben?

Lássuk be, senki sem szeret vakon repülni, vagy saját maga alá licitálni fizetési igényével, ugyanakkor a másik oldalnak is jól jöhet a transzparencia.

A bérmegjelölés kötelezővé tétele Lengyelországban merült fel, és bár első körben úgy tűnt, széles körű támogatottsága átviszi minden akadályon, végül az ilyen-olyan lobbiknak köszönhetően mostanra porba hullani látszik a kezdeményezés.

A munkaadók hivatalosan a munkavállalók magánéletébe való túlzott mértékű beavatkozást rántották elő a cilinderből, a politikusok pedig kicsit elkenték a dolgot, és a gyakorlati megvalósítás nehézségeivel támasztották meg az állványzatot.

Hogy hosszú távon a munkakeresők pozíciójának erősödését és a nemek közötti bérkülönbségek csökkenését hozná az intézkedés, az nem kérdés. De vajon mi az érdeke a munkaadóknak?

Ha a jelenlegi, magyarországi viszonyokat nézzük – ahol pillanatnyilag a kiindulási alap az, hogy kis túlzással lasszóval vadásszák a jól képzett szakembereket –, egyértelműen látszik a bérmegjelölés pozitív hozadéka, ugyanis a munkavállalók bizonyítottan nagyobb kedvvel választják azokat a cégeket, pozíciókat, ahol nem árulnak zsákbamacskát.

A szakemberek statisztikái nem hazudnak: akár ötször többen jelentkeznek egy olyan pozícióra, ahol az álláshirdetés béradatot is tartalmaz. Éppen ezért egyre többen alkalmazzák is a fizetésmegjelölést, főként a hiányszakmák pozíciójának meghirdetésekor.

Az állásközvetítők tapasztalata szerint 2020 év elején továbbra is rengeteg mérnökre, IT szakemberre van szükség, illetve nagyon nagy a kereslet a betanított szakmunkásokra, a különböző területeken működő értékesítőkre, vendéglátóipari dolgozókra, és pénzügyi, szállítmányozás-logisztikai területeken dolgozókra.

Ugyancsak a tapasztalatok szerint az év eleje az az időszak, amikor a munkavállalók nagyobb lendülettel vetik bele magukat az álláskeresésbe, és sokkal nagyobb kedvvel váltanak munkahelyet. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy az elmúlt 4-5 évben jelentősen megváltozott a munkaerőpiac, és míg korábban a munkaadók válogathattak, addig mostanra „csúcsidőszakban” is kevesebb jelentkezés érkezik egy-egy meghirdetett állásra, akkor egyértelműen látszik: a bérmegjelölés – kötelezővé tétel nélkül – mindkét fél hasznára való lehet.

További ajánlatok:
www.dekra-akademie.hu
www.metal.videoton.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek