4 évnél régebbi cikk

Városkapurészlet is előkerülhet a Palotai úti kis murvás parkoló feltárásánál - február 25-től lezárják
·Híreklezárás·Utolsó frissítés: undefined
Városkapurészlet is előkerülhet a Palotai úti kis murvás parkoló feltárásánál - február 25-től lezárják
·Híreklezárás·Utolsó frissítés: undefined

A Palotai úton, az Alba házzal szemben lévő kis murvás parkolóban régészeti próbafeltárást végeznek február 25-től, a munkálatok idejére a parkolót lezárják.

2011-ben pedig egy török kori kútrendszer és számos más lelet is felszínre került a Piac térrel szemben lévő nagy murvás parkolóban, a Jókai utcában zajló ásatáson a városfal alapozásához használt fagerendákból vett minták pedig olyan fákból származnak, amelyek a 9. és a 10. század során növekedtek. Nem elképzelhetetlen, hogy a kis murvás parkoló is rejt meglepetéseket.

"Erről a helyről azt kell tudni régészetileg, hogy már a belvároson kívül helyezkedett el, valószínűleg a vizes árkon is túl. A középkorban pedig Székesfehérvárt külvárosok vették körül, ez a rész valószínűleg a Sziget külváros területén helyezkedhet el, méghozzá nem messze ennek a szigetvárosrésznek az északi kapujától" - mondta el Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója.

A terület geofizikai kutatása a tavalyi év végén megtörtént, a soron következő, február 25-én induló feltárással pedig a régészeti érintettséget tudják meghatározni. A munkálatokat a tervek szerint maximum egy hónapig tartanak. A feltárás idején a területet lezárják, az autósok nem tudnak itt parkolni.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek