Cloudy5 °C
2021. január 19. kedd Sára
Menü
Házhozszállítás

Városkapurészlet is előkerülhet a Palotai úti kis murvás parkoló feltárásánál - február 25-től lezárják

A Palotai úton, az Alba házzal szemben lévő kis murvás parkolóban régészeti próbafeltárást végeznek február 25-től, a munkálatok idejére a parkolót lezárják.

2011-ben pedig egy török kori kútrendszer és számos más lelet is felszínre került a Piac térrel szemben lévő nagy murvás parkolóban, a Jókai utcában zajló ásatáson a városfal alapozásához használt fagerendákból vett minták pedig olyan fákból származnak, amelyek a 9. és a 10. század során növekedtek. Nem elképzelhetetlen, hogy a kis murvás parkoló is rejt meglepetéseket.

"Erről a helyről azt kell tudni régészetileg, hogy már a belvároson kívül helyezkedett el, valószínűleg a vizes árkon is túl. A középkorban pedig Székesfehérvárt külvárosok vették körül, ez a rész valószínűleg a Sziget külváros területén helyezkedhet el, méghozzá nem messze ennek a szigetvárosrésznek az északi kapujától" - mondta el Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója.

A terület geofizikai kutatása a tavalyi év végén megtörtént, a soron következő, február 25-én induló feltárással pedig a régészeti érintettséget tudják meghatározni. A munkálatokat a tervek szerint maximum egy hónapig tartanak. A feltárás idején a területet lezárják, az autósok nem tudnak itt parkolni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Vörös kód – mindenkinek van hely a hajléktalanszállókon
  Vörös kód – mindenkinek van hely a hajléktalanszállókon
 • Koronavírus – a gyerekeknél is lehetnek szövődmények!
  Koronavírus – a gyerekeknél is lehetnek szövődmények!
 • Elfagyhatnak a vízmérők!
  Elfagyhatnak a vízmérők!
 • Tovább drágulnak az üzemanyagok
  Tovább drágulnak az üzemanyagok