Clear sky16 °C
2021. február 26. péntek Edina
Menü
Házhozszállítás

Pécsről Harkányba, majd irány a szenior OB!

Előbb egy országúti futóversenyen rótta a kilométereket Pécsről Harkányba Szatzker Csaba az ezüstéremért, majd 800, 1500 és 3000 m-en hullottak érmek a nyakába a Szenior Országos Fedettpályás Bajnokságon.

33 évvel ezelőtt futottam először a Pécs-Harkány 25,5 km-es országúti futóversenyen.” – mesélte Szatzer Csaba – „Akkoriban sokkal szerényebb, puritánabb körülmények között zajlott a verseny. Gyakorlatilag csak atléták futottak, mivel a futás, mint szabadidős tevékenység abban az időben szinte ismeretlen fogalom volt.”

A verseny, ahol mindig szemből fúj a szél.” - így maradt meg a kincsesbányai futó emlékeiben a nehéz útvonal, ahol idén a szél mellett az eső is képviseltette magát. Szerencsére a fagyok most elkerülték a környéket, nem kínozták a sportolókat.

Csaba második lett a Pécs-Harkány futóversenyen (Fotó: Szatzker Csaba)
Csaba második lett a Pécs-Harkány futóversenyen (Fotó: Szatzker Csaba)

Csaba elmondta, hogy a megfelelő erőbeosztás mindig, így most is kulcskérdés volt: idén is voltak olyan drámai pillanatok, amikor egy teljesen felkészült, kiváló erőben lévő futó az utolsó pár száz métert már nem tudta egyedül megtenni.

Bár a versenyen nem frissítettem, ezt senkinek nem ajánlom, mert frissíteni mindig kell. Vittem magammal üdítőt, csokoládét, de igazából úgy éreztem, hogy nincsen egyikre sem szükségem.” – árulta el a szenior futó – „Nyilván a tapasztalat nagyon sokat segít mindig, minden versenyen, és az ember emiatt többször megszeg olyan szabályokat, melyeket korábban felállított magának. Jó egyébként az őszi-tavaszi (esetleg a téli) időszakban futni, legalábbis én a hűvös időt inkább előnyösnek tekintettem. Szerencsére sikerült jól beosztanom az erőmet, ami körülbelül a célvonalig tartott ki, és a korosztályomban a második helyet szereztem meg. A versenyt követően megpróbáltam siettetni a regenerációt, mert a pécsi verseny után pár nappal már itt is volt a Szenior Országos Fedett -pályás Bajnokság. Erre fáradt lábakkal, nem túl jó érzéssel érkeztem meg, mert gyakorlatilag semmilyen speciális munkát nem végeztem, nem készültem rá külön.”

Szenior futók a rajtnál (Fotó: Szatzker Csaba)
Szenior futók a rajtnál (Fotó: Szatzker Csaba)

Csaba eredetileg úgy tervezte, hogy három számban biztosan fog nevezni, aztán majd meglátja, hogy a 800, 1500, 3000 méteres távokat hogyan bírják a lábai.

Mint mondta: A téli futások a hideg miatt eleve lassabbak, emiatt soha nem szakítja meg a futásokat. Akkor sem, ha amúgy az több részből épül fel. Nyújtást, erősítést szigorúan az edzés végén szokott végezni – jellemzően (ilyenkor) nem a szabadban.

A fedett-pályás bajnokságon veszprémi ismerőseivel, az egykori sokszoros országos bajnok, válogatott Szemán Jánossal és feleségével, Kingával vett részt. János négy gyermeke, s munkája mellett 28 éve edzősködik is. 33 fős csoportjában a gyerekeket elsősorban az élet kihívásaira készíti fel. Arra, hogy a futást szeressék, élvezzék, s a futás során szerzett képességeket, tapasztalataikat máshol is hasznosítsák.

Csaba Szemán Jánossal és feleségével, Kingával vett részt az OB-n (Fotó: Szatzker Csaba)
Csaba Szemán Jánossal és feleségével, Kingával vett részt az OB-n (Fotó: Szatzker Csaba)

Bár versenysportról beszélünk, mégis nála az eredmény inkább másodlagos. Ennek ellenére tanítványai, és saját gyermekei is szépen hozzák az eredményeket a korosztályos bajnokságokról.” – mesélte Csaba – „Edzői hitvallása közel esik az én gondolkodásomhoz. Munkáját, kitartását rendkívül nagyra értékelem. Az országos bajnokság tehát arra is jó volt, hogy találkozzak a régi ismerősökkel, egykori ellenfelekkel. Sajnos a sok egykori remek futó közül alig néhányan tartottak ki a szenior korosztályra is.”


A kincsesi futó szerint a verseny - az előzmények ellenére - különösen jól sikerült számára. Első, második és negyedik helyezést ért el 800, 1500 és 3000 km-es távon, melyet nagyon megerőltetőnek érzett, mégis végig élvezte minden pillanatát. Utólag úgy gondolja, hogy e verseny megmutatta a hiányosságait is: azt, hogy sokat kell gyorsulnia, s még többet erősítenie.

Dobogón a kincsesi futó (Fotó: Szatzker Csaba)
Dobogón a kincsesi futó (Fotó: Szatzker Csaba)

Mindig hangsúlyozom, hogy bármennyire is eredményekről beszélünk, nekem az a legfontosabb, hogy a futás adja meg azt a fajta jóérzést, amit nehéz körülírni, de nagyon jó átélni. Holt fáradt voltam, lépni is alig tudtam, s mégis meg volt az az eufórikus érzés, mely napokig táplál, erőt ad a folytatáshoz.”

A tavasz idén gyorsan megérkezett. Csaba a következő hetekben az általa nagyon kedvelt terepversenyeken fogja megmérettetni magát: Vérteskozmán, Bodajkon, Móron, Pécselyen, illetve a csúcspont a Kékes csúcsfutás lesz. A nyárba fordulva pedig nagyon reméli, hogy fel tud készülni idén is a Balaton-átúszásra, amit semmiképp se hagyna ki.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Még két napig utazhatunk az elektromos buszon
  Még két napig utazhatunk az elektromos buszon
 • Koronavírus: megjelent a dél-afrikai mutáns is Magyarországon
  Koronavírus: megjelent a dél-afrikai mutáns is Magyarországon
 • Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
  Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
 • Jövő hétfőn és kedden áramszünet lesz több utcában
  Jövő hétfőn és kedden áramszünet lesz több utcában
 • Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
  Emelt szintű készültséget rendeltek el a hazai kórházakban
 • Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány
  Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány
 • Újabb 123 áldozata van a járványnak itthon
  Újabb 123 áldozata van a járványnak itthon
 • Közlekedési Tudáspróba
  Közlekedési Tudáspróba

Eseménynaptár