4 évnél régebbi cikk

Mi történik, ha koronavírus-járvány miatt mentesítenek a munkavégzés alól?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Mi történik, ha koronavírus-járvány miatt mentesítenek a munkavégzés alól?

A koronavírus-fertőzés terjedése mostanra nem egy távoli történet lett, így munkáltatónak, de a munkavállalóknak is érdemes felkészülnie a fertőzésgyanú vagy a vírus konkrét megjelenése esetén felmerülő kérdésekre, teendőkre.

Ami pillanatnyilag biztos: a magyar munkajogi szabályozás nem tartalmaz speciális rendelkezéseket arról, hogy járvány idején konkrétan mit kell tennie a munkáltatóknak, és mit tehetnek az ezzel kapcsolatos munkajogi problémák kezelése érdekében, illetve a Munka Törvénykönyve nem ismeri a karantén fogalmát.

Ugyanakkor egy cég a járványveszélyre tekintettel mentesítheti az alkalmazottakat a munkavégzés alól, ennek időtartamára alapbér jár. Időlegesen, vészforgatókönyvként felmerülhet a home office, vagyis az otthoni munkavégzés is. Az üzletmenet ilyen formájú fenntartása azonban nem minden típusú munkánál alkalmas, ráadásul Magyarországon erősen gyerekcipőben jár az otthoni munkavégzés.

Egyes statisztikák szerint jelenleg mindössze az európai átlag fele, a munkavállalók 2,5 százaléka dolgozik folyamatosan távmunkában, de van ennél lesújtóbb kutatási eredmény is, miszerint azoknak a magyar cégeknek a 70 százaléka, ahol most sincs lehetőség a távmunkára, nem is tervezi annak bevezetését.

Persze ad hoc jelleggel az otthoni munkavégzést sem lehet bevezetni, hiszen egészen más munkajogi szabályoknak kell megfelelni munkáltatónak, munkavállalónak egyaránt, illetve az sem elhanyagolható, hogy a megfelelő eszközpark is rendelkezésre kell, hogy álljon.

A cégek szabadságra is küldhetik a dolgozóikat, ám a váratlanul bekövetkező szükséghelyzetben a szabadság kiadására vonatkozó szabályokat nem mindig lehet betartani. Ha az alkalmazottat saját kérésre mentesítik a munkavégzés alól, egyedi megállapodás szerinti díjazás vagy fizetés nélküli szabadság adható ki, ám ezzel is vigyázni kell: ha a munkavállaló jogszerű indok nélkül tagadja meg a munkavégzést, és a járványra hivatkozik, akkor könnyen szankció, esetleg kirúgás lehet a vége.

Nagy kérdés, hogy a munkavállaló mentesülhet-e a munkavégzés alól, és jár-e ilyen esetben munkabér, ha nem tud munkát végezni például azért, mert az iskolát bezárják fertőzésveszély miatt, és a gyermek felügyeletéről gondoskodnia kell.

Ami azonban a fentieknél – sajnos – egyértelműbb helyzet, ha valaki elkapja a koronavírus, vagy hozzátartozó ápolására szorul, ilyenkor a betegszabadság és táppénz elérhető lehet számára. A hatósági elkülönítés szintén táppénzre jogosít, a vállalat által elrendelt vagy önként vállalt karantén esetén viszont ez nem alkalmazható, ahogy akkor sem, ha csak a fertőzés lehetősége, gyanúja áll fenn.

További ajánlatok:
www.treningstudio.hu
www.asyst.videoton.hu
www.braunbau.hu/allasajanlatok

(forrás: Baker McKenzie munkajogi csoport)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek