4 évnél régebbi cikk

Tranzit pihenőhelyeket jelöltek ki hazánkban a külföldről érkező kamionosoknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Putyora Gábor
Tranzit pihenőhelyeket jelöltek ki hazánkban a külföldről érkező kamionosoknak

A koronavírus-járvány egész Európában nagyon gyorsan terjed, Magyarországon jelenleg 30 fertőzöttről tudni. A rendőrök és a katonák is szoros együttműködésben végzik a feladataikat, amelynek eredményeképpen úgynevezett tranzit pihenőhelyeket jelöltek ki a külföldről érkező kamionosoknak.

Sárga matrica van a külföldről érkező kamionnak az ajtaján, amit a határátkeléskor kapnak a sofőrök - ez azt jelzi, hogy csak ezek a járművek állhatnak meg a kijelölt tranzitpihenőhelyeken. Minderről a határellenőrzéskor kapnak tájékoztatást.

Az M7-es autópálya Pest felé vezető szakaszán, a velencei pihenőhelynél is megállhatnak a külföldről érkező kamionok, ez is egy kijelölt tranzitzóna.

"A rendőrség kijelölt tranzitútvonalakat, melyek alapvetően nyugat, kelet irányúak, ezeken az útvonalakon kijelöltek tranzitpihenőhelyeket. Ezek rendjének a biztosítása alapvetően a rendőrség feladata, mi ebben segítjük a rendőrséget, számítva arra, hogy hosszabb ideig ezt fenn kell tartani, az erőket meg kell osztani, a nap huszonnégy órájában a rendőrséggel együtt biztosítjuk ezt a feladatot" - tájékoztatott Bartha László ezredes, a MH Katonai Rendészeti Központ törzsfőnöke.

Szájmaszk, védőszemüveg, gumikesztyű - az egyenruhások is védőfelszerelésben végzik a feladataikat. A rendőrség és a katonaság együttműködésének az a célja, hogy a koronavírus terjedését meggátolják.

"Alapvetően a magyar állampolgárok megóvása a cél, hogy tényleg csak ezeken a tranzitpihenőkön legyenek a külföldi gépjárművezetők, amely a külföldi sofőrök érdekeit is szolgálja. Ezeken a pihenőhelyeken kiemelt higiéniai feltételek vannak biztosítva, így az ő védelmük is sokkal jobban biztosított ezeken a helyeken" - folytatta Bartha László ezredes.

A külföldről érkező kamionosok csak a tranzitzónákban állhatnak meg, ha más parkolóhelyen teszik ezt, mind a rendőrség, mind a katonai rendészet felszólítja őket, hogy haladéktalanul hagyják el a helyszínt. 

A tranzitpihenőknél nincs ellenőrzés. Itt tájékoztatást kapnak a sofőrök, akik csakis a tranzitútvonalakon, vagyis az M1, M3, M5 és M7-es autópályákon közlekedhetnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek