4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: nemsokára megkezdik a maszkok kiosztását Fehérváron, számos adomány az egészségügyi dolgozóknak - 21. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
Körtvélyes Tivadar
Koronavírus: nemsokára megkezdik a maszkok kiosztását Fehérváron, számos adomány az egészségügyi dolgozóknak - 21. nap

20-szal nőt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, 60.000 maszk érkezett Fehérvárra és elhalasztják a tokiói olimpiát.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 187-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra kedden feltett közleményben.

A közlemény szerint a járvány a csoportos megbetegedések szakaszában jár, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus - tették hozzá.

Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján ezt azzal egészítette ki, hogy az új betegek mellett kilencre nőtt az elhunytak száma. A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

A Magyarországon azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma 187, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 173 magyar állampolgár. A gyógyultak száma 21, 9-en belehaltak a betegségbe, karanténban 92-en vannak, és 6113 mintavétel történt.

- A korábbi csökkenés után ismét 743-mal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 6820-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt országosan tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

- Spanyolországban több mint ötszázan veszítették életüket az elmúlt egy nap során koronavírus-fertőzés következtében - tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján kedden.

 

Dr. Cser-Palkovics András a maszkokról, a védőnőkről és az adományokról adott tájékoztatást

Ahogy a polgármester írta: "Számos felajánlás érkezik folyamatosan, amelyeket ezúton is köszönök. A három székesfehérvári McDonald’s éttermet üzemeltető cég 1 millió forintos támogatást biztosított az adományszámlára átutalva. A mai nappal az egészségügyben dolgozók átvehettek öt darab személyautót a Barta Autószalontól. Köszönöm a Várfok Dental fogászatnak az átadott eszközöket és fertőtlenítő szert, valamint a BoomBike Coffee-nak azt, hogy szerdától kávét visz a mentősöknek. Köszönöm a textilmaszkok varrásához kapott anyagokat, és az önkéntesek által varrt mosható maszkokat, illetve annak a gumiszerviznek is a felajánlást, amely az egészségügyben dolgozók, illetve a mentőautók esetében ajánlott fel azonnali szerelést."

 

Elhalasztják a tokiói olimpiát

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán (július 24-augusztus 9.), az eredeti időpontban az olimpiai játékokat - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetértett abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát. A NOB a halasztás mellett döntött, de legkésőbb 2021-ben megrendezik az ötkarikás játékokat.

 

Védőnői tanácsadás telefonon és elektronikus úton

A családok, újszülöttek, szülők és védőnők védelmében a koronavírus-járvány lassítása érdekében hirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a védőnői szolgálat telefonon és elektronikus úton tartja a kapcsolatot a fehérvári családokkal. A védőnők arra kérnek mindenkit, ne induljon el senki a tanácsadásra, hanem telefonon egyeztessenek velük a szülők. A védőnők fokozott figyelmet fordítanak a veszélyeztett gyermekekre és családokra.

A város honlapján az ellátási körzetek mellett a védőnők neve is megtalálható, a könnyebb elérhetőség miatt pedig a mobiltelefonszámok is fel vannak tüntetve a táblázatban.

 

Lélegeztetőgépeket is hozott a Kínából érkezett újabb repülőgép

Közel 70 tonnányi orvosi eszközt és egészségügyi védőfelszerelést szállított Budapestre a 2020. március 24-én, a kora reggeli órákban megérkezett járat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Semmelweis Egyetem közös beszerzésének részét képező újabb szállítmány a több mint 3 millió szájmaszk mellett 86 lélegeztetőgépet is tartalmaz.

 

Leáll a Ryanair

Szinte teljesen leállítja kereskedelmi járatait a Ryanair, Európa legnagyobb légitársasága a flottát felajánlotta a kormányoknak.

A Ryanair nem közölte, hogy meddig marad életben ez a rendelkezés, jelenlegi számításaik szerint sem áprilisban, sem májusban nem indulhatnak újra a járatok. Addig a cég felajánlotta a flottát az európai kormányoknak, így a gépeiket a külföldön rekedt emberek hazaszállítására is használhatják.

 

Tűzvédelmi felhívás társasházban élők számára

A társasházban élők biztonsága érdekében tűzvédelmi felhívást tett közzé a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A következő időszakban egyre többen tartózkodnak állandóan otthonukban, így a közösség és a lakóházak biztonsága érdekében ismét felhívták a figyelmet a legfőbb biztonsági előírásokra és magatartási formákra. 

Az épületek közös részein, illetve környezetében:

  • közterületen a tűzoltási területet és tűzoltási felvonulási utakat szabadon kell hagyni, így biztosítva a tűzoltó vízforrások megközelíthetőségét, hozzáférhetőségét,
  • a menekülési útvonalakat, szabadba vezető kijáratokat, tetőkijáratokat, hő- és füstelvezetést szabadon kell hagyni. Különös tekintettel figyelni kell a rácsos lezárásokra, a virágok elhelyezésére, és egyéb tárolásra szolgáló éghető anyagú tárgyak elhelyezési tilalmára,
  • a közös tárolókban be kell tartani a tárolási szabályokat (éghető folyadékok, PB-gáz, motorkerékpár tárolási tilalma),
  • a tűzoltásra szolgáló eszközök (száraz tűzi vízvezeték csatlakozó pontjain hozzáférhetőségének, működtethetőségének biztosítása) megfelelő készenlétben tartása,
  • az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata (közös terek kisajátításának kérdései, közös szemétledobóban, elektromos kapcsoló helyiségben történő tárolás kérdései, tilalma!)
  • tűzvédelmi jogszabályváltozások nyomon követése, a közösség tájékoztatása, tűzvédelmi szabályzat, utasítások naprakészen tartása,
  • az időszakos felülvizsgálatok elvégzése, a feltárt hibák javítása, hiányosságok megszüntetése, (villamos, villámvédelmi, hő-és füstelvezető berendezések, száraz tűzivízvezeték karbantartása, közös szellőzők tisztítása)!

Az egyes lakásokban fokozottan ügyelni kell a következőkre:

  • pirító-sütő berendezések, elektromos berendezések használata során azok folyamatos felügyeletére (sütés-főzés, vasalás stb.). A villamos berendezések használat utáni leválasztására (elektromos hősugárzók, fűtőtestek).
  • kiskorú gyermekek felügyeletére, tűzveszélyes tárgyaktól történő távoltartásukra!
  • tűzveszéllyel, nyílt lánggal járó tevékenység mellőzésére (dohányzás, gyertya használata), valamint az idős személyek folyamatos tűzvédelmi tájékoztatására,
  • a lakóingatlanok használata során keletkezett hulladék rendszeres, szabályos eltávolítására,
  • az egyes helyiségek rendeltetés szerű használatára! 

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek