Cloudy4 °C
2020. november 26. csütörtök Virág
Menü
Házhozszállítás

Alkalmazások, melyek jó ha kéznél vannak a házi karantén idején

Alkalmazások, melyek jó ha kéznél vannak a házi karantén idején
A videotelefonálás kicsit elcsépelt, és kevésbé használt funkció, de most, hogy otthon kell maradnunk felértékelődik a lehetőség (Fotó: unsplash.com)

Hát ez is elérkezett. Bár ez még mindig nem az, amit látunk a tévében és a neten. Csak bízhatunk abban, hogy személyes felelősséggel és a hatóságok intézkedéseivel odáig el sem jutunk. Azonban életünk így sem egyszerű. Sőt, mondhatni kifejezetten bonyolult és már-már idegörlő. Azonban okostelefonunk és az azokon összegyűjtött alkalmazások sokat segíthetnek otthonunkban!

Sosem gondoltam volna, hogy valaha is úgy írok egyik vagy másik alkalmazásról, mint az ember szociális vagy közösségi szempontjából fontos kommunikációs csatorna. Az ember, mint olyan, társas lény. Ez Darwin óta alaptézis, még akkor is, ha időről időre találkozunk ennek ellenkezőjének igazolásával.

Szóval mit tehetünk akkor, ha otthon vagyunk a négy fal között - hetekig?

Én a hétvégén éltem már közösségi életet például az erkélyszomszéddal - és koccintottam a szembe lépcsőházból (erkélyen keresztül) az ovistárs apukával. Természetesen szigorúan betartva a távol tartás rendjét, a 2 métert. Azonban ha ez nem lenne teljesen kielégítő, akkor ott van okostelefonunk, mely tele van jobbnál jobb lehetőséggel.

Videofonálás a neten

Az első és talán legfontosabb, hogy a személyes kapcsolattartás alternatívájaként használhatjuk az internet adta lehetőségeket. Persze ez nem lesz ugyanolyan, mintha a belvárosban gurítanánk le egy pofa sört az egyik teraszon, de a semminél jóval több. Erre több lehetőségünk is adódik. Videós, élő csetet tudunk indítani a Messengerrel, a Skype-pal, a Viberrel, de jó lehet a Google Duo vagy a Google Hangouts, ahogy a WhatsApp is tökéletes megoldás lehet.

Ezek segítségével akár a jelen helyzetben nem látogatható rokonokkal is tudunk élőben, videóhívást folytatni. Ennek szociális és mentális szempontból hatalmas előnyei vannak, melyeket nyilván nem kell senkinek sem ecsetelnem. Egy-egy ilyen beszélgetés persze nem pótolja a személyes jelenlétet, de a technika ezen lehetőségeivel az idős, akár vidéken lakó nagyszülőkkel is megoldható a majdnem személyes kapcsolattartás.

Ehhez persze lehet segítségre lesz szüksége az idősebb generációnak, de sosem késő elkezdeni! És persze koccintani is lehet - akár a haverokkal együtt - ezekkel az appokkal, akár az erkélyen ülve is. Hatalmas előnye, hogy nem löttyen ki a sör a pohárból, csak az okostelefon ne ázzon el...

Bankolás, sárga csekk, ügyintézés

Ezekben az időkben az eddigi napi rutinjainkat is teljesen át kell gondolnunk. Persze sokaknak ez már nem újdonság, de jó ha tudjuk, hogy sokan azért járnak személyesen ügyintézni, mert szeretnek emberek közé menni és talán ez az egyetlen lehetőségük a közösségi életre. Azonban jelen helyzetben ezeket is célszerűbb távolról, neten keresztül, online intézni.

Ezekre egy sor cél alkalmazás érhető el. Szinte az összes banknak van saját netbankos alkalmazása, melyek nyilván mindent nem tudnak, de amikre a következő pár hétben szükség lehet, azokra pont elegendő. Így nem kell azonnal a bankba rohannunk, ráérünk ha a helyzet enyhül. Akinek van netbankja, az még a bejelentett hitel moratóriumot is tudja online intézni, még emiatt sem kell sorban állni.

De nem csak a bankoknak van okostelefonos alkalmazása. Applikációk formájában vagy éppen online netes felületen keresztül elérhető az összes mobilos cég (Telekom, Vodafone, Telenor, Digi). Ezek jellemzően lefedik nemcsak a mobilos szegmenseket, de a kábeltévés, vezetékes internetes szolgáltatásokat is.

A havi rendszerességgel érkező sárga csekkek befizetéséhez sem kell a postáig mennünk. Ezeket befizethetjük online, szintén telefonos app segítségével. Erre jó megoldás az iCsekk, vagy az ennél jóval népszerűbb Simple nevű alkalmazás. Mindegyik magyar fejlesztés, magyarul kommunikál a felhasználóval és használatuk nem igényel komoly technikai tudást.

Alkalmazások, melyek jó ha kéznél vannak, ha otthon kell maradnunk

A Bookr Kids alkalmazás kifejezetten a 3 - 10 éves korosztály igényei alapján összeállított tartalmakat kínál a klasszikustól az iskolai anyagokig. Használata akár tableten, akár okostelefonon, de számítógépen is megoldható (fotó: bookrkids.com)

Mesék nem csak ovisoknak

A veszélyhelyzet miatti iskola és ovi bezárások okán az egyik legjobb magyar fejlesztésű mese applikáció a Bookr, egy hónapig ingyenessé tette teljes online és interaktív mesetárát. Az április 20-ig érvényes akcióban a 3-10 éves korosztály számára több száz mese és oktató könyv érhető el interaktív hangoskönyvként, mely jó szolgálatot tehet azoknál a több gyermekes családoknál is, ahol a délelőttöket a digitális tanulás viszi el, de az ovisnak is szükséges egy kis foglalkozás.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
  Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
 • Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
  Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
 • Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
  Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
 • Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
  Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
 • „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
  „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
 • Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
  Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
 • Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók
  Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók

Eseménynaptár

 • Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
  Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
 • Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
  Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
  Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
 • Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
  Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
 • Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
  Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
 • Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
  Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
 • Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
  Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
 • Fejérben 6528 a fertőzött száma
  Fejérben 6528 a fertőzött száma