Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

Koronavírus: Április 1-től videotelefonos kapcsolattartás a fehérvári idősotthonokban, újabb mentesítő buszjáratok indulnak - 27. nap

Április 1-jétől, szerdától indul a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősgondozó intézményekben. Az ország továbbra is a csoportos megbetegedések időszakában van, a parlament ma elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt.

 

A március 30-i adatok

Meghalt újabb két, 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, az azonosított fertőzöttek száma 447-re nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

A közlemény szerint a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

A Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 433 magyar állampolgár. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt, 34-en meggyógyultak, 71-en vannak karanténban és 13 301 mintavétel történt. (koronavirus.gov.hu)

 

Indul a videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben

Április 1-jétől, szerdától indul a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősgondozó intézményekben. A tervek szerint a családtagok a hét minden napján, 9 és 10 óra között hívhatják az idős hozzátartozóikat.

A januárban az influenzajárvány miatt bevezetett, majd a koronavírus-járvány okán továbbra is tartó látogatási tilalom miatt az idősotthonok lakói hónapok óta nem találkozhatnak a családtagjaikkal, ami igen nagy lelki terhet ró minden érintettre. A videotelefonos kapcsolattartás jelentősen enyhíthet az aggodalmakon, a mentális feszültségeken.

A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény néhány napja már megvásárolta a készülékeket, a szükséges technikai beállításokkal együtt minden feltétel adott ahhoz, hogy a videotelefonos hívások április 1-jétől, szerdától elindulhassanak – mondta Mészáros Józsefné, az intézmény igazgatója.

Kérik, hogy az eredményes kapcsolatfelvételhez a családtagok töltsék le készülékeikre a Viber alkalmazást. Az intézmények a hét minden napján 9 és 10 óra között hívhatóak az alábbi telefonszámokon:

Kossuth Zsuzsanna Idősotthon (Rákóczi u.34.):
06 70/930 63 93

Feketehegy-Szárazréti Idősek Otthona (Farkasvermi u. 40.):
06 70/701 94 60

Hosszúsétatéri Idősek Otthona (Hosszúsétatér. 12.):
06 70/930 63 83

Maroshegyi Gondozási Központ (Rádió u. 7.):
06 70/930 63 94

 

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.

Hozzátette: nincs ember, aki ma megmondja, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, beleértve a turizmust, és azt sem tudni, meddig tart a mostani állapot. Úgy vélte, nagyobb esély van arra, hogy az üzleti turizmus előbb indul el Budapesten, mint a szabadidős utazások, de mint fogalmazott, arra nem lehet felelős választ adni, hogy mikor.

Jelenleg minden szállodában üzemszünet van, ami technikai kérdés, be vannak zárva, csak nem jogilag - mondta, megjegyezve: ez a biztosabb megoldás, mert nem kell újra engedélyeket kérni. Minden épületet őriznek, takarítanak, arra készül mindenki, hogy hónapok múlva el lehet indulni. Sokkal problémásabbnak nevezte a meglévő személyzet megtartását. (MTI)

 

Újabb mentesítő járatok

Dr. Cser-Palkovics András polgármester mai közleményéből kiderül: a forgalomszámlálás adatai és a ma beérkezett utaskérések alapján időpont-módosításra és további mentesítő járatok beállítására kerül sor az alábbiak szerint: a 26A járat a Jancsár utcából 5:25, 13:25 és 21:25-kor kettő-kettő autóbusszal indul. A Kassai u./Nagyszombati u. megállóból a szabadnapi menetrenden felül 6:10-kor és 14:10-kor indul új járat, 22:10-kor kettő autóbusz közlekedik. A 15-ös járat a Csapó utcából 5:25 és 13:25-kor kettő autóbusz indul, egyik Angol utcáig, másik Amerikai fasor fordulóig közlekedik. A 21:25-kor induló járat az Amerikai fasor fordulóig közlekedik. Az Amerikai fasor fordulóból 6:08, 14:08, 22:08-kor indul autóbusz. Rásegítő autóbusz indul az Angol utca megállóhelyről 6:10-kor és 14:10-kor.

 

 Egy háziorvos is karanténban került

A Facebookon jelentette be Dr. Bőle Pál háziorvos, hogy március 27-én pénteken egy olyan beteget vizsgált, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött.  Ezért két hétig neki is karantéban kell vonulnia. 

Összefogás a Facebookon

Az ország valamennyi nagyvárosához és fővárosi kerületéhez készült egy vonatkozó csoport, amelyben segítséget adhat és kaphat bárki, legyen az gyermekfelügyelet, korrepetálás, időseken való segítségnyújtás. A civil kezdeményezésű csoport itt érhető el.

 

Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg. A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a most elfogadott jogszabály. (MTI)

 

Légzéssegítő eszközt fejlesztettek egy hét alatt egy Forma 1-es csapat segítségével

A Mercedes Forma-1-es csapata is segített angol kutatóknak, hogy egyetlen hét alatt fejlesszenek légzéskönnyítő eszközt az új koronavírustól megbetegedett pácienseknek - adta hírül a BBC hírportálja.

A University College London (UCL) mérnökei, az egyetemi klinika és a Mercedes csapata alkotta meg az eszközt, amely lélegeztetőgép nélkül szállít oxigént a tüdőbe. A CPAP (folyamatos pozitív nyomású lélegeztetés) elnevezésű eszközt eddig is használták a kórházak, de nincs belőlük elég.

Kínában és Olaszországban az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő páciensek kezelésére használták.

Az új készülékekből negyvenet már kiszállítottak az UCL klinikájának és három másik londoni kórháznak. Ha minden jól megy, jövő héttől akár napi ezer darabot is gyárthat belőle a Mercedes-AMG-HPP motorgyár, a hatósági engedélyt már megkapta a készülék.
 

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
  Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
 • Elmarad idén a világhírű riói karnevál
  Elmarad idén a világhírű riói karnevál
 • Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
  Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
 • Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
 • Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
  Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
 • Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
  Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
 • Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
  Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
 • Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
  Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
 • Lassan 100 ezer alatt az aktív fertőzöttek száma
  Lassan 100 ezer alatt az aktív fertőzöttek száma
 • Holnap tartják a középfokú írásbeli felvételit
  Holnap tartják a középfokú írásbeli felvételit
 • Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi
  Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi
 • 1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
  Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja