4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Újabb öt idős ember hunyt el, 500 ezer forint plusz juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók - 31. nap
Koronavírus: Újabb öt idős ember hunyt el, 500 ezer forint plusz juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók - 31. nap

110 kollégiumot foglalt le a kormány, mától nyilvánosak a hatósági házi karantén adatok is. A világon már több mint egymillióan fertőződtek meg a koronavírussal. - Pénteki összefoglaló.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623-főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg és 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. (koronavirus.gov.hu)

 

Meghaladta az egymilliót a fertőzöttek száma világon és több mint 53 ezren haltak meg

 Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre közel 79 ezerrel 1 016 401-re nőtt a világban. A Covid-19-ben eddig 53 160-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 5904-en. A meggyógyultak száma 211 775, a csütörtök reggelinél 17 464-gyel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 181 országban van jelen.  A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. (MTI)

 

 A tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető Magyarországon, de még jelenleg is a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk - közölte kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta: továbbra is kerülni kell a vírus átadásának lehetőségét, ezért maradjunk otthon és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra. Még mindig a járványgörbe ellaposítása a cél, ami ugyan "időben meghosszabbítja" a járványt, azonban jobb az egészségügynek, mert nem egyszerre jelenik meg sok beteg a rendszerben. Ebben segít a lakosság fegyelmezett magatartása, a szabályok és ajánlások betartása - tette hozzá.

Pénteken 31 kórházba szállítottak ki egyéni védőeszközöket, és a rendőrök is megkapják az ilyen felszereléseiket - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pénteken online sajtótájékoztatón.

 

A hatósági házi karantén adatok is nyilvánosak

A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek. 

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén. Mostantól naponta frissülő adatokat láthatnak a számlálón az aktuálisan hatósági házi karantén alatt lévő állampolgárok számáról.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

 

Szerdán döntenek a kijárási korlátozások fenntartásáról

A kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem. "Ha a kényszer rávisz, megtesszük" - fogalmazott.Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, "vinné az embert a lába, a szíve", de "ez most aligha lesz lehetséges" vagy csak szigorú korlátozások között.

Orbán Viktor elmondta, hogy 500 ezer forintos extra juttatást kap idén minden egészségügyi dolgozó a többletmunka elismeréseként és azért, mert a védekezésben ők vannak legjobban kitéve a koronavírus fertőzésnek.

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük - mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le - ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni - és 58 hotelt - ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára - mondta Orbán Viktor. A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét. (MTI)

 

Maradjon meg minél több fehérvári munkahely!

Cser-Palkovics András polgármester péntek reggel a Vörösmarty Rádió adásában hallgatói kérdésekre válaszolva elmondta: várhatóan ez egy időben elnyúló nehéz időszak, hónapokon át kell megoldani az életünket ebben a helyzetben. Felmerült a kérdés, hogy mihez kezdjenek azok a munkavállalók, akik felélik a fizetett szabadságait az otthonmaradással. A polgármester kifejtette: ezt nem lehet fizetett szabadsággal lefedni. Fontos, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket, és idővel felértékelődnek majd azok a munkáltatók, akik erre keresik a megoldást az elbocsátások helyett.  Hangsúlyozta: az Iskolák, óvodák, bölcsődék nem kerültek  teljesen bezárásra, az ügyeleti rendszer fennmaradt Fehérváron, az állam is biztosítja az ügyeleti rendszert az iskolákban. Az elmúlt napokban elkezdett nőni az óvodába, bölcsődékbe vitt gyerekek száma, mutatja, hogy kezdenek elfogyni a szabadságok.

Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet arra is: jövő hét kedden bejelenti a kormány a gazdaságvédelmi akciótervet, ebben biztos, hogy sok kérdésre megadják a választ, szabadságok, albérletek tekintetében.
 
A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni: 

Ma délutáni lakossági tájékoztatójában a polgármester az iskolai beiratkozással kapcsolatos aktualitásokról és a Palotavárosi Tavaknál zajló fejlesztésről is szót ejtetT: 

Továbbra is csak időpontfoglalással lehet személyesen ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon

A kormányhivatali ügyfélszolgálatokon továbbra is kizárólag időpontfoglalással történik az ügyintézés, az elkészült okmányokat postán kézbesítik.
A kormányhivatalok és járási hivatalok ügyfélszolgálatain továbbra is csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadnak ügyfeleket. Az időpont-foglalási lehetőségekről a kormanyhivatal.hu oldalon tájékozódhatunk; regisztrálni ügyfélkapus azonosítóval a magyarorszag.hu oldalon, illetve ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkező ügyfeleknek a 1818-as, éjjel-nappal ingyenesen hívható telefonszámon lehet.

Kérik, hogy csak halaszthatatlan esetben válasszák az ügyfelek a személyes ügyintézést, használják az elektronikus ügyintézési felületeket, illetve telefonon kérjenek tájékoztatást.

Borítókép: koronavirus.gov.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek