Rain showers23 °C
2020. június 6. szombat Norbert
Menü

Nem érkezik csütörtökön és pénteken Csernobilból radioaktív levegő Magyarországra

Álhír terjed az interneten a Magyarországot csütörtökön és pénteken Csernobil felől elérő radioaktív levegőről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt kéri, hogy senki ne terjesszen hamis információkat.

"Csütörtökön és pénteken ne legyetek kinn a levegőn! A csernobili erdőtűz után megugrott a radioaktív sugárzás, amit a légáramlat és a felhőzet erre hoz! Ezt az Országos Meteorológiai Intézetből jelezte egy ismerős, akinek tudod, jelezd! Fontos!!! Az üzenetet én is kaptam, nem az én ismerősöm jelezte. Puszi."

Ez az üzenet és különböző verziói kezdtek el terjedni szerdán a közösségi médiában. Találkoztunk olyan verzióval is, ami még ennél is konkrétabban, csütörtök dél és péntek este hat közé lőtte be a várható sugárzó levegő érkezését. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy Facebook-posztban röviden jelezte, hogy álhírrel van dolgunk, és az egészből egy szó sem igaz.

"Azt hittük elmúlt április elseje, tévedtünk... Nyomatékosan kérünk Mindenkit, hogy NE terjesszen hamis információkat! Köszönjük! (...és már nem vagyunk intézet)" – írják a posztban, amihez a rémhír egyik verzióját illusztrációként csatolták is:

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján még részletesebben írnak a csernobili erdőtűzről és a napok óta a térségben tomboló tűzvész magyarországi vonatkozásairól:

2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet, a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

A Paksi Atomerőmű körüli mérőállomások online adatait és az erőmű üzemi adatait ide kattintva nézheti meg, a Budapesti Kutatóreaktornál lévő mérőállomás, valamint a reaktor üzemi adatait itt érheti el. Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai itt érhetők el, írja az OAH honlapja.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár