4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: lezárták a Gaja-völgyi Tájcentrumot, online is szervezhető nyelvvizsga - 43. nap
Koronavírus: lezárták a Gaja-völgyi Tájcentrumot, online is szervezhető nyelvvizsga - 43. nap

Minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek, a polgármesterek meghatározhatják, hogy a piacokra a 65 év felettiek milyen ütemben és milyen idősávban mehetnek. Ez történt szerdán!

Szerdára 1579 főre nőtt Magyarországon az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, Fejér megyében ebből összesen 114 esetet regisztráltak. 134-en hunytak el, és 192-pedig meggyógyultak.

Székesfehérváron a jelenleg hatósági házi karanténban lévők száma: 44 fő - áll dr. Cser-Palkovics András polgármester szerdai tájékoztatójában. 

Minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége.

Beszámolt arról is, hogy országszerte hetek óta, több ütemben zajlik a kórházak felkészítése. A kórházak ágykapacitását azért kell tovább bővíteni, mert fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre,

április 19-ére a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak rendelkezésre kell állnia.

Az egy megyében lévő kórházak a helyi sajátosságokat figyelembe véve dönthetnek arról, a szükséges ágyszámot milyen módon osztják meg egymás között.

Minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek. A betegszám és a halálozás közötti kapcsolatra vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország nem lépi túl az uniós átlagot, az alsó harmadában található a halálozások számát tekintve.

Kiemelte azt is, jelenleg csak azokat viszik kórházba, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy nem tudnak otthon maradni. Elmondása szerint nincs korlátozás abban, milyen tárgyat vihetnek be a kórházba, de célszerű evőeszközt, személyes használati tárgyakat és informatikai eszközöket bevinni.

Fehérváron készül gyorsteszt, ha beindul a szülés 

Székesfehérváron ha beindul a szülés, végeznek gyorstesztet a kismamákon, és lehetőség van elkülöníteni a pozitív eseteket. 

A polgármesterek meghatározhatják, hogy a piacokra a 65 év felettiek milyen ütemben és milyen idősávban mehetnek 

Kiss Róbert a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón elmondta, csütörtökön 11 iráni hagyja el Magyarország területét: 8 ember önként, 3 a hatóságok kíséretében, további 3 iráni később, április 23-án távozik. Ők voltak azok, akik márciusban a Dél-Pesti Centrum Kórházban kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, és a járványügyi elzárással kapcsolatos szabályszegéseket is elkövettek.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy kedden a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a rendőrök egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek, aki - bár hatósági házi karanténban kellett volna lennie - megkísérelte légi járattal elhagyni Budapestet. Kilépését megtagadták, ismét elrendelték hatósági házi karanténját.

Újabb egyéni védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, kedden két szállítmánnyal összesen 10 millió sebészi maszk, 900 liter fertőtlenítő folyadék, valamint 24 600 izolációs köpeny. Ezek szállítmányozását, raktározását, őrzését és készletezését már elvégezték.

13 360 hatósági házi karantént rendeltek el, az érintetteket 206 458 alkalommal ellenőrizték.

A járvánnyal összefüggésben 219 büntetőeljárás indult, közülük 57 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 60 csalás, 12 járványügyi szabályszegés miatt. 46 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arra a kérdésre, hogy szabályszegők között a fiatalok vagy az idősebbek vannak-e többségben, azt mondta: szükségtelen korosztályt meghatározni, mert a korlátozások mindenkire vonatkoznak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a súlyosabb, vagy ismétlődő szabályszegők inkább a fiatalok közül kerültek ki, a húsvéti hosszú hétvégén azonban kedvező tapasztalataik voltak a fiatalok által kedvelt helyszíneken tartott ellenőrzéseken.

Arra a kérdésre, hogy jogszerűen járnak-e el azok az önkormányzatok, amelyek szűkítik az idősek vásárlási idősávját, azt mondta: a kijárási korlátozásokról szóló kormányrendelet két felhatalmazást adott az önkormányzatoknak, az egyik csak a húsvéti időszakra vonatkozott, amikor az ünnepek idejére hozhattak helyi szinten szigorúbb korlátozásokat, míg a másiknak nincs időbeli hatálya:

a fővárosi kerületi és a települési önkormányzatok polgármesterei jogszerűen határozhatják meg, hogy a piacokra a 65 év felettiek milyen ütemben és milyen idősávban mehetnek vásárolni.

Határozatlan időre lezárták a Gaja-völgyi Tájcentrumot

Továbbra is érvényben van a húsvéti hosszú hétvégén bevezetett zárás a Gaja-völgyi Tájcentrumban. Fejér megye egyik legvonzóbb turisztikai célpontját egyelőre nem látogathatják a kirándulók a járvány miatt. A területet a szakszemélyzet, a polgárőrök és szükség esetén rendőrök is vigyázzák, az intézkedés visszavonásig érvényes.

A zárásról tábla figyelmeztet a bejáratoknál, a lezárt területekre való belépés feljelentést vonhat maga után – tájékoztat a VADEX Zrt.

A vadgazdálkodási és erdészeti társaság korábban szintén lezárta a Soponyai Ökocentrumot – beleértve az Erdészeti-Vadászati Múzeumot is –, a Fácános Hotelt, a Gilice Erdei Iskolát, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, a Bence-hegyi kilátót, valamint a Fehérvárcsurgói Bársony-házat.

Ezen közjóléti területek lezárása határozatlan ideig tart, a feloldásról a járványügyi helyzetet mérlegelve a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója dönt, illetve hatósági intézkedést követően akár további területek lezárása is elképzelhető.

Online is szervezhető nyelvvizsga

Az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján, a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az elektronikus vizsga lehetősége az egészségügyi kockázatok növelése nélkül segíti elő, hogy a tanulók többletpontokhoz juthassanak a felvételi eljárásban.

A számítógépes nyelvvizsgák lebonyolítására érvényes engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok az országos veszélyhelyzet idejére akkreditációjuk online vizsgáztatással való kiegészítését kérelmezhetik az Oktatási Hivatalnál (OH) annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején is biztosított legyen a nyelvvizsgázás lehetősége.

A lehetőség első körben a legszélesebb kört kiszolgálva, várhatóan angol és német nyelvből lesz elérhető.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: YouTube/Vadász Erdész
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek