3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: csak írásbeli érettségi lesz, az önkormányzatok hétvégén újra rendkívüli szabályokat vezethetnek be
Kormányinfó: csak írásbeli érettségi lesz, az önkormányzatok hétvégén újra rendkívüli szabályokat vezethetnek be

Szombattól egy hétig biztosan maradnak a kijárási korlátozások, de hétvégén az önkormányzatok újra maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. Májusban csak írásbeli érettségi lesz.

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd a jövő szerdai kormányülésen ismét áttekintik a helyzetet, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét.

A miniszter azt is bejelentette, hogy 113 ezren jelentkeztek idén érettségire, de ezúttal nem lesz lehetőség előrehozott érettségikre. Így végül csak 83 ezer diák kezdheti meg a vizsgákat május 4-én. A járványhelyzetre tekintettel csak írásbeli vizsgák lesznek, amiket két hét alatt bonyolítanak le. Szóbeli vizsgát 3178 diák tehet, olyan tárgyakból, ahol nincs lehetőség írásbelire. Az érettségit úgy kell megszervezni, hogy egy teremben ne legyen több 10 vizsgázónal, akik között legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani. Senkinek sem kötelező érettségi tenni, ha valaki úgy dönt, most nem vizsgázik, erre ősszel lehetősége lesz. Ebben az esetben a jövő évi felvételi eljárásba tud bekapcsolódni.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte, hogy egyelőre 2500-3000 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de több mint 15 ezret rendeltek. A legpesszimistább forgatókönyv szerint 8000-8500 lélegeztetőgépre lehets züksége az országnak a járvány csúcspontján.

Gulyás Gergely gazdasági döntésekről is beszámolt.

  • A munkáltatók májustól 7500 forint egészségügyi hozzájárulást kötelesek fizetni minden fizetés nélküli szabadságra küldött alkalmazott után.
  • Szeptember 30-ig kell elkészíteni az adóbevallásokat és beszámolókat.
  • Június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt cafetéria után nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizteni. A rekreáció keret a közszférában 200 ezerről 400 ezer, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra nő.
  • Az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.
  • A szocho június 1-től 2 százalékkal csökken, így 15,5 százalék lesz.
  • A rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó.
Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek