4 évnél régebbi cikk

Ebola elleni szer mentheti meg a koronavírusos betegeket? - Biztató kísérletek
Ebola elleni szer mentheti meg a koronavírusos betegeket? - Biztató kísérletek

Egy korábban az ebola ellen használt hatóanyaggal készült szert tesztelnek Amerikában koronavírusos betegeken: egyre többeknél tapasztalták, hogy akár négy-öt nap alatt enyhíti a súlyos tüneteket.

2400 súlyos koronavírusos beteg a világ 152 kórházában, és 1600, enyhébb tüneteket mutató páciens 169 egészségügyi intézményben. Ennyi résztvevője van annak a nemzetközi összefogással végzett gyógyszer-tesztelésnek, amelyet az Egyesült Államokban lévő Chicagói Egyetem orvoscsoportja vezet. - írta a Szeretlekmagyarország.hu

Az emberek segítségével végzett tesztelés az eddigi talán legígéretesebb antivirális szer, a remdesivir koronavírus elleni hatékonyságát próbálja bizonyítani. A remdesivirt annak idején az ebola kezelésére fejlesztették ki, de az ellen nem bizonyult elég hatásosonak.

Most viszont, amikor a remdesivirt a koronavírus által okozott legveszélyesebb szövődmény, a kétoldali, légzési nehézségeket okozó tüdőgyulladás ellen vetették be, kiderült, hogy sok páciensnél működik.

A magas lázat és az akut légzési distressz szindrómát, amely a COVID-19 fertőzés legrettegettebb szövődménye, a remdesivir a Chicagói Kórházban ápolt koronavírusos betegeknél gyakorlatilag megszüntette.

Dr. Kathleen Mullane, a tesztelést vezető infektológus szakorvos szerint a náluk fekvő, oxigénmaszkra, sőt lélegeztetőgépre szoruló betegek egy hétnél rövidebb idő alatt "kijöttek" az életveszélyes állapotból.

Borítókép: health.mil
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek