3 évnél régebbi cikk

Kötelező lesz a maszkviselés a fehérvári boltokban?
·Hírekmaszk·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Anna Shvets
Kötelező lesz a maszkviselés a fehérvári boltokban?
·Hírekmaszk·Utolsó frissítés: undefined

A jó idő beköszöntével és a koronavírus okozta első sokkból felocsúdva Fehérváron egyre kevesebben hordanak maszkot annak ellenére, hogy a járványnak még közel sincsen vége.

A magyarok csupán 47 százaléka visel maszkot – derült ki az Ipsos márciusi felméréséből. Ez az arány a kellemes, majdnem nyár beköszöntével szemmel láthatóan tovább csökkent.

Hatékony a maszk

A maszkviselés és a vírus kapcsolatával több nemzetközi kutatás is foglalkozott, amelyekből kiderült, hogy még az egyszerű szövetmaszk is jelentősen csökkentheti a vírus terjedését. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a napi-és az összesetszám jóval alacsonyabb azokban az országokban, mint Japán, Hongkong vagy Szingapúr, ahol a járványidőszakban tömegesen viselték az emberek a maszkot. 

 Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ugyan még februárban azt tanácsolta, hogy csak a betegek és az őket ápolók hordjanak maszkot. A legfrissebb áprilisi ajánlásukban hosszasan érvelnek, miért viselje mindenki, ha kilép az utcára.

A közösségi oldalakon ez az egy egyszerű, infografika hívja fel az emberek figyelmét a maszkhordás fontosságára. Ha a koronavírus-hordozó nem visel maszkot, akkor hetven százalék az esélye, hogy megfertőzi a másik embert, hiába visel az maszkot. Ha a koronavírusos visel maszkot, a másik nem, akkor a fertőzés esélye drasztikusan öt százalékra csökken. Ha mindketten felveszik, akkor már csak másfél százalék!

Budapesten már kötelező

A maszkviselés fontosságát több hazai városban is felismerték. Cser-Palkovics András polgármester az orr és a száj eltakarását először a húsvéti hétvégére tette a közterületeken kötelezővé. A kedvező tapasztalatok és a rendkívüli jogrend miatt a rendelkezés a múlt hétvégén is érvényben volt.

Budapesten április 27-től nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem a zárt terekben többek között a boltokban és a piacokon is kötelező lesz az arc eltakarása. Cser-Palkovics András polgármester a Pesti Hírlapnak adott interjúban kifejtette, jogilag aggályosnak tartja a budapesti döntést, ugyanakkor tartalmilag azonosulni tud vele. Ha az intézkedés jogszerű, akkor ezen a lépésen ők is el fognak gondolkodni. A polgármester szerint az élelmiszerüzletek számítanak a legnagyobb gócpontnak, mert kis helyen egyszerre sok ember megfordul. 

Mától Miskolcon is kötelező a tömegközlekedési eszközökön a maszkok vagy valamilyen szájat takaró ruhadarab használata – közölte a miskolci polgármesteri iroda az MTI-vel. A szabály betartását a közlekedési cég ellenőrei segítik. Felhívják az utasok figyelmét az intézkedés fontosságára, de egyelőre nem büntetik azokat, akik nem tartják be a rendelkezést.

FRISSÍTÉS: Cser-Palkovics András bejelentette, hogy április 25-től a tömegközlekedésben és a városi piacon kötelező lesz a maszk vagy valamilyen arcot eltakaró textil viselése:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek