3 évnél régebbi cikk

Fehérvári hotelkörkép: "Évtizedek óta nem került ilyen helyzetbe a vendéglátás!"
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvári hotelkörkép: "Évtizedek óta nem került ilyen helyzetbe a vendéglátás!"
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Van, ahol főzéssel próbálnak bevételt teremteni, máshol minden szolgáltatás szünetel. Ahogy a napokban számos más ágazat képviselője hangoztatta: a bizonytalanság miatt előre tervezni jelenleg nagyon nehéz.

Nem csak az iskolai csengő halkult el az elmúlt hónapokban - mostanában nem hívják utazók a recepcióst a szállodákban. A koronavírus hatásai mostanra valamennyi helyen a vendégek hiányához vezettek, noha nem az elmúlt hetekben szembesültek a vendéglátók a járvány okozta problémákkal.

"Februárban kezdtük el érzékelni a járvány hatását: sorra érkeztek a rendezvényekre vonatkozó lemondások. A csoportos foglalkozásokra vonatkozó lemondások és az egyéni vendégek március 17-én hagyták el a szállodát. Legelső intézkedésként szerepelt a munkahely megtartása a munkavállalóink számára" – nyilatkozta Bozai-Tóth Boglárka, a Hotel Platán szállodaigazgatója.

Több helyen is hangsúlyozták: az alkalmazottak foglalkoztatása folyamatos, van, ahol csökkentett munkaidőben. A kilátástalan helyzetben is próbálkoznak a hotelek a bevételteremtéssel: van, ahol munkaügyben utazó, céges vendégeket fogadnak, máshol a konyhában igyekszenek szolgáltatást nyújtani, de ezzel is csak minimális jövedelemre tehetnek szert.

A takarítás és a higiéniai óvintézkedések elvégzése - például a szobák fertőtlenítése - valamennyi szállóban zajlik, főként ezzel töltik a vendégmentes hétköznapokat a dolgozók. Nehéz előre tervezni a gazdasági helyzettel, de a nyári rendezvények elmaradása kétségkívül hatalmas kiesés.

"Április elejétől teljesen megálltak a foglalások, illetve nagyon sok visszamondás jön mind a külföldi, mind a belföldi cégektől egyaránt. Július közepéig szinte teljesen üresek leszünk" – mondta Solti Tamás, a Hotel Vadászkürt Székesfehérvár szállodavezetője.

Hivatalosan most is nyitva tartanak a szállók, a probléma viszont az, hogy a kijárási korlátozás és a józan ész diktálta óvatosság miatt most senki nem kerekedik útra. A fehérvári intézmények között mindennapi a konzultáció: egyeztetnek egymással, tartják a kapcsolatot a hotelek.

Borítókép: Körtvélyes Tivadar, Németh-Nagy Róbert
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek