18

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
3 évnél régebbi cikk

Több alkoholt iszunk a járvány alatt?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Több alkoholt iszunk a járvány alatt?

A koronavírus hatására az elmúlt hónapban a briteknél 12 és a franciáknál 10, az olaszoknál 7 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás – derült ki az egyik legfrissebb európai felmérésből. Friss hazai adatok egyelőre nem állnak a rendelkezésre, de körbenéztünk Fehérváron, milyen a helyzet.

Az új típusú koronavírus az alkoholfogyasztásra hatással volt. A járvány miatt – az európai országokhoz hasonlóan – nálunk is bezártak a szórakozóhelyek, éttermek, kocsmák, és elmaradtak a tömegrendezvények is. A borozás, sörözés, pálinkázás döntő része jelenleg az otthonokra koncentrálódik, bár akadnak kivételek.

Alkalmi kocsma

Fehérvár egyik népszerű éjjel-nappalijában az előző időszakhoz képest többszöröse fogy a sörből, a borból és a "tüskéből", amit – mivel bezárt a közeli kocsma – gyakran az üzlet oldalában állva vagy jobb esetben ülve fogyasztanak el a "vendégek". Hiába szól rájuk az eladó, hogy ne csoportosuljanak a bolt előtt és menjenek haza, sokszor nem tud mit tenni. A forgalom hozzávetőlegesen délután kettőkor indul és a kellemes, kora nyári időben akár estig is kitart. A kuncsaftok nagy részét középkorú férfiak teszik ki, de a pénteki és a szombati bulinapokon elég sok a fiatal is.

Alkoholt a nagy boltokból

Aki otthon marad, hogy csökkentse a kontaktusokat, többnyire a nagyobb üzletekből tölti fel a házi kantint – legalábbis ezen a véleményen voltak az általunk megkérdezett bort, sört és égetett szeszes italt árusító szakboltosok. Az egyik helyen 30, míg a másikban pedig 20-25 százalékra esett vissza a forgalom. A tulajdonosok szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az emberek kevesebbet mozognak, illetve előnyben részesítik azokat a diszkontokat, hiper- és szupermarketeket, ahol a WC-papírtól kezdve az alkoholig mindent egy helyen meg tudnak venni.

Fellazultak a keretek

Gönczi Gábor, az Egészségdokk Alapítvány intézményvezetője elmondta, az elmúlt hetekben a korábbi időszakhoz képest megnőtt a telefonos forgalmuk.

"Komoly kockázati tényező, ha valaki egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerül, vagy nehezebben tűri a bezártságot, esetleg olyanokkal kell töltenie a napját, akikkel alapjáraton is nehéz a kapcsolata" – mondta a szakember, majd hozzátette többen telefonáltak, akik csak most döbbentek rá, hogy mennyi alkoholt isznak, de akadtak olyanok is, akik a rehabilitációjuk alatt estek vissza.

Az alapítvány szolgáltatásai a járvány ideje alatt is folyamatosan működnek. Például az anonim alkoholisták gyűlését a neten keresztül tartják. Az idősebb generációhoz tartozók nehezebben igazodnak el az online platformokon, ezért sokszor inkább telefonálnak.

Azok az emberek, akiket eddig a kereteik tartottak, most könnyebben nyúlnak a pohár után. A napi struktúra felbomlása, a kontroll fellazulása (például a régi vágású embereknél nem kell annyit vezetni) és a több szabadidő ront a helyzeten.

 Az alkoholprobléma csak egy tünet

A WHO napi két deci borban határozta meg azt az alkoholmennyiséget, amennyit nem tart problémásnak. Gönczi szerint azonban a viszonyulás a lényeg. Ha egy házaspár közül a férj megiszik például öt egységet, de a feleség szerint nullát kéne, és nem tudnak ezzel kapcsolatban kompromisszumra jutni, már problémás ivásról beszélünk.

"Az alkoholprobléma csak egy tünet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a függőség és a depresszió között elég szoros a kapcsolat. Sokan a szorongásukat az italon keresztül oldják fel. Amint kezelik a mentális problémáikat, akkor nem lesz szükségük az alkoholra." 

A járvány sok embernél okozhat pszichés feszültséget, mert a rendkívüli helyzetben megborulhat az identitásuk. Például egy hagyományos családmodellben ha a férfinek nem kell elmenni dolgozni, és a háztartásból, gyereknevelésből nem veszi ki a részét, akkor megbillenhet az önértékelése: "A családok az alkoholproblémával általában megengedőek vagy takargatják. A kényszerű otthonlét során azonban sokaknak feltűnik, hogy szerettük többször néz a pohár fenekére, mint kellene. Például a járvány előtt, ha valaki munka után megivott a kollégáival két sört, majd utána tévé előtt is ennyit, akkor az nem annyira látványos, mintha ezt a mennyiséget otthon fogyasztja el."

Kérjünk segítséget!

Az alkoholistáknak számos fajtája van. A szintivóknak meg kell inniuk egy bizonyos mennyiséget ahhoz, hogy jól legyenek. Naponta többször fogyasztanak alkoholt,ellenben szinte soha nem részegek. Sajnos, nagyon sok háziasszony, és felső vezető tartozik ebbe a kategóriába. A periodikus ivók bizonyos időközönként isznak. Például egy topmenedzser, aki egész héten egy kortyot sem iszik, de minden hétvégén vagy havonta egyszer kiüti magát.

Gönczi szerint ha valaki felismeri a problémát, bátran kérjen segítséget! Az Egészségdokk Alapítvány szolgáltatásai többek között a pszichológus és a pszichiáter a jelenlegi helyzetben telefonon vagy online ad tanácsot. Nem kell bejönni. A lényeg, hogy a függő folyamatosan legyen a szakemberrel kapcsolatban, mert már az is sokat javíthat a helyzetén.

Magyarország, az egymillió alkoholista országa

A magyar társadalom az alkoholfogyasztás tekintetében világ-és európai viszonylatban is az élmezőnybe tartozik. 2010-ben például a legtöbb szeszes italt fogyasztó nemzetek között a nyolcadik helyen végeztünk, és 2015-ben még ha egy kicsit hátrébb csúszva is, de a top 15-ben szerepeltünk.

A WHO becslése alapján itthon mintegy egy millióan küzdenek az alkoholproblémákkal. A helyzetet árnyalja, hogy a függők kilencven százaléka úgy érzi, hogy az a szeszes ital mennyiség, amit ő bizonyos időközönként elfogyaszt, bőven belefér elfogadható kategóriába. Ez annak fényében is érdekes, hogy a magyar társadalom a kutatások szerint alapvetően toleráns az alkohollal szemben.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek