Partly cloudy14 °C
2020. október 31. szombat Farkas
Menü

Koronavírus: eddig negatív tesztek születtek a fehérvári önkormányzati szociális intézményekben - 55. nap

Fokozatosan nő a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápoltak száma, mostanáig nincs Székesfehérváron önkormányzati fenntartású szociális intézményben koronavírusos.

A székesfehérvári önkormányzati fenntartású szociális intézményekben eddig negatív tesztek születtek

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői közleményében többek között a napok óta a fehérvári önkormányzati fenntartású szociális intézményekben folyó tesztelés eredményeiről írt:

"Budapesten és sajnos a sajtóhírek szerint a mi megyénkben is jól láthatjuk, milyen nehéz megakadályozni, hogy ha bejutott a koronavírus egy-egy bentlakásos intézménybe, akkor ott ne fertőzzön végig szinte mindenkit. Mindent meg kell tehát tenni a megelőzés érdekében: elhivatott szakmai munka, védőfelszerelés, folyamatos orvosi ellenőrzés, izoláció, tesztelés, fertőtlenítés, ki- és bejárási tilalom. Sajnos azonban minden igyekezet ellenére sem zárható ki a fertőzés.

A székesfehérvári önkormányzati fenntartású szociális intézményekben az elmúlt napokban is folyamatosan zajlott a tesztelés, ezek eredménye eddig szerencsére negatív, azaz továbbra sem tudunk koronavírussal fertőzött személyről.

Volt azonban már olyan eset, amikor a tünetek megtévesztők voltak, sőt olyan is, amikor egy a mentősök által végzett teszt pozitív eredményt mutatott, szerencsére aztán a két kórházi teszt végül negatív lett. Látszik tehát, hogy a teszt is egy jó és fontos eszköz, de önmagában nem csodaszer, és az eredményeket fenntartással kell kezelni" - emelte ki a polgármester.

Nő a kórházban ápoltak száma

Fokozatosan nő a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápoltak száma - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti. Az idősotthonok és a kórházak leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata.

Müller Cecília a különböző maszktípusokról elmondta, az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak, ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team. Célja a beavatkozás során a beteg védelme.

A speciális - ffp2, ffp3 - maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól. Ezek jól zárnak, szorosan illeszkednek az archoz, így csak a maszkon keresztül történik a levegő beáramlása. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, így ha ezt egy nem egészséges ember viseli, akkor a tőle kiáramlott levegő nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie - hívta fel a figyelmet.

A szakember kitért a házi készítésű, pamut maszkok viselésére is. Mint mondta, oda kell figyelni ezek felvételénél is levételénél egyaránt. Ezen maszkoknak is takarnia kell az orrot, szájat, lehetőleg feküdjön fel szorosan az arcra. Felhelyezésük után hozzájuk nyúlni nem szabad, s a maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni, és érdemes hatvan fok feletti hőmérsékleten kimosni ezeket.


Müller Cecília egyben felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben.

Szintén kérdés kapcsán elmondta azt is, hogy három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Az eljárás ezeken a helyeken is ugyanaz, mint minden más esetben - tette hozzá, tehát elkezdődött a kontaktkutatás és a szűrés is.

Müller Cecília arra, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőzött meg, azt válaszolta: az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, és ez az arány megegyezik a nemzetközivel. Hozzátette: sokan már felgyógyultak a betegségből, és nem jelentkezett mindenkinél tünet.

Megtörtént az első beteg vérplazma-terápiája

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy megkapta a vérplazma-terápiát az első magyar beteg. A veseelégtelenségben szenvedő illető egy háromnapos terápián van túl, állapota "reményt keltő", azonban időre van szükség, hogy kiderüljön: mennyire eredményes a kezelés.

Több betegnél is terveznek vérplazma terápiát, és keresik, várják azokat, akik átestek a fertőzésen, egészségesnek érzik magukat és felajánlanák vérplazmájukat további kezelés céljából.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta, hogy az első terápiát a Dél-pesti Centrumkórháznak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együtt sikerült elvégezni. 

Az is elhangzott, a Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportja jelenleg a lehetséges donorvérek gyűjtésének és tesztelésének fázisában tart.

Mint mondta, a donorvéreknek a normál véradásnál megszokott egészségügyi és laboratóriumi paraméterek mellett, megfelelő mennyiségű antitestet kell tartalmazniuk. Ez nem egyszerű, mivel az első kísérletek szerint az látni, hogy azoknak a szervezetében, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmenetesen vészelték át a betegséget, kevesebb antitest termelődött azokhoz képest, akik súlyos vagy középsúlyos tüneteket produkáltak.

A kutatócsoport jelenleg háromszáznál is több hatóanyaggal kapcsolatban végez kísérleteket - mondta, megjegyezve, hogy két hatóanyag rövidesen a klinikai kipróbálás fázisába léphet Jakab Ferenc.

Az Alba Plaza is kéri az arc eltakarását a bevásárlóközpontban

Az Alba Plaza közleményében azt írja: április 27-től a bevásárlóközpont zárt területén belül az arc eltakarása erősen ajánlott, azt kérik, aki belép, használjon arcmaszkot, kendőt vagy sálat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
  Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
 • A „Pro Cultura Albae Regiae” díj odaítélésére várják a javaslatokat
  A „Pro Cultura Albae Regiae” díj odaítélésére várják a javaslatokat
 • … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása
  … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása
 • Hatósági házi karanténba került két bölcsődei csoport
  Hatósági házi karanténba került két bölcsődei csoport
 • 10 film szerepel az Európai Art Mozi Napok műsorán
  10 film szerepel az Európai Art Mozi Napok műsorán
 • Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron
  Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron
 • Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét
  Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. október 30.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. október 30.
 • November 23-tól lehet jelentkezni e-bikera
  November 23-tól lehet jelentkezni e-bikera