3 évnél régebbi cikk

Befonnád a hajad? - Mesés tippeket adunk hozzá!
Befonnád a hajad? - Mesés tippeket adunk hozzá!

Holland, afro, Twist braid, halszálka, francia, vízesés… – végtelen változata létezik a hajfonásnak.

A vírushelyzet miatt most sokan kényszerszabadságon vannak, s a szabadidő eltöltésének lehetőségei is korlátozottak. Így itt az idő arra, hogy olyan dolgokat is kipróbáljunk, amiket eddig halogattunk azt hangoztatva, hogy „nem érünk rá”.  Ide sorolhatjuk a hajfonás elsajátítását – és alkalmazását is.

A hajfonás egyre nagyobb divatját éli a világon – és hazánkban is. Nemhiába, hiszen a különböző fonási technikák segítségével igazán különleges frizurákat varázsolhatunk. Vannak olyan változatok, melyek húsz-harminc perc alatt elkészülnek, s akadnak akár három órás műveletek is.

Ezt a nagyon régi technikát először a fonal elkészítésére használták, majd a Dél-Afrikai emberek elkezdték a hajukon is alkalmazni, mert így a hajuk sokkal kezelhetőbbé vált, egyszerűbb volt hordaniuk. Az ő hajuk erős szálú, rendkívül dús, tökéletes a fonáshoz. S minél többet fontak, annál több mintát, elválasztást találtak ki.

Ma már nemcsak a praktikum miatt népszerű a fonás, hanem azért is, mert tökéletes viselet lányoknak és fiúknak, hétköznapokra és alkalmi jelleggel. Az én hajam is szinte mindig be van fonva sok kis tincsre, mindig más formát mutatva, mert így folyamatosan úgy érzem, hogy „rendben van” a fejem.

A fonott haj szinte semmilyen törődést nem igényel, s hordása is egyszerű. A hajfonás típusától függően napokig vagy hetekig is viselhetők a fonatok. Az alvás módjával befolyásolhatjuk a hordási időt – ha vigyázunk arra, hogy ne nagyon fúrjuk bele éjjel a párnába a fejünket, és ne mozgassuk aktívan a takaróhoz szorítva, akkor tovább megmarad eredeti állapotában.  

Valakinek először kényelmetlen az érzés, ahogyan a szorosan összefogott / fonott haj húzza a fejbőrt, de hamar meg lehet szokni (és a fonáson is lehet lazítani). Nyáron a fonás egyébként kimondottan praktikus, mert jobban szellőzik a fejbőr, nem izzad, s nem érzi úgy az ember, hogy nagyon melege van.

Díszíteni is lehet: póthajakkal, többféle elválasztási technikát alkalmazva (hullám, cikk-cakk, egyenes, négyzet…), hajékszerek is kerülhetnek bele (karikák, csövek, mintás függelékek, strassz kövek…).

A hajat legjobb félszáraz állapotban befonni. Sokan azt mondják, hogy a fonás előtt 2-3 nappal kell hajat mosni, hogy a hajszálak ne szálljanak annyira, ám én mindig úgy fonom / vagy fonatom be a hajamat, hogy frissen mosom, és még nedves, amikor a fonás megkezdődik. Így tovább is lehet hordani – anélkül, hogy hajmosásra kéne gondolni. Ha 3-4 „napos” mosás után fonunk, akkor közelebb kerül az újbóli tisztítási alkalom, tehát rövidebb ideig tudjuk élvezni a fejünkön lévő csodát. – Bár ismerek olyanokat, akik úgy mosnak hajat (óvatosan persze), hogy be van fonva a hajuk, de én mindig inkább kibontottam, úgy éreztem teljesen tisztának a végeredményt.

A tincsekre mindig rakok / rakatok egy kis zselét, így tartósabbá válik a fonás, és a kiálló babahajak sem rontják el a látványt. Vannak, akik olajozzák is. Ha valaki alkalmi frizurát készít (esküvőre, bálba hivatalos), akkor le is lakkozhatja. Bár a túl sok hajzselé és a hajlakk rongálja a hajszálakat - pár alkalom még nem árt annyira, hogy észrevehető legyen.

Ha valaki festeti a haját (akár más színre, vagy azért, mert őszül), akkor közvetlenül festés után fonasson, mert a fonott haj hátránya (főleg, ha olyan mintát választunk, ami apró tincsekből áll a homloknál/fejtetőn), hogy nagyon kitűnik a lenőtt haj.

Néhány példa fonási technikákra:

A fonási típusok közül közkedvelt a „holland” (más néven dutch braid), mely alapja a hagyományos, hármas fonás („francia”), viszont itt nem felfele, hanem a fonat alá tesszük a tincseket, így nem türemkedik ki a fonat. Legalább vállig érő haj szükséges hozzá. – Elegáns alkalmakra féloldalas fonást készíthetünk.

Afrofonásról akkor beszélünk, amikor tincsenként fonjuk be a hajat. Ez történhet úgy, hogy fixen a fejbőrhöz fonunk, de lehet úgy is, hogy szabadon állnak a tincsek. Így akár fel is lehet copfozni az egészet vagy egy részét. E technikánál a legegyszerűbb, ha a hajvégeket mini gumikkal zárjuk le. Ha fodrász alkot rajtunk, akkor szóba jöhet a hajvég „elégetése” (ha alkalmas erre a hajunk) – ezzel viszont otthon ne próbálkozzunk!

Az afróhoz hasonlít a „twist braid” – azzal a különbséggel, hogy ilyenkor csavarjuk a hajat, nem fonjuk. A lezárás ebben az esetben úgy történik, hogy addig csavarjuk a hajat, amíg a vékony vége is összesodródik – ekkor jöhet a gumizás stb.

Ha póthajjal akarjuk színesíteni vagy dúsítani a fonásokat, akkor általában szintetikus anyagokat használunk. Ezek rengeteg színben és különböző hosszúságban kaphatók. Ilyenkor az első kézcsere után kell beletennünk a kezdő tincset: a legvékonyabb tinccsel kezdve, fokozatosan növelve a vastagságot. Így szép, természetesen hatású, vastag fonatokat kapunk. (Az afrofonásnál nem lesz dús a hatás póthaj nélkül.) A műanyagból készült póthajnál forrázással is lezárhatjuk a tincsek végét.

Borítókép: Varga Barbara
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek