Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

Május 1-től 32 órás munkahétben termel a Denso

Május 1-től 32 órás munkahétben termel a Denso
A Denso átáll a 32 órás munkahétre a vevői megrendelések csökkenése miatt (Fotó: Tar Károly)

A Denso Gyártó Magyarország Kft. a tavalyihoz képest 20-30 százalékos árbevétel-csökkenésre számít székesfehérvári üzemében, ezért május 1-től 32 órás munkahétre áll át - közölte a japán gépjárműalkatrész-gyártó magyarországi gyárának kereskedelmi és pénzügyi igazgatója hétfőn az MTI megkeresésére.

A Denso Gyártó Magyarország Kft. március 18-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt tíz munkanapra leáll a székesfehérvári gyár, és a nyárra tervezett leállást hozza előre, ez alatt a munkavállalók bért kapnak, szabadságon lesznek.

A március 21-től április 5-éig tartó leállást követően április 6-tól limitált termelést indítottak el 15-20 százalékos kapacitáson, ami azt jelentette, hogy 4600 munkavállalójuknak is csak 15-20 százaléka kezdett újra dolgozni.

Április 14-től viszont már két műszakban termelt a cég, május 1-től viszont újabb változások várhatóak.

Szincsák Attila elmondta, hogy a legyártott alkatrészek száma is hasonló mértékben csökken majd, ha ősszel már teljes kapacitáson dolgozik a cég. Az igazgató kritikusnak nevezte a társaság életében a következő 2-3 hónapot, megjegyezve, hogy "ennél messzebbre amúgy sem látunk".

A Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy a munkavállalók érdekképviseletével is egyeztetve május 1-től a Denso átáll a 32 órás munkahétre a vevői megrendelések csökkenése miatt, várhatóan szeptember végéig.

Mindez azt jelenti, hogy a termelés hétfőtől csütörtökig három műszakban zajlik majd, a péntek-szombat-vasárnap pedig munkaidőn kívüli, fizetés nélküli időszak lesz.

Az irodákban hétfőtől csütörtökig 6,5 órás, pénteken hatórás munkanapok lesznek, minden nap két műszakban, reggel 6-tól este 18 óráig. Az adminisztratív terület egyik fele délelőtt, másik fele délután dolgozik, ahol a szülők kénytelenek minden hétköznap délelőttönként otthon lenni a gyerekükkel, délután járhatnak dolgozni.

Ez a lépés húsz százalékos alapbércsökkentéssel jár, amit minden dolgozónk elfogadott, mert együtt lépünk be a gödörbe, de közösen, erősebben jövünk ki belőle.

Szincsák Attila hozzátette, hogy az újraindulás óta a vevők kiszolgálása folyamatos: a magyar beszállítóknál nincs akadozás, legtöbb partnerük idomul a Denso lépéséhez.

A nyilvános cégadatok szerint a Denso Gyártó Magyarország Kft. a 2018-as üzleti évet 745,6 millió eurós nettó árbevétel (260 milliárd forint) mellett 34,2 millió eurós (11,9 milliárd forint) nyereséggel zárta.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • 1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
  Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
 • A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
  A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
 • Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás