Partly cloudy-1 °C
2021. január 18. hétfő Piroska
Menü
Házhozszállítás

Csak egészségügyi szakemberek vásárolhatnak gyorstesztet

Csak egészségügyi szakemberek vásárolhatnak gyorstesztet

Néhány hete még a sebészi maszk is hiánycikknek számított, most viszont már nemcsak a maszk és a kesztyű, de a koronavírus-fertőzést kimutató gyorsteszt is egyre inkább elérhetővé válik. A lehetőségekről a PatikaPlus gyógyszertárhálózat kereskedelmi igazgatóját, Selyem Bernadett gyógyszerészt kérdeztem.

A vírus megjelenését követően milyen nehézségekkel járt a szükséges védőeszközök beszerzése?

A járványügyi helyzet nálunk is nagy változást hozott a beszerzésben. Azon dolgoztunk, hogy a munkatársaink és a lakosság védelmére be tudjuk szerezni a szükséges védőeszközöket. Akkora volt a bizonytalanság az elején a lakosság részéről, hogy hozzánk is rendszeresen fordultak félelmeikkel a vásárlók. A kollégáink szaktudására nagy szükség volt. Most már van elegendő maszk, és érkeznek a gyorstesztszállítmányok is, illetve elérhetők a fertőtlenítőszerek.

Amikor megjelent az első hivatalosan diagnosztizált fertőzött Magyarországon, alig lehetett maszkot kapni, az emberek szétkapkodták a patikák szerény készleteit. Ennek köszönhetően az árak is megugrottak, sokan jó üzletet fedeztek fel a maszkárusításban. Önök ezt érzékelték?

Aránytalanul felmentek a beszerzési árak is, de szerencsére mostanra normalizálódott a helyzet. Hiszünk abban, és képviseljük azt, hogy a maszk hordása nagyban csökkenti a kockázatát annak, hogy egy vírushordozó, aki nem is tudja magáról, hogy beteg, átadja másnak ezt a fertőzést. Éppen ezért most, hogy már tömegesen lehet beszerezni a sebészi maszkokat, feltöltöttük a készleteinket, és nagyon figyelünk arra, hogy ne a nyereség, hanem a védekezéshez való hozzájárulás irányítsa az üzletpolitikánkat.

Hiszen már az is eredmény, ha valamilyen maszk van az emberen. A legegyszerűbb az egyszer használatos szájmaszk, melynek bár a nevében benne van, hogy egyszer használatos, ugyanakkor négy órán keresztül védelmet biztosít. Tehát ha az ember csak leugrik a boltba, akkor több alkalomra is elegendő egyetlen maszk. Mi ehhez azzal járulunk hozzá, hogy gyakorlatilag beszerzési ár alatt adjuk.

Amikor az ember abban a helyzetben van, hogy félti a szüleit, az idősebb hozzátartozóit, akkor meghozza ezt az áldozatot, és maszkot vesz fel. A családommal nagyon szeretünk biciklizni, mivel azonban most már több tanulmány is kimutatta, hogy sportolás közben sokkal nagyobb távolságot kell tartani, mert intenzívebben áramlik ki a levegő, maszkban kerültük meg a Velencei-tavat.

Dr. Selyem Bernadett, gyógyszerész (Fotó: Kiss László)
Dr. Selyem Bernadett, gyógyszerész (Fotó: Kiss László)

A maszk mellett a kesztyűt is ajánlják. Ebből milyet érdemes beszerezni?

Ha az ember nem egész nap hordja, akkor nem kell a drága, púderes belsőjű latexkesztyűt megvásárolni – a nitrilkesztyűk olcsóbbak. Egyébként a védőkesztyűknek is nagyon felment a beszerzési ára. Míg korábban húsz forint volt egy pár, most ugyanezt száz forintért lehet beszerezni.

A gyorsteszt elérhető a kiskereskedelmi forgalomban?

A tesztek mostanára lettek elérhetők, eddig nem lehetett beszerezni, mert a rendelkezésre álló tesztek a kórházakba és azokba az egészségügyi intézményekbe mentek, ahol a legfontosabb volt a tesztelés. Most értünk el arra a szintre, hogy már nálunk is van több ezer darab. Ezeket a teszteket azonban nem lehet kiskereskedelmi forgalomba hozni, mert ezeknek a teszteknek az elvégzéséhez egészségügyi szakszemélyzet kell: orvos, gyógyszerész, asszisztens vagy szakasszisztens. Tehát a patikában nem hozhatjuk forgalomba, annál is inkább, mert huszonötösével vannak csomagolva.

Miben különbözik a gyorsteszt a garatváladékból vett minta tesztelésétől?

A profi laborok garatváladékból, orrváladékból mutatják ki a vírust. A tesztelésnek ez a legbiztonságosabb módja. Az egyszerű gyorstesztek beszerzési ára ötezer és hétezer forint között van. Ezek a tesztek alkalmasak arra, hogy egy csepp vérből – mint a vércukormérő – kimutatják a vírusfertőzést. Vannak olyan tesztek, amelyek azt is meg tudják mutatni, hogy a vírusfertőzés már korábban lezajlott-e.

Mennyivel korábbi fertőzést mutat meg?

Hivatalosan a huszonnyolc napja lezajlott vírusfertőzést képes kimutatni. Ha valaki március elején Olaszországban síelt és megfertőződött, azt már nem mutatja ki a teszt. Ez is mutatja, hogy többször el lehet kapni a fertőzést, vagyis nem nyújt egy életre védettséget, ha már valaki átesett a koronavíruson. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy teszt nem ad teljes biztonságot, kétszer-háromszor érdemes tesztelni.

Mennyire veszik ennek a tesztnek az eredményét komolyan az orvosok? Ha például ezt magánemberként elvégeztetem egészségügyi személyzettel, és pozitív eredményt kapok, akkor hivatalosan is fertőzött leszek?

Az alkalmazási előirat szerint amennyiben a teszt pozitivitást mutat, haladéktalanul értesíteni kell a háziorvost, és célszerű PCR-teszttel ellenőrizni a kapott eredményt, vagyis a már korábban említett garat- és orrváladékból való mintavétellel.

Említette azt is, hogy magánemberként nem vehetek tesztet a patikában.

Vehetnek háziorvosok, üzemorvosok, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek – ez a döntés született a szakma részéről. Ezeket a teszteket most elsősorban a saját munkatársaink tesztelésére használjuk. Már több mint húsz patikában elvégeztettük a teszteket, szerencsére még nem született pozitív eredmény. Egymás után háromszor teszteljük majd a dolgozókat, hetente tervezzük ezt megtenni.

Magánemberként is meg lehet találni azokat az utakat, amelyekkel elérhetőek lesznek ezek a gyorstesztek, például a háziorvosnál. Így bárki megcsináltathatja háziorvosával is a gyorstesztet. A nálunk elvégzett tesztek alapján egyébként megnyugtató a helyzet, hiszen már elég nagy esetszámot teszteltünk, és még senkinél nem kaptunk pozitív eredmény. Ezzel is megerősítést nyert az, hogy maszkkal, gumikesztyűvel, megfelelő védőfelszereléssel nagyban hozzá tudunk járulni a vírusfertőzés terjedésének lassításához.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Csehországban kissé javul a járványhelyzet
  Csehországban kissé javul a járványhelyzet
 • Újrakezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban
  Újrakezdődött a tanítás a szerbiai általános és középiskolákban
 • Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
  Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
 • Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
  Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
 • Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
  Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
 • Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
  Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
 • Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
  Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
 • Elkezdődött az ökumenikus imahét
  Elkezdődött az ökumenikus imahét
 • Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
  Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
 • Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
  Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
 • 875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg
  875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg
 • Szlovákiában ma újabb országos tesztelés kezdődik
  Szlovákiában ma újabb országos tesztelés kezdődik
 • Mától csak negatív teszttel lehet utazni az Egyesült Királyságba
  Mától csak negatív teszttel lehet utazni az Egyesült Királyságba