Partly cloudy19 °C
2020. június 2. kedd Anita, Kármen
Menü

Csak egészségügyi szakemberek vásárolhatnak gyorstesztet

Csak egészségügyi szakemberek vásárolhatnak gyorstesztet

Néhány hete még a sebészi maszk is hiánycikknek számított, most viszont már nemcsak a maszk és a kesztyű, de a koronavírus-fertőzést kimutató gyorsteszt is egyre inkább elérhetővé válik. A lehetőségekről a PatikaPlus gyógyszertárhálózat kereskedelmi igazgatóját, Selyem Bernadett gyógyszerészt kérdeztem.

A vírus megjelenését követően milyen nehézségekkel járt a szükséges védőeszközök beszerzése?

A járványügyi helyzet nálunk is nagy változást hozott a beszerzésben. Azon dolgoztunk, hogy a munkatársaink és a lakosság védelmére be tudjuk szerezni a szükséges védőeszközöket. Akkora volt a bizonytalanság az elején a lakosság részéről, hogy hozzánk is rendszeresen fordultak félelmeikkel a vásárlók. A kollégáink szaktudására nagy szükség volt. Most már van elegendő maszk, és érkeznek a gyorstesztszállítmányok is, illetve elérhetők a fertőtlenítőszerek.

Amikor megjelent az első hivatalosan diagnosztizált fertőzött Magyarországon, alig lehetett maszkot kapni, az emberek szétkapkodták a patikák szerény készleteit. Ennek köszönhetően az árak is megugrottak, sokan jó üzletet fedeztek fel a maszkárusításban. Önök ezt érzékelték?

Aránytalanul felmentek a beszerzési árak is, de szerencsére mostanra normalizálódott a helyzet. Hiszünk abban, és képviseljük azt, hogy a maszk hordása nagyban csökkenti a kockázatát annak, hogy egy vírushordozó, aki nem is tudja magáról, hogy beteg, átadja másnak ezt a fertőzést. Éppen ezért most, hogy már tömegesen lehet beszerezni a sebészi maszkokat, feltöltöttük a készleteinket, és nagyon figyelünk arra, hogy ne a nyereség, hanem a védekezéshez való hozzájárulás irányítsa az üzletpolitikánkat.

Hiszen már az is eredmény, ha valamilyen maszk van az emberen. A legegyszerűbb az egyszer használatos szájmaszk, melynek bár a nevében benne van, hogy egyszer használatos, ugyanakkor négy órán keresztül védelmet biztosít. Tehát ha az ember csak leugrik a boltba, akkor több alkalomra is elegendő egyetlen maszk. Mi ehhez azzal járulunk hozzá, hogy gyakorlatilag beszerzési ár alatt adjuk.

Amikor az ember abban a helyzetben van, hogy félti a szüleit, az idősebb hozzátartozóit, akkor meghozza ezt az áldozatot, és maszkot vesz fel. A családommal nagyon szeretünk biciklizni, mivel azonban most már több tanulmány is kimutatta, hogy sportolás közben sokkal nagyobb távolságot kell tartani, mert intenzívebben áramlik ki a levegő, maszkban kerültük meg a Velencei-tavat.

Dr. Selyem Bernadett, gyógyszerész (Fotó: Kiss László)
Dr. Selyem Bernadett, gyógyszerész (Fotó: Kiss László)

A maszk mellett a kesztyűt is ajánlják. Ebből milyet érdemes beszerezni?

Ha az ember nem egész nap hordja, akkor nem kell a drága, púderes belsőjű latexkesztyűt megvásárolni – a nitrilkesztyűk olcsóbbak. Egyébként a védőkesztyűknek is nagyon felment a beszerzési ára. Míg korábban húsz forint volt egy pár, most ugyanezt száz forintért lehet beszerezni.

A gyorsteszt elérhető a kiskereskedelmi forgalomban?

A tesztek mostanára lettek elérhetők, eddig nem lehetett beszerezni, mert a rendelkezésre álló tesztek a kórházakba és azokba az egészségügyi intézményekbe mentek, ahol a legfontosabb volt a tesztelés. Most értünk el arra a szintre, hogy már nálunk is van több ezer darab. Ezeket a teszteket azonban nem lehet kiskereskedelmi forgalomba hozni, mert ezeknek a teszteknek az elvégzéséhez egészségügyi szakszemélyzet kell: orvos, gyógyszerész, asszisztens vagy szakasszisztens. Tehát a patikában nem hozhatjuk forgalomba, annál is inkább, mert huszonötösével vannak csomagolva.

Miben különbözik a gyorsteszt a garatváladékból vett minta tesztelésétől?

A profi laborok garatváladékból, orrváladékból mutatják ki a vírust. A tesztelésnek ez a legbiztonságosabb módja. Az egyszerű gyorstesztek beszerzési ára ötezer és hétezer forint között van. Ezek a tesztek alkalmasak arra, hogy egy csepp vérből – mint a vércukormérő – kimutatják a vírusfertőzést. Vannak olyan tesztek, amelyek azt is meg tudják mutatni, hogy a vírusfertőzés már korábban lezajlott-e.

Mennyivel korábbi fertőzést mutat meg?

Hivatalosan a huszonnyolc napja lezajlott vírusfertőzést képes kimutatni. Ha valaki március elején Olaszországban síelt és megfertőződött, azt már nem mutatja ki a teszt. Ez is mutatja, hogy többször el lehet kapni a fertőzést, vagyis nem nyújt egy életre védettséget, ha már valaki átesett a koronavíruson. Azt is fontos megjegyezni, hogy egy teszt nem ad teljes biztonságot, kétszer-háromszor érdemes tesztelni.

Mennyire veszik ennek a tesztnek az eredményét komolyan az orvosok? Ha például ezt magánemberként elvégeztetem egészségügyi személyzettel, és pozitív eredményt kapok, akkor hivatalosan is fertőzött leszek?

Az alkalmazási előirat szerint amennyiben a teszt pozitivitást mutat, haladéktalanul értesíteni kell a háziorvost, és célszerű PCR-teszttel ellenőrizni a kapott eredményt, vagyis a már korábban említett garat- és orrváladékból való mintavétellel.

Említette azt is, hogy magánemberként nem vehetek tesztet a patikában.

Vehetnek háziorvosok, üzemorvosok, egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek – ez a döntés született a szakma részéről. Ezeket a teszteket most elsősorban a saját munkatársaink tesztelésére használjuk. Már több mint húsz patikában elvégeztettük a teszteket, szerencsére még nem született pozitív eredmény. Egymás után háromszor teszteljük majd a dolgozókat, hetente tervezzük ezt megtenni.

Magánemberként is meg lehet találni azokat az utakat, amelyekkel elérhetőek lesznek ezek a gyorstesztek, például a háziorvosnál. Így bárki megcsináltathatja háziorvosával is a gyorstesztet. A nálunk elvégzett tesztek alapján egyébként megnyugtató a helyzet, hiszen már elég nagy esetszámot teszteltünk, és még senkinél nem kaptunk pozitív eredmény. Ezzel is megerősítést nyert az, hogy maszkkal, gumikesztyűvel, megfelelő védőfelszereléssel nagyban hozzá tudunk járulni a vírusfertőzés terjedésének lassításához.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
  Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
 • Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
  Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
 • A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
  A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
 • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  A Törökkút virágdísze lett a legszebb
 • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
 • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
 • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
  Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
 • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg

Eseménynaptár

 • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
 • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Veszélyesek a kullancsok
  Veszélyesek a kullancsok
 • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
 • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
 • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
  Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
 • Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
  Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
 • Itthon is beindult a hazai turizmus
  Itthon is beindult a hazai turizmus
 • Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
  Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
 • Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
  Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
 • Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
  Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
 • Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
  Mától országszerte kinyithatnak az iskolák