3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: változik a fehérvári buszmenetrend az érettségi miatt - 57. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Koronavírus: változik a fehérvári buszmenetrend az érettségi miatt - 57. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Magyarországon 300 főre nőtt az elhunytak száma; Fejér megyében újabb négy fertőzöttet azonosítottak; változik a buszmenetrend az érettségi miatt; fertőtlenítik a fehérvári középiskolák bejáratát is – ezek voltak április 29-e legfontosabb hírei.

Április 29-én, reggelre 2727 főre emelkedett a beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Meghalt újabb 9 krónikus beteg, amellyel 300 főre emelkedett az elhunytak száma. 536-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében újabb 4 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel 269 főre nőtt a koronavírussal regisztráltak száma.

A legtöbb Covid-19-pozitív esetet eddig Budapesten azonosították (összesen 1347 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 77 koronavírusos). A megyék közül Pesten van a legtöbb beazonosított eset (összesen 368 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 29 koronavírusos), a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve még mindig Fejér a második (összesen 269 fertőzött, 100 ezer lakosából átlagosan 64 koronavírusos).

1 millió forintos megyei támogatás a kórháznak

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egészségügyi dolgozóinak a koronavírus járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatkész munkájukért mondott köszönetet, egyúttal átadta elnöki támogatását a Fejér Megyei Önkormányzat nevében.

„A mai napon a legfontosabb küldetésem, hogy köszönetet mondjak a kórház teljes szakállományának az elmúlt ötven napban végzett emberfeletti munkájáért. A köszönetemet a kialakult, rendkívüli járványhelyzetben egy szerény összeggel is szeretném kifejezni. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat védőeszközök beszerzésében, még a volt főigazgató megkeresésére 1 millió forint összegű elnöki támogatásban részesíti a közgyűlés elnöke. Ezúton is szeretném megköszönni Csernavölgyi Istvánnak az elmúlt évtizedben végzett vezetői és gyógyító munkáját. Természetesen ennél sokkal tágabb körnek jár a köszönet, hiszen a mentőszolgálat, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok és számos szervezet, önkéntes is kiveszi a részét a védekezésben. Köszönet jár azoknak az állampolgároknak is, akik betartják a szigorú korlátozásokat. Ahogy eddig, ezután is vigyázzunk egymásra” - tette hozzá Molnár Krisztián.

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke gratulált Bucsi László megbízott főigazgatónak a kinevezéséhez, akinek ezúton is jó munkát, egészséget és együttműködést kívánt, majd átnyújtotta az 1 millió forintos támogatói okiratot, amellyel a Fejér Megyei Önkormányzat jelképesen hozzájárul a kórház járvány elleni védekezéséhez.

Tatabányai betegeket is hoznak Fehérvárra

Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatot követően a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket.

Tesztcsík e-receptre

Mától e-recepttel is kiválthatók a gyógyászati segédeszközök, így a vércukormérő tesztcsíkok a gyógyszertárakban - közölte Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. Az elnök hozzátette: a kéréssel a szakmai és a betegszervezetek fordultak a kormányhoz, amely meghallgatta a cukorbetegek szavát.

Magyarországon több mint 1,2 millió cukorbeteg és több százezer mozgáskorlátozott él. 

Fehérvárra is megérkeztek az érettségire a maszkok

Május 4-én, hétfőn a tervek szerint elkezdődnek az írásbeli érettségik – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az államtitkár részletesen ismertette, hogy a járvány miatt milyen biztonsági intézkedésekre lesz szükség. Többek között: minden diák és tanár kap maszkot. Az iskolákba fertőtlenítőket helyeznek ki és nagy hangsúlyt fektetnek a takarításra is.

Maruzsa kiemelte, lázat mérni nem fognak, mert két Cataflammal 37 fok alá vihető a testhőmérséklet.


Korábbi cikkünkben azzal is foglalkoztunk, hogy a járvány miatt nem lesz kötelező az ünneplő ruha, ezért akár farmerben is lehet vizsgázni.
Átvette az állam által biztosított védőfelszereléseket, fertőtlenítőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A hétfői érettségiig előkészülnek az oktatási intézmények a diákok biztonságos vizsgáztatásához.

Változik az érettségi miatt buszmenetrend és fertőtlenítik a középiskolák bejáratát is

„Az érettségikre tekintettel a jövő hétre módosítjuk a menetrendet a helyi közösségi közlekedésben. Május 4-én, 5-én, 6-án, 7-én és 8-án a tanszüneti munkanapokra érvényes menetrend szerint indulnak a járatok és megmaradnak a korábban a műszakváltásokhoz igazítva beállított mentesítő autóbuszjáratok is. A körülményekre tekintettel az idei évben május hónapra az érettségizők és a komplex szakmai vizsgát tevők részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a fehérvári közösségi közlekedés használatát. Ez diákigazolvány felmutatásával lesz érvényes.” - írta április 29-i lakossági tájékoztatójában Cser-Palkovics András polgármester.

A vizsgákra való tekintettel a Városgondnokság szombaton, illetve vasárnap egy rendkívüli fertőtlenítést végez el a buszvárókban és a középiskolák, gimnáziumok bejárata körüli eszközökön. 


(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek