3 évnél régebbi cikk

Online programok a hétvégére: városi ballagás az interneten, SportmajálisON, ingyenes magyar vígjátékok, Misi mókus kalandjai és Tankcsapda
Online programok a hétvégére: városi ballagás az interneten, SportmajálisON, ingyenes magyar vígjátékok, Misi mókus kalandjai és Tankcsapda

Május első hétvégéje idén számos programot tartogat számotokra: a városi online ballagáson és a SportmajálisON kívül vasárnap lesz anyák napja is, amelyet sokan a tavasz egyik legszebb ünnepeként tartanak számon. Persze a napsugaraknak nehéz ellenállni, de az interneten is számos érdekes programmal találkozhattok: ingyenes filmeket leshettek a magyar film napján, bulizhattok a Tankcsapda zúzós dallamaira, és elcsíphetitek Misi mókust is a Vaskakas Bábszínház előadásában.

Irodalom: Budapesti séta Ady Endrével
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: Petőfi Irodalmi Múzeum thinglink-oldalán

"Vasárnap délután munkaszünet van, tessék egy kis sétát tenni. Megmondjuk azt is, hogy merre. Amerre mi ma jártunk. Közeledik a május. Zöldellő és virágos fák csalják úgyis az embert" - írta Ady Endre 1901. április 22-én az Egy kis séta prózai művében. Induljatok hát, vegyétek nyakatokba a várost, ismerkedjetek meg Ady fővárosával, ahol a költő számtalan helyen megfordult 1908 és 1919 között. Bekukkanthattok Ady és Csinszka otthonába a Veres Pálné utcában, Brüll Berta lakásába a Petőfi Sándor utca elején, és olvashattok Ady temetéséről, ugyanis a Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel a híres költőt.

 

Mozi: 20 ingyenes film a magyar film napjának tiszteletére
Mikor?: Április 30-május 10., csütörtök-vasárnap
Hol?: A magyar film napja hivatalos oldalán

A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal – közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek – csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is voltak országszerte filmes programok, és a nagy sikerű kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet (NFI) 20 klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakáj-t, a Meseautó-t, minden idők legnézettebb magyar filmjét a Mágnás Miská-t, a Liliomfi-t, a Mici néni két életé-t, a Roncsfilm-et, és a A legényanyá-t is ingyenes elérhetővé teszi online április 30-tól tíz napon át. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.

 

Sport: SportmajálisON
Mikor?: Május 1., péntek 9:00
Hol?: Székesfehérvár hivatalos oldalán

Székesfehérvár 2011 óta sporttal ünnepel május elsején – így lesz 2020-ban, a tizedik sportmajálison is, csak a koronavírus-járvány miatt ezúttal online módon, a város honlapján, 9.00–17.00 óra között. Az edzők az 50 perces videókban olyan mozgás- és edzésformákat mutatnak be, amelyeket kezdők is kipróbálhatnak, hétköznapi, minden háztartásban előforduló eszközök segítségével.

Aki szeretne részt venni az edzéseken, készítsen elő egy polifoamot, amelyen a gyakorlatokat végzi, továbbá egy kisméretű törölközőt, vagy egy vékonyabb párnát, esetleg plédet. Súlyzó helyett 1,5 vagy 2 literes vizesüvegeket ajánlanak az edzők, bizonyos gyakorlatokhoz jól jön egy seprűnyél és egy stabil (nem gurulós) szék, vagy akár a nappali kanapéja.

 

Színház: A tribádok éjszakája
Mikor?: Május 1., péntek 20:00
Hol?: Jászai Mari Színház Facebook-oldalán

Író, színésznők, rendező - egy színpadi próba története. Férj, feleség, szerető és egy mit sem sejtő kívülálló - egy házasság drámája. Egy drámát próbálnak, aminek az a címe: Az erősebb.

Egy drámát próbálnak próbálni, de fontosabb, hogy melyikük az erősebb. Próbálnak próbálni, de házasságuk drámája az erősebb. Nem szokványos próba, nem szokványos házasság, nem szokványos éjszaka. Egy darab, ami aztán 1889. március 9-i bemutatóján megbukik. Egy házasság, amit ezt követően felbontanak. És egy nem szokványos, ámde szerte a világon nagy sikerrel játszott dráma, ami egy megbukott darabról és egy megbukott házasságról szól.

 

Koncert: Tankcsapda
Mikor?: Május 1., péntek 19:00
Hol?: Tankcsapda-koncertre létrehozott linken

Mivel a Tankcsapda Európa-turnéját megállította a koronavírus terjedése, Lukács Laciék úgy döntöttek, ha már így alakult, csinálnak Debrecenben egy zárt kapus koncertet, amit az interneten élőben közvetítenek, hogy nappalikban is dübörögjön a rock. A buli sikerére való tekintettel ismételten megmutatják magukat a srácok és pénteken egy őrületes zúzást rendeznek, hogy még véletlenül se maradjatok Tankcsapda-slágerek nélkül.

 

 

Búcsú: Városi ballagás
Mikor?: Május 2., szombat 9:00
Hol?: Fehérvár TV-ben és Székesfehérvár hivatalos oldalán

Ha nem lenne veszélyhelyzet, akkor hétfőn kezdődtek volna a Ballagási hét programjai Székesfehérváron. A ballagók előtt – a jövő hét tudáspróbáit megelőzően – még számos közös program állt volna. Sajnos idén a bolondballagás és a szerenádozás is elmarad, valamint az iskolai és a közös városi ballagást sem lehet megtartani – legalábbis hagyományos formájában.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon, online búcsúztatja végzős diákjait Székesfehérvár. A városi ballagást május 2-án, szombaton 9 órától a Fehérvár TV-ben, valamint a www.szekesfehervar.hu honlapon lehet majd élőben követni.

 

Színház: A Herner Ferika faterja
Mikor?: Május 2., szombat 20:15
Hol?: Fehérvár TV-ben

A tény az, hogy színházba járni jó. A koronavírus-járvány okozta helyzetben azonban ez lehetetlen. Ám a Fehérvár Televízió és a teátrum összefogásának köszönhetően e hétvégétől már otthon is élvezhetjük színészeink játékát. Április 25-től, szombattól kezdi el sugározni a városi televízió a Vörösmarty Színház előadásairól készült felvételeit, kezdve a saját produkcióban készült Kartonpapával.

Május 2-án, szombaton 20:15-kor Háy János művével, a négy évvel ezelőtt bemutatott A Herner Ferike faterja groteszk komédiával folytatódik a sor.

 

Színház: Misi mókus kalandjai
Mikor?: Május 3., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház hivatalos YouTube-csatornáján

Sokféle mókus él Vörösmókusországban, de van egy dolog, ami az összes itt lakóban közös: mindegyikük farka dús, loboncos és vörös. Misi mókus az egyetlen, aki fekete farokkal született, ki is közösítik. Egy nap Misire bízzák a mókusok téli élelemkészletének őrzését, ám valaki ellopja az összes felhalmozott diót, mogyorót és gesztenyét. Misit nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy a mókusok egész télire élelem nélkül maradnak, ezért Bumbával, a cirkuszi majommal útnak indulnak Afrikába, hogy megtalálják a Mindenttermő fát...

 

Sport: Forma-1 - Virtuális Holland Nagydíj
Mikor?: Május 3., vasárnap 19:00
Hol?: M4 Sport

Ismét a virtuális térben küzdenek meg egymással a Forma-1 versenyzői: a jelenlegi mezőny több pilótája is részt vész a száguldó cirkusz Virtuális Holland Nagydíján vasárnap. A legutóbbi két versenyen a Ferrari ifjú titánja, Charles Leclerc diadalmaskodott, és rajta kívül ezúttal is rajthoz áll majd Antonio Giovinazzi, Alexander Albon, George Russell és Nicholas Latifi is. Természetesen más sportágak csillagai is lehetőséget kapnak az online őrületben: az AC Milan csapatkapitánya, Alessio Romagnoli, valamint az angol krikett-duó, Stuart Broad és Ben Stokes is ott lesznek a virtuális futamon.

Miután az F1 2019 nem tartalmazza a holland pályát, a rajongók szavazatai döntöttek: a mezőnynek Interlagosban kell összemérnie a tudását. Egy órával a Virtuális Holland Nagydíj előtt a profi Esport-versenyzők futamát rendezik meg, köztük Bereznay Dániellel, aki az Alfa Romeo színeiben indul.

 

Állandó programok:

Videósorozat a Veszprémi Állatkerttől

Virtuális séta a Hetedhét Játékmúzeumban

Virtuális séta Székesfehérváron

A Teleki Diákszínpad előadás: William Shakespeare - Hamlet

Müpa ingyenes médiatára

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek