3 évnél régebbi cikk

Látványos show-műsorral érkezik az Éta Aquaridák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Látványos show-műsorral érkezik az Éta Aquaridák meteorraj

A Lyridák meteorraj nyitótáncával bekezdett a hullócsillag-szezon is, amelynek második felvonását a májusban tetőző Éta Aquaridák produkálja: a csillaghullás során óránként akár tizenöt fényjelenséget is elcsíphettek.

Bár idén már megcsodálhattátok 2020 első csillaghullását (a Lyridák meteorraj minden évben április 16-a és 30-a között közelíti meg a Földet), nem maradtok sokáig látni- és kívánnivaló nélkül, ugyanis ismételten fényes tűzgömbök lepik el az égboltot: a Föld minden év április-májusában keresztezi a Halley-üstökös (1986-os látogatása után legközelebb 2061-ben közelít meg minket) hátrahagyott törmelékét, amely nem más, mint az Éta Aquaridák meteorraj.

Az Éta Aquaridák május 6-án, szerdán magyar idő szerint este 6 és 7 között éri el csúcspontját, de előtte és utána hajnalban is érdemes az eget kémlelni. A becslések szerint a legintenzívebb időszakban akár 15 hullócsillagot is láthattok az égen.

Bár a csúcs szerdán este várható, a meteorraj radiánsa, vagyis az az égi pont, ahonnan a hullócsillagok kiindulni látszanak, csak május 7-én, csütörtökön 2:30 körül kel fel, így pirkadatig alig egy jó óra marad, hogy elcsípjétek a leglátványosabb jelenségeket.

A csillagászati sötétség (ami a holdfény miatt eleve csak erős túlzással nevezhető sötétségnek) 3:15 körül véget ér, innentől fogva viszont az enyhén pirosas árnyalatot öltő horizont, a felette még mélykék éggel kiváló hátteret biztosít a legfényesebb meteoroknak.

Mivel a radiáns végig igen alacsonyan lesz, így arra számíthatunk, hogy az e rajból hulló meteorok hosszú égi utat járnak be. Ez a meteorraj, bár az északi féltekén is megfigyelhető, igazán szép előadást a déli féltekén élők számára jelent csak.

Hogy biztosra menjetek a hullócsillag-vadászat során, a legjobb, ha kelet felé néztek, és a horizont felett 50-60 fokkal kémlelitek az eget. Valahogy így:

Szerdán az időjárás szempontjából a körülmények a délnyugati tájakon lesznek ideálisabbak, keleten felhősebb lehet a hajnali ég. Ronthat azonban az esélyeinken a május 7-én, csütörtökön beteljesedő fényes telihold, amelyet egyben az év utolsó földközelbe eső teliholdjaként - köznyelven szuperholdjaként - tartanak számon.

Ha minden megvan, akkor nincs más hátra: távcsőre fel, és jó nézelődést!

(Forrás: National Geographic, Időkép)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek