3 évnél régebbi cikk

Tiger King (Tigrisvilág): ha nem tudnád, hogy igaz történet, azt hinnéd, hogy kitalálták
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
Tiger King (Tigrisvilág): ha nem tudnád, hogy igaz történet, azt hinnéd, hogy kitalálták
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Még az Egyesült Államok elnökének is jelöltette magát Joe Exotic, a Tiger KIng (Tigrisvilág) című dokusorozat főhőse. A különc magánállatkert tulajdonos pályája csúcsán kétszáznál is több tigrist gondozott oklahomai birtokán, de messze nem ez tette őt olyan nagyon érdekessé. A Netflix sorozata egy olyan világot mutat be, amiről eddig elképzelésünk sem volt, hogy létezik.

Tigrisvilág - ezzel a címmel sikerült forgalomba hozni Magyarországon az eredetileg Tiger King: Murder, Mayhem and Madness című új netflixes dokusorozatot. Pedig ha vette volna valaki a fáradságot, és csak megközelítőleg hasonló címet adott volna a 7+1 részes évadnak, mint amit az eredeti cím jelent magyarul (Tigriskirály: gyilkosság, súlyos testi sértés és őrület), máris közelebb kerülhetne a jövendőbeli néző ahhoz, ami a nagyjából nyolcórás játékidő alatt vár rá. 

A Tigrisvilág ugyanis nem egy lenyűgözően fényképezett természetfilm a kipusztulófélben lévő nagymacskák életéről a dzsungelben. Nagyon nem.

Egy olyan elképesztő történetet mutat be az öt év alatt forgatott sorozat, amiről ha nem tudná a  néző, hogy megtörtént eset, szinte biztosan nem hinné el. Az egész épp olyan, mint egy nagyon bénán, rossz effektekkel, nevetséges díszletben összerakott B-, vagy inkább Zs-film, és ráadásul ehhez tökéletesen passzolnak a szereplők is. A sztori pedig annyira szövevényes és kusza, hogy néhány rövid tőmondatban tulajdonképpen összefoglalhatatlan. Azért megpróbáljuk.

Miről szól a Tiger King (Tigrisvilág)?

Előbb-utóbb mindenkinek az életében eljön a pillanat, amikor a gyerekkori kedvenc játékait egy életre leteszi. Akadnak azonban olyanok, akik egy-egy ilyen mániától nem tudnak elszakadni, és rajta maradnak, mint például Győzike a zebrákon. Joe Exotic is egy ilyen különc, csak az ő egzotikus állatok iránti vonzódása nem merül ki annyiban, hogy kínai piacos műbőr-üléshuzattal turbózza fel a családi járgányt. Nem, ő nagyban utazik. Tigriseket tart. Sokat és egyre többet.

A sorozat rögtön az első másodpercekben elszpojlerezi a befejezést: hősünk egy börtönből telefonálva magyaráz nagy vehemenciával arról, hogy 79 évet kért rá az ügyész. Ebből pedig sejthető, hogy - számára legalábbis - nem lesz happy end a műfajilag leginkább trashdokunak nevezhető eseményhalmaz vége. De hogyan jutott odáig Joe Exotic, hogy idén januárban végül 22 év börtönre ítélték?

Az első ránézésre valahol a nyolcvanas évek derekán ragadt fazon bundesliga-frizurája a legkevesebb: a csodabogár magánállatkert tulajdonos oldalán állandóan fegyver lóg, bevallottan meleg, ráadásul poligám, vagyis több férje is van egyszerre. Szenvedélyesen vonzódik az egzotikus állatokhoz, de a számtalan tigrisen kívül tart még alligátorokat, kígyókat és gorillákat is. Röviddel a lecsukása előtt több mint 200 tigrise volt az isten háta mögötti oklahomai kisváros szélén üzemeltetett állatkertjében. 

Joe Exotic messze nem a legélesebb kés a fiókban, de ezt tudja is magáról. A vehemens tigriskirály döntéseit leginkább pillanatnyi érzelmei és szükségletei határozzák meg. Ezért fordulhatnak elő olyan, számára jelentéktelen dolgok, mint amikor az állatkertet egy idő után vele közösen üzemeltető, de éppen egy Las Vegas-i börtöncellában pihenő pitiáner csaló bankszámlájáról egyszerűen 88 ezer dollárt (kb. 28 millió forint) a saját politikai kampányába öl bele.

Ugyanis főhősünk egy időben baromi népszerű volt: komoly rajongótábora volt a YouTube-on, ahol bekokainozva kiabálta gátlások nélkül a saját igazságát élő adásba emberek tízezreinek. Népszerűsége csúcsán pedig úgy döntött, hogy eljött az idő, amikor az Egyesült Államoknak végre egy rommá tetovált, meth-függő alak lehet az elnöke, és a 2016-os elnökválasztáson el is indult független jelöltként.

Ennek persze irgalmatlan földbe állás lett a vége, de ez sem szegte kedvét, hogy két év múlva oklahomai kormányzónak jelöltesse magát. Egészen elképesztő kampányának csúcspontja mindenképpen az volt, amikor karácsonyi izzósorral a nyakában a saját fotójával ellátott óvszert ("A saját védelmed érdekében szavazz Joe Exoticra") osztogatott az embereknek.

De Joe Exotic pályafutásában ezek csak apró kilengések voltak. Elképesztően intenzív életének fő mozgatórugója egy konkurens nagymacska-tartó szó szerinti megsemmisítése és földbe tiprása volt. Carole Baskin alapítója, arca és üzemeltetője a Big Cat Rescue nevű állatmenhelynek, melynek célja az Exotic-féle alakok, cirkuszok, állatkertek és mulitmilliomosok által megunt nagymacskák megmentése. Más kérdés, hogy a nemes cél mellett azért a sorozatból az is kiderül, hogy Baskint legalább annyira az állatok mutogatása és ezen keresztül a bevétel szerzése mozgatja, mint az iparág nagyjából valamennyi szereplőjét. Csakhogy neki van (?) egy sötét titka.

A finoman fogalmazva sem őszinte tekintetű nő korábbi szupergazdag férje még 2002-ben tűnt el nyomtalanul. Don Lewis vagyonából épült fel az állatmenhely, mely a férfi tejes vagyonával együtt egyik napról a másikra az özvegy ölében landolt. A rossz nyelvek szerint az azóta is eltűntként kezelt Don Lewist a felesége gyilkolta meg, majd a holttestet feldarabolta és a tigrisekkel etette meg. Bizonyíték semmire sincs, Carole Baskin tagad, Joe Exotic pedig folyamatosan célozgat és vádol, de ezzel nincs egyedül. Exotic végül odáig ment, hogy még dalt is írt és hozzá videóklipet forgatott arról, hogy mi is történhetett azon az éjszakán, amikor a férfit utoljára látták élve.

Ja, mert ha nem említettük volna, akkor a tigriskirály néha még egy-egy csokor countrydallal is megörvendeztette rajongóti. Gyanús azonban, hogy ezeket nem ő énekelte, csak tátogott rájuk, de oda se neki. Ez még jobban passzol az eddig róla kialakult imidzsbe.

Végül Carole Baskin lett a furcsa fickó nemezise. Exotic ugyanis odáig hergelte magát, hogy néhány évvel ezelőtt 3000 dollárért bérgyilkost fogadott, mert egyszer és mindenkorra meg akart szabadítani a világot Baskintől. Pechjére a kiszemelt bérgyilkos éppen az FBI-hoz volt bekötve, így végül rövid menekülés után elfogták a tigriskirályt. A 22 éves büntetést gyilkossági kísérlet és védett állatok meggyilkolása miatt szabták ki rá, ugyanis korábbi állatkertjében öt agyonlőtt tigris tetmére bukkantak a hatóságok

Aki ezek után azt hiszi, hogy már nem is érdemes megnézni a sorozatot, mert mindent elmondtunk róla, nagyon téved. Ez csak a felszín és a legfontosabb sarokpontok az egyszerűen lehengerlő, hihetetlen és megdöbbentő történetben. A sztori ennél jóval több csavart és fordulatot tartalmaz, de a lényegét mégis a percről percre kiderülő részletek adják, amik a való világtól teljesen elrugaszkodott magánállatkert-bizniszben utazók hétköznapjainak részei, ám egy átlagos Netflix-néző életébe semmilyen mátrixban nem illeszthető be. 

A Tiger King egyszeri és (remélhetőleg) megismételhetetlen. Külön pikantériája a történetnek, hogy Joe Exotic végül úgy ért a csúcsra, és lett az utóbbi idők egyik legnagyobb sztárja, hogy minderről halvány gőze sincs. Az éppen börtönbüntetését töltő 57 éves férfi ugyanis még nem látta a rekordokat döntő sorozatot, és mivel ideiglenesen a koronavírus-járvány miatt egy texasi börtönbe helyezték át, ahonnan nem is telefonálhat, nem is tudja még, hogy a világméretű karanténban nagyot erősödő Netflix egyik legnézettebb műsora éppen róla szól ebben az évben.

Tegyük hozzá: nem véletlenül a legnézettebb. 

"Az Egyesült Államokban 10 ezer tigris él fogságban, a vadonban 4 ezer él szabadon."

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek