Fair28 °C
2021. június 17. csütörtök Laura
Menü

Már 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon az új koronavírus egy tanulmány szerint

Már 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon az új koronavírus egy tanulmány szerint
Mintát vesznek koronavírus-teszthez egy bonyhádi mobil szűrőállomáson május 6-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Egy genetikai mutációkat vizsgáló, nagy léptékű kutatás szerint 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon az új koronavírus - közölték a University College London (UCL) tudósai szerdán.

A kutatók az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. Az új koronavírus - SARS-CoV-2 - majdnem kétszáz genetikai mutációját találták meg, írja az MTI. Francois Balloux, a UCL professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, az eredmények alapján a vírus globális genetikai változatainak nagy részét megtalálták a leginkább sújtott országok mindegyikében. Ez arra utal, hogy a vírus már nagymértékben elterjedt a járvány kezdetén.

– Minden vírus természetes módon mutálódik. A mutációk önmagukban nem jelentenek rosszat és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy ellenkezőleg, enyhébbé vált volna – magyarázta.

A világon több mint 3,68 millió fertőzöttet azonosítottak, 258 ezren haltak bele a fertőzésbe. Már több mint 210 országból és területről jelentették a vírus megjelenését azóta, hogy Kínában tavaly év végén kimutatták az első eseteket. Az Infection, Genetics and Evolution című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikált tanulmány megerősítette, hogy a vírus 2019 végén jelent meg, ezután gyorsan elterjedt az egész Földön. A kutatás nem tudta megállapítani, hogy pontosan melyik az a helyszín, ahonnan kiindult.

Balloux és kutatócsoportja szerte a világból származó, több mint 7500 fertőzött páciens mintáját elemezte. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről, ami arra utal, hogy a vírus ekkor terjedt át gazdaállatáról az emberre.

Eszerint valószínűtlen, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus régóta terjedt volna már az emberek között, az előtt, hogy az első eseteket azonosították - mondta Balloux.

Francia tudósok a héten megjelent tanulmánya kimutatta, hogy egy francia férfi már december 27-én fertőzött volt, majdnem egy hónappal korábban, mint ahogy Franciaországban az első igazolt eset megjelent. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a francia eset "nem meglepő", és arra szólította fel az országokat, hogy nyomozzanak további gyanús esetek után.

Balloux azt mondta, a tanulmányukban azonosított 198 kis genetikai változás vagy mutáció úgy tűnik, egymástól függetlenül, egynél többször végbement. A mutációk a vírus alkalmazkodásának megértéséhez járulnak hozzá, valamint segítik a gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését.

– A vírusok legyőzésében az a nagy kihívás, hogy a gyógyszer vagy vakcina elveszítheti a hatásosságát, ha a vírus mutálódik. Ha a kórokozó olyan részeire összpontosítunk, amelyek kisebb valószínűséggel mutálódnak, az növeli a hosszú távon hatékony szerek kifejlesztésének esélyét – magyarázta Balloux.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hármas karambol a 81-esen, nyerges vontató ütközött
  Hármas karambol a 81-esen, nyerges vontató ütközött
 • Elhalasztották a Brit nyitást
  Elhalasztották a Brit nyitást
 • Foci EB: Olaszország a nyolcaddöntőben
  Foci EB: Olaszország a nyolcaddöntőben
 • Jégkrémet hív vissza az Auchan
  Jégkrémet hív vissza az Auchan
 • Közös hangot talált az amerikai és az orosz elnök
  Közös hangot talált az amerikai és az orosz elnök
 • Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját
  Elfogták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját
 • Bobory Zoltán szerzői estje
  Bobory Zoltán szerzői estje
 • Népművészeti programok, moziélménnyel
  Népművészeti programok, moziélménnyel

Eseménynaptár