3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Szlovéniában hivatalosan is véget ért a járvány, a kormány május végén adhatja vissza a felhatalmazást - 73. nap
Koronavírus: Szlovéniában hivatalosan is véget ért a járvány, a kormány május végén adhatja vissza a felhatalmazást - 73. nap

3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejérben újabb 1 embernél mutatták ki a koronavírust, az Európai Unió tagállamai közül elsőként Szlovéniában hivatalosan is véget ért a járvány, június 1-től emelkednek a csomagfeladás árai - ezek voltak május 15. legfontosabb hírei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3417 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 442 főre emelkedett az elhunytak száma, 1287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1688 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 58%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 60%-a budapesti vagy Pest megyei. 614 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 46-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben újabb 1 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 340-re nőtt a fertőzöttek száma a megyében.

A legtöbb Covid-19-pozitív esetet eddig Budapesten azonosították (összesen 1636 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 93 koronavírusos). A megyék közül Pesten van a legtöbb beazonosított eset (összesen 460 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 36 koronavírusos), az esetek számát tekintve Fejér a második (összesen 340 fertőzött, 100 ezer lakosából átlagosan 81 koronavírusos).

 

105-re nőtt az idősotthonokban elhunytak száma

Eddig összesen 33 idősotthonban - 13 budapesti, 20 vidéki - igazoltak koronavírus-fertőzést. Összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozó van.  A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, és 234-en már meggyógyultak.

A vidéki idősotthonok közül 6-6 haláleset történt a seregélyesi és a mezőszilasi, 4-4 a borsodnádasdi és egy zalaegerszegi intézményben.

 

Hétfőtől újranyitnak a lezárt játszóterek és sportpályák

A Városgondnokság a héten mindenhol előzetes fertőtlenítő takarítást végzett, és a továbbiakban is rendszeresen folytatják majd ezt. Ezen kívül május 18-tól a vendéglátóhelyek belső, zárt részei is megnyithatnak a vendégek fogadására, természetesen az előírások betartásával és újra fel lehet szállni az autóbuszok első ajtaján is, illetve a sofőrnél is lehet majd menetjegyet váltani.

 

Újraindul a fehérvári kisvonat

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között minden órában városnéző körútra indul a meseszerű mozdony az Országalmától.

 

Május 18-tól látogathatóak a hétköznapi szentmisék

A Kormány megkezdte a járványügyi rendelkezések országos enyhítését. Ez lehetőséget adott arra, hogy székesfehérvári egyházmegyében május 18. napjától Spányi Antal megyés püspök engedélyt adjon a hétköznapi (hétfőtől szombat délig) szentmisék hívek részvételével való templomi bemutatására. A vasárnapi szentmisék bemutatásával kapcsolatban a főpásztor (a járványügyi helyzetet figyelembe véve) május 22-én (pénteken) rendelkezik.

A megyés püspök arra kéri a plébánosokat, az aktuális járványügyi szabályokat pontosan betartva, felelősséggel a rájuk bízottakért, hirdessék és szervezzék meg a következő hét hétköznapi szentmiséit (gyóntatás, közös imák) az alábbi célok figyelembe vételével:

  • A hétköznapi szentmisék nem jelentenek olyan hívő létszámú közösség templomi egybegyűlését, ami veszélyeztetné a jelenlévők egészségét.
  • Az istentiszteletek hétköznapi elkezdése biztosítani tudja a hívek fokozatos lelki visszatérését a templomokba és a hívő közösségekbe. Lehetőséget ad arra, hogy megtanuljuk a szeretetteljes keresztény viselkedést a templomi istentiszteleteken a járványügyi helyzetben is.
  • Az elkövetkező héten a hétköznapi szentmisékhez kapcsolódó gyóntatás lehetőséget ad a híveknek szentgyónásuk elvégzésére és a méltó szentáldozásra. Kérem Paptestvéreimet, hogy a gyónási lehetőségeket az interneten keresztül hirdessék meg a plébánia hívei számára.
  • A hétköznapi szentmisék és a hozzájuk kapcsolódó közös imádságok (Szentségimádás, Loretói litánia, rózsafüzér) lehetőséget adnak a közösség összegyűjtésére és felkészítésére a vasárnapi szentmisék méltó, ünnepélyes bemutatására.

 

Orbán: május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást. A kormányfő erről pénteken Belgrádban beszélt, az Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

(koronavirus.gov.hu) 

 

Az Európai Unió tagállamai közül elsőként Szlovéniában hivatalosan is véget ért a járvány

Szlovéniában hétfő óta folytatódik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A korábbi bejelentésektől eltérően azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznek. Kinyithatnak továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezze-e a csoportos vagy egyéni testedzéseket, erre valószínűleg csak május 25-én kerül sor, amikor a színházak és koncerttermek is megnyithatnak. Megszüntette azonban azt a rendeletet, amely előírta, hogy a társasházakban naponta többször is fertőtleníteni kell a lépcsőházakat és a lifteket.

Jelko Kacin sajtószóvivő a válságkabinet sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy Szlovéniában két hete csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. Mindazonáltal hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel - eggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1464-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 103 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 66 678 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 32-en vannak kórházban, közülük 7-et ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

 

Magyar Posta: június 1-től emelkednek a csomagfeladás árai

A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,3 százalékkal emeli a belföldi és 15,78 százalékkal a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt.

Hangsúlyozzák, a vállalat portfóliójában továbbra is elérhető az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag, díja az üzleti alapon nyújtott MPL üzleti csomag szolgáltatási díjánál 12 százalékkal kedvezőbb. (MTI)

 

Időpontfoglalás nélkül is lehet okmányügyeket intézni a vidéki kormányablakokban

A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken - tehát Budapesten és Pest megyén kívül - nem kötelező előzetesen időpontot kérni, a kormányablakkal nem rendelkező településeken pedig ismét szolgálatba állnak a mobilizált ügyfélszolgálatok. A foglalkoztatási ügyfélszolgálatok az ország teljes területén időpontfoglalás nélkül is fogadják ügyfeleiket. (koronavirus.gov.hu)

 

2021-re halasztották a Beach Fesztivált

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek