Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Így védekeznek a fehérvári fogorvosok a koronavírus ellen

A fehérvári fogorvosok mindent megtesznek azért, hogy ne terjedjen tovább a koronavírus-járvány. Ebben a törekvésükben segíti őket az önkormányzat, amely minden szükséges védőfelszerelést az orvosok rendelkezésére bocsátott.

Az ember többnyire nem jókedvében megy fogorvoshoz, és vannak olyan páciensek, akikben némi félszet is gerjeszt a fogászat gondolata. A mostani járványhelyzet még egy lapáttal rátehet a rossz érzésekre, hiszen a fogorvos és az asszisztens gyakorlatilag űrhajósnak öltözve fogad, a maszk mellett még arcpajzsot is bevetnek a lehető legtökéletesebb védelem érdekében.

"Rajtunk egy nagyon komoly védőfelszerelés van, ami vízhatlan overallból, lábzsákból, orvosi FFP2-es maszkból (ez az asszisztensemen is van) és nejlonsapkából áll, mert ugye a hajunkat is védeni kell a vírustól, afölött pedig műtőssapka található, de csak a dizájnja miatt, hogy ha egy mód van rá, akkor ne legyen nagyon ijesztő a betegnek. A felszereléshez ezeken kívül gumikesztyű és védőszemüveg is jár, ami fölé még egy másik védőpajzsot is föl kell tenni, amennyiben a beteget kezelni szeretném" - mondta Szarvasné Magvasi Zsuzsanna fogorvos.

A fogászati beavatkozások egy része, például a tömést megelőző fúrás és a fogkőleszedés is aeroszolt képez, amely órákig száll a levegőben. A doktornő ezért egy amerikai fogorvos ötletét követve pajzsot ad a páciensre is, ami ezt a problémát megoldja.

"Levegőionizálót is használunk, aminek az a lényege, hogy az aeroszol, ami az ionizálás során képződik, megváltoztatja a polaritását, így ezek a cseppecskék nagyon hamar leesnek a földre, tehát feltakaríthatóak és nem lebegnek tovább a levegőben. Ez most az előírás, városunk pedig ahogy megjelent az utasítás, azonnal kiosztotta a fogorvosainak a felszereléseket" - folytatta Szarvasné Magvasi Zsuzsanna fogorvos.

Akinek fogorvoshoz kell menni, vigyen magával maszkot, mert az kötelező a kezelést megelőző beszélgetéshez. Minden mást kap a páciens: lábzsákkal és fertőtlenítő géllel, valamint lázmérővel és rövid kérdőívvel várnak minket a fogászok. Fehérváron egyedülálló az önkormányzati segítség, mely a Humán szolgáltató intézet munkája révén jutott el a város alapellátóihoz.

"Nagyon gyorsan kellett a piacról beszerezni ezeket a felszereléseket, de sikerült mindenkinek, a háziorvosoknak, a gyerekorvosoknak, a fogászatra és az ügyeletre is egységcsomagokat biztosítani, ami úgy nézett ki, hogy minden hétre kiszámoltuk, hogy körülbelül mennyi maszk, köpeny fogy ezalatt, és velük egyeztetve ezt minden héten eljuttattuk a rendelőkbe" -  tájékoztatott Östör Annamária, Székesfehérvár Egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka.

Az említett ellátók mellett a Család- és Nővédelmi Központ munkatársaihoz is eljutottak az önkormányzati védőfelszerelések. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életbe lépett a hőségriasztás
  Életbe lépett a hőségriasztás
 • Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
  Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
 • Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
  Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
 • Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
  Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
 • Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
  Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
 • „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
  „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
 • Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
  Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
 • HÍRADÓ 2021. június 18.
  HÍRADÓ 2021. június 18.

Eseménynaptár